Názory čitateľov


Názory k článku:
Koniec poprednej svetovej rezervnej meny: Hyperinflácia v znamení Weimarského Nemecka

14. 11. 2022   ROBO
Veľmi dobrý článok, palec hore. Ak budú v tomto pokračovať, nečaká nás nič dobré... a to som optimista.
A ja to tvrdím už dlhodobo - zvyšovanie daní(najmä tých z nehnuteľností), teoreticky môže a aj nakoniec vedie len k hyperinflácii cien nehnuteľností, podobne, ako je to vidno v krajinách, ktoré majú neúmerne vysoké dane z nehnuteľností napr. USA, či niektoré európske krajiny. A keď bude nedostatok aj ostatných investičných statkov, tak to povedie aj k hyperinflácii cien aj týchto ostatných investičných statkov...a až nakoniec sa dostanú na radu spotrebné tovary, ľudia keď si to hromadne uvedomia, nebudú chcieť peniaze. A presne toto sa stalo V Nemecku v 20. a 30. rokoch minulého storočia.
....čítal som články z roku 2021, ktoré tvrdia presný opak...ale ekonómovia, ktorí toto napísali, vôbec neštudujú históriu za posledných 50 rokov, a nedovidia si za vlastný nos.
20. 11. 2022   anonym
Budú pokračovať a toto je len začiatok, robia to tak po celé stáročia. Generácia ktorá pamätá menové reformy, už vymiera resp. vymrela a nemá výtlak ako odovzdať svoje "pozitívne" skúsenosti mladším generáciam.
K hyperinflácii nemôže dôjsť v prípade rezervnej meny a systému pohyblivých menových kurzov. Pri fixnom systéme rezervnej meny naviazeného napr. na zlato môže dôjsť a historici si pamatajú Rooseveltov Executive Order 6102 zakazujúci držbu zlata alebo neskôr Nixona, ktorý zrušil konvertibilitu dolára za zlato a zavedenie cenovej regulácie.
Skôr očakávam menovú reformu a prechod na CBDC (programovateľné peniaze) s konverzným kurzom 1:X voči non-CBDC currency.
Pre všetkých konšpirátorov rýchleho konca rezervnej meny USD by si mali pozrieť históriu, že prechod na novú rezervnú menu sa nikdy neuskutočnil zo dňa na deň ale postupne a trval rádovo desaťročia. Na druhej strane je pravdou, že dnes technologický pokrok umožňuje akcelerovať takýto prechod.
20. 11. 2022   anonym
Pre úplnosť malé doplnenie moto kráľa shitcoinov Sama Bankman-Frieda, ktorý ožobračil o ťažko zarobené úspory malou menovou reformou generácie Y a Z: cit. "Try to figure out what practical things you can do with your live to have as much as positive impact as you can on the world".
V kontexte súčastných udalostí zbankrotovanej burzy FTX veľmi smutné ale dufám už poučné.
14. 11. 2022   anonym
Možno by bolo vhodné pripomenúť, že Nemci sa do tohto problému nedostali náhodou - ale z dôvodu preranej I. svetovej vojny a následných reparácií Francúzsku - ktoré odmietali plniť.
Takže si radšej zničili menu - podobne, ako Ukrjinci, ktorí sa radšej obetovali v holodomore - než aby aby spolupracovali so sovietmi (rusmi).
Lebo - na rozdiel or Írska - na ukrjinský holodomr nebol žiaden prírodný dôvod - iba nenávisť (ktorá vo východnej časti Európy naozaj prenáša hory :(
A pre tých, čo nemajú v láske EU treba zase pripomenúť, že tá tiež nevznikla preto, že všetci Európania chceli byť bratia - či sestry - ale ako trest nemecku a Francúzsku - aby už nevytvorili ďalšiu svetovou vojnu v svojom nekonenčnom súboji o Porúrie ("vtedy "železné srdce Európy")
Na druhej strane, nemecká hyperinflácia bola absolútne nič proti tej maďarskej - kde ani dnešné 64-bitové PC-čka by neboli schopné spraviť účtovníctvo (základnými inštrukciami CPU) pretože najvyššia bankovka mala 27 núl (to je miliarda miliárd miliárd).
A prečo - lebo stratili Horné Uhry a tak museli začať robiť sami - čo bola neakceptovateľná nehoráznosť ;)
Ale k veci: USA si samzorejme zaslúži, aby svet už konečne obtlstlým Amíkom obúchal o hlavy ich 34 tisíc-miliardový dlh ("External Debt") - ale pozor, ak by sa zrútil dolár, tak do žumpy letí s ním celý Západný svet.
A preto sú naši americkí priatelia takú kľudí - a naqďalej naťahujú lano - dokonca viac, než kedykoľvek predtým (voľakedy zvyšovali svoj dlh priemerne o 1000 miliárd ročne - dnes to už demokraticky prekonali minimálne dvojnásobne - a tak rozdávajú miliardy, desiatky miliriad - ale aj stovky a tisícky (to sa ovšem týka len zbrojenia) - doslova lárom-fárom :(
Zrejme sú presvedčení že najmocnejšia armáda sveta to istí.
