Názory čitateľov


Názory k článku:
O úvery na bývanie v Česku nie je záujem, hypotekárny trh sa prepadol o 80 %

17. 10. 2022   eXtrem
Výborne a nech to takto trvá aj desiatky rokov. Úroky aspoň na 15 percent. Aj tu treba veľký pád cien. Koniec zadlžovania fungovania na neustálom dlhu. Mi bolo divné ako väčšina miest na Slovensku stratila značnú časť obyvateľstva a bytov bolo stále málo. Ukazuje sa to čo tvrdím. Kupovali to na investície a rôzne špekulácie ako realitky a biele kone takzvané sróčky dépeháčkári. 50km od BA to držali ako jedna mafia. Ešte dane na investičné byty a budem spokojný. Mestá a obce majú stavať pre obyvateľstvo bytovky tak ako bolo kedysi nie čo tu bolo doteraz to bolo choré a zvrátené.
17. 10. 2022   Marek
Čo čakajú keď česká koruna posilňuje na historické maximá a očakávajú 23 CZK/EUR. Ešte pred pár dňami sa tešili ako úspešne bojujú s infláciou a ako sa im zlacňuje import tovaru. Opisovali ako česká koruna je v najlepšej kondícii. Potom za takýchto podmienok sa asi dá očakávať že sa to prejaví niekde inde. Snáď tie hypotéky nikoho neprekvapili.
17. 10. 2022   Rene
Pred 20 rokmi som nepoznal u nas na sidlisku ani v prilahlych dedinach nikoho, kde by byvalo viac ako 5 ludi v jednom byte/ dome. Odvtedy pribudlo asi 100tis slovakov a asi 500tis bytov/RD. Priemerny pocet ludi zijucich v jednom byte je v ramci celeho slovenska 2,2 (podla Stat.Uradu). Tzn na kazdy byt kde je rodina s 1 deckom musi byt iny byt kde zije jeden stastny milenial alebo 1 nestastny dochodca. Je bytov stale malo ? Kolko bytov je potreba aby ich bolo dost ? Jasne ponuka, dopyt tra la la. Ale cim bol ten dopyt vyvolany ? Pred 20 rokmi nic ako investicny byt neexistovalo a ludi co by na to mali par bolo.
16. 10. 2022   miro
POSLECHNĚTE SI PJAKINA :
https://vk.com/ video351663392_456239 349
17. 10. 2022   eXtrem
Presne ako vravíš tu sa vytvorila skupinka feťákov na dlhy a nízkymi úrokmi ničili sporiteľov a skrz investičné byty sa vytvorila úzka skupinka ľudí a okrádali zvyšok bežných ľudí. Na investičné nehnuteľnosti očakávam vysoké dane. Asi napíšem aj na ministerstvo financií, nie zadlžovať štát a vytvárať deficit ale spravodlivé dane. Nie len chudobný a bežný ľudia budú ničení infláciou a všetko cvakať.
16. 10. 2022   Pedro7
Ludia budu byvat - ako za najkrajsiej tatickovo- Masar. republike - viac generacii v 1. byte a skoda ze uz niesu lichvarsko pajkales cinzovne domy- Banky uz ryzu z hypo mat taku nebudu - tak sup - mozno nam upravia poplatky bankove - na hypo dlh uz ludkovia jednoducho nedosiahnu…!
16. 10. 2022   Dig
A čo máš proti viac generačnému bývaniu?, sám ho praktizujem pretože je to ekonomicky výhodné.
17. 10. 2022   Pedro7
Praveze nic ! Rene to napisal tiez pekne - chcel som naznacit , ze pred hypo bankami sa uz nebudu tvorit rady a s hypo boomom je amen - !
17. 10. 2022   Dig
✅.OK.✅&# 9989;✅
15. 10. 2022   the_wall_01
Nestane sa to, mozno veeelmi pomaly a velmi pozvolna nehnutelnosti klesnu na cenach. Ale prial by som si keby ceny nehnutelnosti prudko prepadli na cene. Ze by ti nenazranci co si kupuju 2 a viac nehnutelnosti a prenajimaju ich vykorystovacim najmom trosku precitli.
15. 10. 2022   anonym
Tak asi už majú všetci kde bývať. Keď bude mať každý tri autá, tiež sa prestanú predávať.
