Ďalšia hydina z Maďarska predávaná v Česku obsahovala baktérie salmonely

Ďalšie hydinové mäso dovezené do Česka z Maďarska obsahovalo baktérie, ktoré spôsobujú salmonelózu, zistila Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia. Išlo o mrazené husacie prsia a kačicu. Inšpektori odobrali vzorky v Kauflande a v Alberte, uviedol v tlačovej správe hovorca inšpekcie Pavol Kopřiva. S predajcami týchto potravín začne inšpekcia správne konanie o uložení pokuty.

V Kauflande inšpektori odobrali vzorky z hlboko zmrazených husacích pŕs s kožou s kosťou, ktorých minimálna trvanlivosť bola do 30. septembra 2025. „Laboratórny rozbor potvrdil v uvedenej šarži potraviny prítomnosť patogénneho sérotypu baktérií Salmonella Agona a Samonella Newport,“ opísal Kopřiva. Mäso v Alberte nieslo názov Valdor Kachna bez drobov, kuchaná, chladená, trieda kvality A. Dátum použiteľnosti bol síce iba do 21. októbra minulého roka, ale je možné, že zákazníci majú mäso doma zmrazené. V laboratóriu sa potvrdila prítomnosť sérotypu Salmonella Anatum.

Inšpekcia varuje zákazníkov

Inšpekcia varuje zákazníkov, aby mäso v žiadnom prípade nejedli a vyhli sa tak zdravotným rizikám. Informáciu inšpekcia vložila do európskeho systému rýchleho varovania pre potraviny (RASFF), aby prípad mohol byť došetrený v krajine pôvodu.

V posledných týždňoch a mesiacoch ide už o niekoľkoročný nález hydinového mäsa kontaminovaného baktériami, ktoré malo pôvod buď v Maďarsku alebo na Ukrajine.

Viac o téme: Česko , hydina , inšpekcia , Kaufland Slovenská republika , Maďarsko , pokuta , salmonela

Súvisiace články

Aktuálne správy