Viete, kam idete?

Tak, ako sa nikto nevydá na cestu neznámou krajinou bez kvalitnej mapy, tak by sa nemal vydávať do sveta financií bez máp, ktoré každý deň vydáva oPeniazoch.sk

Staré klišé hovorí, že jeden obraz je silnejší než tisíc slov a mapy podielových fondov, kurzov mien i akcií to len potvrdzujú. Na prvý pohľad vidíte, ktorý podielový fond či mena príjemne stúpajú a ktorých ste sa už dávno mali zbaviť.

Ako mapy fungujú?

Nech už si otvoríte ktorúkoľvek z dostupných máp (v súčasnosti mapa podielových fondov alebo mien), uvidíte zelené a červené obdĺžniky, niekedy jasnejších a inokedy tlmenejších odtieňov. A práve farby a ich odtiene sú kľúčom k mape. Podielové fondy a meny, ktorých kurz rástol, sú zobrazené zeleno (čím vyšší rast, tým jasnejší odtieň), tie, ktoré strácali, sú vyobrazené červeno. Maximálne nárasty a poklesy ukazuje legenda v pravom dolnom rohu mapy.

Zmeny kurzov možno sledovať za rôzne obdobia a mapa sa tak stáva ideálnym nástrojom pre odlíšenie krátkodobých výkyvov od dlhodobých trendov. Takisto ju možno veľmi dobre použiť na porovnanie pohybov kurzov pri podobných podielových fondoch či mien jednej skupiny.

Ak prejdete po mape kurzorom, dozviete sa viac o každej mene alebo podielovom fonde. Každá z máp je naviac rozdelená na niekoľko sektorov. Ak chcete vidieť ich rozdelenie, kliknite na bielu šípku so žltým rámčekom v pravom hornom rohu mapy.

TIP: ak napíšete do okna pre vyhľadávanie v pravom hornom rohu OFMAPA, otvorí sa vám stránka s mapou podielových fondov.

Mapa podielových fondov (OFMAPA)
Slovenské podielové fondy sú na mape rozdelené podľa svojej kategórie na akciové, dlhopisové, peňažného trhu, zmiešané a fondy fondov, v rámci jednotlivých kategórií sú potom zoradené zľava podľa veľkosti vlastného imania. Ak nabehnete kurzorom na obdĺžnik daného fondu, uvidíte jeho názov a symbol fondu, aktuálny kurz, zhodnotenie za zvolené obdobie a vlastné imanie fondu. Ak stlačíte pravé tlačidlo, môžete prejsť na profil fondu, do sekcie venovanej podielovým fondom, na formulár pre výber najvhodnejších fondov alebo sa pozrieť na prehľad článkov, ktoré sú o podielových fondoch na oPeniazoch.sk k dispozícii.

Voľbou na dolnom okraji mapy určíte, za aké obdobie (týždeň, mesiac či rok) chcete zmenu vidieť, či chcete sledovať len priemernú zmenu jednotlivých kategórií fondov, alebo priamo jednotlivé fondy (zaškrtnite voľbu Dve úrovne) a či chcete na mape zobrazovať symboly fondov (voľba Popisky). Ak chcete nájsť konkrétny fond, zadajte jeho symbol do okna uprostred spodného okraja mapy.

Menová mapa (MEMAPA)
Na menovej mape sú k dispozícii kurzy mien rozdelené do štyroch sekcií: základné meny (euro, dolár a jen), meny Európskej menovej únie, meny ostatných európskych krajín a konečne niektoré mimoeurópske meny. Ak nabehnete na obdĺžnik meny, uvidíte názov meny a jej symbol, aktuálny kurz podľa kurzového lístka Národnej banky Slovenska a zmenu oproti predchádzajúcemu dňu. Ak stlačíte pravé tlačidlo myši, môžete prejsť na profil meny (vrátane grafu a výpisu z kurzových lístkov jednotlivých českých bank) alebo na časť serveru venovanú menám a kurzovým lístkom.

Voľbou na dolnom okraji menovej mapy určíte, za aké obdobie (deň, týždeň či mesiac) chcete zmenu vidieť, či chcete sledovať len priemernú zmenu jednotlivých kategórií, alebo priamo jednotlivé meny (zaškrtnite voľbu Dve úrovne) a či chcete na mape zobrazovať symboly mien (voľba Popisky). Ak chcete nájsť konkrétnu menu, zadajte jej symbol do okna uprostred spodného okraja mapy.

Mapa exotických mien
Na mape exotických mien sú meny rozdelené do štyroch skupín podľa abecedy. Na mape vidíte zmeny kurzov za obdobie, ktoré si zvolíte vľavo dole. Konkrétne zmeny vidíte pri nabehnutí na obdĺžnik meny. Konkrétnu menu môžete vyhľadať vpísaním trojpísmenovej skratky meny do políčka Symbol. Dodatočné informácie o konkrétnej mene získate po kliknutí pravým tlačítkom na obdľžnik meny.

Súvisiace články

Aktuálne správy