15. 10. 2022   ROBO
Nehnuteľnosti si už ľudia nemôžu dovoliť, ale ich ceny očividne dolu nepôjdu, lebo začína DOBA PRENAJÍMACIA. Pravdu povediac, nečakal som to. Na Slovensku ešte nie, ale v Čechách očividne áno.
Takže, každý vlastník nehnuteľností by bol veľmi hlúpy, keby teraz predával, keď dopyt po nehnuteľnostiach je síce slabý, ale dopyt po nájmoch extrémny.
Čo to teda znamená...začíname sa približovať "vyspelej" európe, či amerike, kedy vlastné nehnuteľnosti si budú môcť dovoliť iba bohatší ľudia, a ostatným zostane nájom alebo ulica. A štáty nemajú peniaze, takže čaká nás ešte určite zvýšenie dane z nehnuteľností(matem atická istota), a to už bude povestný kliniec do rakvy, lebo toto ceny nehnuteľností ešte viac vypumpuje. A ak ste nekúpili doteraz, tak od tohto momentu to bude už iba ťažšie. Nevedel som, čo sa bude diať, ale tento článok mi pomohol, a už to teraz viem celkom presne.
15. 10. 2022   anonym
Robo, nie som isty s tou danou z nehnutelnosti, vtip spociva v tom ze na Slovensku je velmi vysoke percento sukromneho vlastnictva, nas narodny sport, a politicke prostitutky si to dobre uvedomuju. Chceli to skusit s cenovymi mapami ale po extremnom odpore verejnosti "progresivna" banda radsej stiahla chvost. Pri takej inflacii ako tu teraz mame by to bola politicka samovrazda.
16. 10. 2022   dino
este je tu možnosť že nám tie dane nakážu z Bruselu? Co potom?
16. 10. 2022   anonym
Skusili pri migrantoch a co im to pomohlo, teraz aparatcikovia hasia ine problemy aby sa im unia uplne nerozpadla vratane ich teplych miestociek.
16. 10. 2022   dino
Pojdeš do ulíc protestovať?
16. 10. 2022   anonym
Nemaj obavu mna sa to netyka, ja sa zariadim. Ale s ucty k ludom ktori nerozumeju remeslu politiky, urcite nebudem volit progresivnu bandu a ich pekne recicky o svetlych, zelenych a pozitivnych zajtrajskoch. Teda tych, co povazuju slovensku stvorclennu rodinu, ktora byva v trojizbovom byte a ma auto za veeelmi bohatu zijucu si nad pomery v porovnani s rodinou v Afrike.
16. 10. 2022   dino
ked sa bude chciet viac ludi zariadit tak ako ty, tak sa vsetci nezariadime, Vsetci utiect nemozu
16. 10. 2022   anonym
myslim ze odpoved k tvojej uvahe napisal Robo ten sa tiez uz zariadil. Tebou spominana emigracia je ale posledna moznost.
17. 10. 2022   Pedro7
Pravdu mas ! Pred progresivno - zeleno - akoze liberalnou bandou treba dat pozor - kto ma inaksi nazor a len malicko protireci - je uhlavny nepriatel c.1 a ukamenuju ta - a ze liberalny !!! Na Zuzanu tiez dat pozor - je tiez jedna od nich - no v poslednej dobe to na nej vidno , ze uz sa nevladze pretvarovat - k papezovi s frajerom a cirkev uznava len sviatost manzelstva - pred par rokmi nemyslitelna vec aby niekto takto pred papeza predstupil - !
17. 10. 2022   anonym
S liberalizmom nemaju nic spolocne, ktory je zalozeny na koncepte klasickej ekonomie, volneho obchodu, vlady s minimalnymi intervenciami resp. zdanovanu a vyrovnanemu rozpoctu.
Dnes budu tvrdit marxisti, ze trh nam nefunguje lebo ceny energii na burzach nezodpovedaju ich mocenskym zaujmom a su potrebne ich intervencie.
Malo kto si uvedomi, ze trh prave vdaka burze funguje efektivne presne tak ako ma. Pri znizenej obmedzenej ponuke z vyrobnych zdrojov sa musi znizit dopyt inak cena dalej porastie resp. bude na pridel. Ocakavanie ze Cina a India obmedzia spotrebu na ukor Europy je naivna predstava.
Dopyt sa samozrejme neznizuje pretoze dekady celosvetovo tlacili nekryte peniaze do obehu, ktore sa nam zrazu dali do pohybu. A tak aj pri cene 500 EUR/MWh existuju subjekty ktorym sa oplati elektrinu nakupit, proste maju na to zdroje vdaka tomu ich QE.