Ale istí to naozaj ?
Lebo lacné drony z Turecka a Iránu zaskočili našich americký priateľov presne rovnako, ako našich ruských nepriateľov ...
14. 11. 2022   anonym
PS ruských trotov zaskočili lacné turecké a iránske drony preto, že sú mechom udrení a stále nepochopili význam mikroelektroniky, ani kybernetiky, operačných systémov a programového vybavenia (zrejme preto, lebo Stalin povedal, že "kybernetika je buržoázna paveda") - tých amerických zase preto, lebo slovíčko "lacný" nie je v US vojensko-priemyslno m komplexe povolené. Lebo potom by nebolo z čoho najsamdemokratickej šie kradnúť a korumpovať - takže všetky chrumkavé provízie, ktoré sú základom demokracie amerického typu by sa rozplynuly "in thin air" - čo je proste neprípustné. Demokratitký dron musí stáť aspoň miliardu - inak nech si to tí nepodarení čínski kuliovia strčia za klobúk !
16. 11. 2022   apoliticky
hlavne ze hlupak ako ty si ,,pochopil,,...mysl iet si ze si zožral vsetku mudrost je znakom dusevnej choroby...
14. 11. 2022   J. from SVKstan
"spolupráca" ako dnes s Putinom... okupantom gruz200
smrť hladom al. smrť v gulagu... toť otázka
kolchoz-Stalin- hladomor-smrť
Navyše o ľahostajnosti režimu k ľudskému utrpeniu, cenou ktorých sa uskutočňovala Stalinova politika, svedčil rad opatrení, ktoré vláda Sovietskeho zväzu v roku 1932 začala uskutočňovať.
V auguste toho roku stranícki "aktivisti"/zlodeji / dostali právo "skonfiškovať"/krad núť/ zrno v kolchozoch a ten istý mesiac bol prijatý aj hanebný zákon, ktorý určoval TREST SMRTI v prípade rozkrádania „socialistického majetku“/Stalinovho .
Pri zmiernení podmienok sa takéto „protištátne zločiny“ trestali 10 rokmi nútených prác v gulagoch.
Aby roľníci neopúšťali svoje kolchozy a nehľadali si stravu niekde inde, keďže v novembri roku 1932 bol zavedený zákon, ktorý zakazoval roľníkom čerpať zrno, až kým nebude splnený plán štátnych/Stalinovýc h zásob, bol zavedený tzv. režim vnútorných pasov. wiki
Sláva Ukrajincom
ViVAt pravda
15. 11. 2022   anonym
Ak vychádzaš z predstavy, že socialistický majetok bol Stalinov - tak vlastne už niet o čom hvotiť.
Ale chápem - Američana nepristali na Mesiaci, Zem je plochá, UFOni unášajú ľudí, Ivermectín lieči Covid-19 a Chazariri jedi deti zaživa.
Ešte niečo ?
15. 11. 2022   anonym
A komunizmus bol zlý preto, lebo ruskí vojaci zrkvírovali tvojmu dedovi koňa.
To, že tvoj otec s ich deťmi šmelil ukradnutú naftu sa neráta :)
As easy as that.
15. 11. 2022   J. from SVKstan
Stalinizmus tvrdá totalita
všetko všetkým pre každého jedného=eldorádo pre plebs a v pozadí teror tajnej polície...
len si nemohol ísť proti, lebo ťa odstránili, zlikvidovali
"Veľký teror"
´37-38 Trockij, Kirov, Rykov, Jagoda atď...
a "naši" ´52 Clementis, Slánský, Löbl, Šling atď...
...
Kolektivizácia na Stalinov príkaz však bola vykonávaná násilným spôsobom a jej odporcovia boli prenasledovaní.
Už predtým Stalin a jeho spolupracovníci vytvorili systém, v ktorom bola všetka moc sústredená v rukách vedenia Komunistickej strany Sovietskeho zväzu a tajnej polície.
Zástancovia odlišných politických koncepcií v komunistickej strane boli fyzicky zlikvidovaní.
Mimostranícka opozícia bola úplne eliminovaná a jej členov popravili alebo smer hotel Gulag. wiki
Chvala bohu žiadna totalita netrvá naveky, ľudia chcú slobodu.
Kolaboranti boli a žiaľ vždy budú... Biľak, Indra, Kolder, Kapek, Švestka ´68
Vivat sloboda
14. 11. 2022   Pedro7
Asi uz nemozu dolar naviazat na zlato - lebo mozno velka cast zasob v Fort Knoxe je jednoducho predana ..... cize ostava kryt poctom lietadlovych lodi a to je vsetko...
14. 11. 2022   @@@
ešte je možne naviazat dolare na počty prostitutok pornoherečiek alebo celebrit :))))
16. 11. 2022   antianonym
Zlato davno predali. Dolar naviazali na ropu. Ale nejako sa im to v poslednom case rozvazuje, takze us army bude mat plne ruky prace presvedcit arabov a venezuelu, ze je lepsie predavat ropu za dolare. Ti uz s usa maju svoje skusenosti, takze uvidime...
1/1