Názory čitateľov


Názory k článku:
Vláda predstavila plán pre firmy: Štát im má preplácať energie nad stanovenú sumu (video)

25. 10. 2022   anonym
Robil som vo firme, ktorá v podstate zarábala len na tom čo zobrala zamestnancom. Dnes nemusí mať žiadnych a veselo kopí zlaté tehličky.
25. 10. 2022   anonym
Ďalšia atomka ktorá vybuchne už v batohu v ktorom ju nesú.
25. 10. 2022   Yossarian
Dvojakých žurnalistických metrov už majú ľudia plné zuby: Na jednej strane odsudzujúci článok o Bielorusku kde "zakazujú" zdražovanie, na druhej glorifikujúci článok o tom ako na Slovensku vláda to zdražovanie síce nezakáže, no bude ho kompenzovať z peňazí daňových poplatníkov. Zákony trhu boli nahradené ideológiou presne rovnako ako tomu bolo za komančov a tak tá spoločnosť aj dopadne!
25. 10. 2022   apoliticky
presne si to vystihol...suhlasim s tebou
24. 10. 2022   Rudo
Každý jeden podnikateľ už v septembri a v októbri mal zvýšené ceny z dôvodu vysokých cien energii. Takže podnikatelia premietli vyššie ceny energii do svojich tovarov a služieb. V týchto mesiacoch nemali žiadnu stratu. Štát im teraz ide spätne vyplatiť zvýšené náklady za september a október. Toto ináč nemožno nazvať štátom organizované okrádanie daňových poplatníkov, ktorý tvoria rozpočet. Z toho rozpočtu dostanú podnikatelia neprávom peniaze za tieto dva mesiace. Nech už idú konečne pracovníci MH a MF do terénu , alebo nech si pozrú spätne ceny na nete ako rástli a nedopúšťajú sa takýchto chýb. Ceny v 09 a 10/2022 vyleteli vysoko. Tam už boli premietnuté aj vyššie energie.
24. 10. 2022   Miky
Je to zločin. Miliardu rozdať len tak. Nik s tých podnikateľov nešetri energiami. Majú staré spotrebiče s vysokou spotrebou. Ani žiarovky si nevymenili za LED. Žiadny solárny ohrev teplej vody, žiadne solárne paneli na elektrinu. Mnoho z nich nemá zateplené budovy. Len natŕčajú paprč , štát plať. Páni podnikatelia treba najprv investovať aj vlastné peniaze. Vidím, že z podnikateľského sektora sa stane bezodná diera na štátne peniaze ako zdravotníctvo. Pri dotáciách musí byť podmienka udržať prevádzku a zamestnanosť aspoň tri roky. Už vidím , ako to dopadne. Podnikatelia vyčerpajú dotácie. Potom dajú podnik do konkurzu, veď bol stratový. A zamestnancov hodia na krk štátu. Ďalej sa tu objavia podvodníci ako pri covide. Kde kto si len tak uleje pár desiatok miliónov.
24. 10. 2022   linda
Sa mi zda, ze tam je privela podmienok, "..ak, ..ak, iba 80%".
24. 10. 2022   anonym
Tých podmienok je tam strašne málo chýba tam zákaz prepúštania . Ak firma tvorí zisk tam kompenzácia nie je potrebná peniaze skončia v rukách akcionárov . Nie je to podmienené šetrením energiou ako u domácností .Je to v tejto forme len čierna diera na rozkrádanie penazí ak je ten článok pravdivý .Podla tohto neukladá firme žiadne povinosti len tunelujú rozpočet .
24. 10. 2022   Fero
Vláda by v prvom rade mala prijať trojročné moratórium na zákaz petičných akcii a referend, ktoré sú namierené proti výstavbe malých, stredných a stredne veľkých energetických diel. Aby si podnikatelia mohli vybudovať vlastné solárne, veterné a malé vodné elektrárne. Taktiež spaľovne odpadu, slúžiace na výrobu elektriny . Keď sa toto neurobí tak sa v tomto štáte nič nepohne. Ďalej na Slovensku sú tri distribučné fy na elektrinu. Tie majú monopol na pripájanie zdrojov do siete. Na tie by sa mal pozrieť protimonopolný úrad. Ako sa tento monopol zneužíva. Pripojenie do siete malo výrobcu je proces na nervy.
24. 10. 2022   potulny kazatel
Ono je to trocha inak.
Najprv monopol, zneuzivali velke distribucie, potom pustili na trh male distribicne firmy, ktore nezneuzivali, ale vyuzivali moznosti, ktore im boli dane. Napriklad nakup spotovych cien, alebo rozne nuance, okolo primeranych nakladov a ich premietnutia do ceny (radil im sam preceda URSO, ako to maju robit, za to siel zase ucit, ako to nerobit)..
Ked sa malym distribucnym firmam, zadalo ze to uz nezvladnu, zlozili karty a velka hra sa skoncila, ich zakaznici presli ku distributorovi poslednej instancie a zas ostali na trhu len molochy, nahnevany zakaznici, ktori bud nelavirovali medzi distribuciami, alebo sratka verili molochom, ale ceny im teraz zvysili, pretoze kolaborujuci a lavirujuci zakaznici, museli prejst k distriburom poslednej instancie a zakaznici zmluvny a staly, sa teraz trhovo skladaju (socializuju straty) Pisarikom a dalsim mrtvym distribuckam, ktore mali v obdobi kludu, primerany zisk.
Zakaznici ktori presli k molochom, musia zaplatit cenu, ktoru im distribucia povie, pretoze mozu byt aj po tme, alebo bez plynu a potme, podla slobodneho rozhodnutia.
Vtip je v tom, ze male distribucky, mali pravo, posla pravidiel hry, kedykolvek skoncit, co aj urobili a zachovali sa trhovo a liberalne.
Problem je teraz uz na spotrebiteloch, ci na energie mat budu, alebo nebudu.
ak budu podniky prepustat masovo, tak aj tak ludske zdroje nebudu mat na energie, aj keby stali tolko, ako v roku 2017.
Takze je to uplne jedno.
24. 10. 2022   Ičo
Čo tak páni podnikatelia predať jachty, vili v Chorvátsku, byty v Dubaji a na Bali. Tieto peniaze potom investovať do svojich vlastných firiem.
24. 10. 2022   anonym
Preco by to robili?
aby nejaky odberateli, mali mesiac, dva lacnejsie poplatky na energie?
24. 10. 2022   peg
A čo tak v časoch konjuktury zákonná povinnosť pre súkromné firmy vytvárať si akýsi garančný fond pre prípad horších časov a nie pri prvom závane krízy, ihneď nastrčiť ruku- štát daj. Ako si sa po dobu svojej existencie poistil na príchod neúrodných, nešpecifických rokov ? Keby tak z objektívnych dôvodov padal na zadok štát, to by som chcel vidieť ten zástup dobrovoľných donorov za strany privátneho sektoru, ako si idú dolámať hnáty pri poskytovaní pomoci. A s úsmevom na perách, ako náš minister.
24. 10. 2022   Prelozene z newspeaku
Garancne fondy, sa prezrali, alebo minuli, pocas koronasviatkov.
Na energie, sa minuli rezervene fondy, pocas jesene minuleho roku.
Potom uz zacal nejaky konflikt a je to vyriesene.
De facto, na energie v sucasnych cenach proste nemame, ani ako domacnoti, ani ako firmy.
Risenie je jednoduhe, kto nestihol umriet pocas korony, ma dalsiu moznost zmrznut, alebo umriet hladom.
Vzdy sa najde nejaka cesta ku stastiu.
1/2staršie