Názory čitateľov


Názory k článku:
Reálne anuity? Možno budú, možno nie

28. 4. 2005   Martin, BA
Dobry den, chcel by som sa opytat, ako moze zakon zaviest povinnost kupy anuity pre DDP, ked tieto uz maju uzatvorene zmluvy so svojimi poistencami v ktorych su popisane iste pravidla a moznosti vyplaty nasporenej ciastky. Cize, ak ja sporim 5 rokov v DDP s tym vedomim, ze po nasporeni si planujem tieto uspory vybrat v zmysle existujucej zmluvy medzi DDP a mnou, ako mi moze zakon prikazat aby som si kupil nejaku blbu anuitu? vopred dakujem za vysvetlenie,   Martin, BA
29. 4. 2005   anonym
ak sa trochu zamyslíme nad princípom tretieho piliera, tak by sme prišli na to, že tretí pilier je o prilepšení si k dôchodku. teda nie celý život poberať daňové úľavy a potom si kúpiť auto. ak si chce človek kúpiť auto, môže tak spraviť, ale šetrením si napríklad do podielových fondov bez uplatnenia si daňovej úľavy. prilepšenie k dôchodku sa dá riečiť iba nákupom anuity.
29. 4. 2005   Martin, BA
Sice to neodpovedalo na moju otazku pravnych vztahov, ale dakujem za reakciu. Pointa je v tom, ze ak ja sa raz dohodnem s istym subjektom, ze si budem setrit 40 rokov a potom mi to v priebehu 10 rokov budu vyplacat, preco by som v priebehu tohto zmluvneho vztahu byt nuteny zakonom urobit inak a kupit si nejaku anuitu. Myslim si, ze pokial obe zmluvne strany rozumeju na com sa dohaduju, nieje vhodne aby tretie a zmluvne nezainteresovane strany vstupovali do takejto dohody a urcovali na co pouzit dane prostriedky. Ak budem stary a budem si chciet kupit jachtu, pretoze som vstupil aj do druheho piliera, takze dochodok budem mat "dobry" nema mi do toho co stat kecat, aby som si este aj z tretieho piliera kupil anuitu. Nehnevajte sa na mna, ale to je nehorazne. Ak sa toto stane, podla mna ludia si vyberu svoje uspory a zrusia zmluvy a DDP poistovne vsetky zatvoria dvere a akcionary pojdu pekne tam odkial prisli.
2. 5. 2005   Palo
Odporucam Ti precitat si zmluvu s DDP(davkovy plan).Myslim si ze v nom uz mas definovane moznosti vyplaty davok - inak povedane moznosti anuit .DDP boli prve spolocnosti ktore umoznuju cerpat starobny dochodok "iba" formov roznych davok (anuit).
3. 5. 2005   anonym
nerozumiem, že niekto sa najprv tvári že doplnkové DOCHODKOVE sporenie chce naozaj na dôchodok a potom z neho vyjde navonok, že on to na dochodok nechce.
5. 5. 2005   anonym
To je sice pekne, co tu pisete, ale ... ten dochodok mi ma sluzit skutocne len na prezitie?, teda aby som si z neho zaplatil najomne, dalsie poplatky spojene s byvanim, 2 litre mlieka, 3 chleby a dost????
5. 5. 2005   anonym
no jednoducho je to tak!!!prvy a druhy pilier dokopy je len na zakladne prezitie v neproduktivnom veku!!!vsade na svete je to tak, cisla nepustia viacej!!!
6. 5. 2005   lubo
Platia podmienky pri podpise nadalej. To je vseobecny princip. (Samozrejme konkretne zdanovanie a tak podlieha aktualnej legislative). Posled  ne tri roky sa podmienky mierne pritvrdzovali a clovek sa mohol dobrovolne rozhodnut, ci si necha stare, ci da nove. Teraz je sanca vyuzit este stare podmienky DDP, zrejme od jesene dojde k transformacii na DDS. Napr. danova ulava bude potom viazana na 10 rocne sporenie - dnes nie je. Momentalne si moze dochodca nechat vyplatit vacsiu cast naraz, novi sporitelia po oktobri 2005 pri dozivotnom dochodku rovnako, pri "na dobu urcitu" len 25%. Inac dobry clanok v tomto trochu nepresny.  
1/1