18. 10. 2022   Pedro7
Mas pravdu !
16. 10. 2022   QE
RE čaká nás ešte určite zvýšenie dane z nehnuteľností(matem atická istota), a to už bude povestný kliniec do rakvy, lebo toto ceny nehnuteľností ešte viac vypumpuje
- toto tvrdenie nemá logiku
16. 10. 2022   ROBO
Ty asi ešte nebudeš vlastník nejakej nehnuteľnosti, tak sa ti to teda pokúsim čo najjednoduchšie vysvetliť: má to celkom jednoduchú logiku.... Keď kúpiš nehnuteľnosť za 100.000 USD, a štát určí jeho trhovú cenu na 300.000 USD, pričom musíš štátu ročne zaplatiť 2% ako daň z nehnuteľností, tak akú minimálnu cenu budeš požadovať pri prípadnom predaji o rok? Áno, je to minimálne 106.000 USD, lebo minimálne toľko si do toho za ten rok dal. Málokto je taký ľudomil, že túto daň nedá do cenu. Skrátka a dobre, niekto túto naakumulovanú daň musí zaplatiť, a väčšinou je to ten nový kupujúci. TÝMITO POČINMI NEUSTÁLE RASTIE TRHOVÁ HODNOTA NEHNUTEĽNOSTÍ, Z KTORÝCH ŠTÁT POČÍTA DAŇ, A TÝM PÁDOM RASTIE AJ DAŇ.
A ako dôkaz tvrdenia uvádzam USA, EÚ, a dokonca aj Slovensko. V USA, a v západnej EÚ boli ceny nehnuteľností ešte pár dekád dozadu prijateľné. Avšak teraz sú ceny niekde vyššie aj o tisíce percent(áno, 10x a viac). A nie je za tým inflácia, ale práve tieto nezmyselné dane z nehnuteľností.
A toto sa deje posledných 5-10 rokov aj na Slovensku(závisí od regiónu), a týka sa to hlavne priemyselných nehnuteľností. V niektorých regiónoch išli dane tak extrémne hore, že to predávajúci začali zohľadňovať v cene pri predaji.
16. 10. 2022   anonym
Palec hore za perfektu a racionalnu uvahu o tajomstvach zdanovania, ktore si malokto uvedomuje. Obdobne je to aj so skrytou danou menom inflacia, nikto za tuto dan zo zvolenych zastupcov ludu nehlasoval ale pri odchode do dochodku to kazdy dochodca, ktori si sporil na dochodok pochopi a precitne, vtedy uz bude ale pozde. Cim viac ludi z praxe a skutocnymi zivotnymi skusenostami tu prispieva k diskusii tym lepsie.
17. 10. 2022   Pedro7
A co ked koli cenam klesne zaujem o prenajom ? Co spravi majitel 6 bytov v Presove - bude radsej platit 3 byty prazdne bez najomnikov sam ?! Tak bude mat mensi zisk , prijatelne najomne a nepojde do stratx - alebo ich preda a tu sa dostavam k tomu ze par bytov sa uvolni k predaju na SK Kolonii !
17. 10. 2022   anonym
Majitel 6 bytov ma aj ine moznosti napr. moze podporit politicku stranu ktora okrem ineho v programe podporuje pohyb pracovnej sily a prispevky na jej ubytovanie.
18. 10. 2022   Pedro7
Ano - pravdu mas , tak to funguje na SK !! Slota - velky narodniar a ochranca slovakov - ked mali prist Korejci Kia do jeho regionu pomaly prikazoval ludom co tam vlastnili pozemky aby predali - lacno - vraj narodny zaujem - iba niekto moze zarobit - vsak … tak najlepsie obstali ti , co vydrzali natlak a nakoniec to najlepsie spenazili .
Fico - ten pomaly obvinoval ludi z vychodu ze su lenivci - a nechcu sa aj s rodinou prestahovat do smradlavej ubytovni v Trnave Pegot, Nitra LandRover … a nechat len tak pekny dom s travnikom niekde pri Humennom .. a to koli cca 300€ vyssiemu platu a smiesnemu prispevku co vlada vtedy ponukala - ale pisem to hlavne koli tomu - ze v tich auto mestach nie su ani ubytovne a ani byty na prenajom - ! Cize sk otrok vsetko co viac zarobi ma dat prenajimatelovi bytu - na to sa im mozeme vykasle - Zder Soc. Demokracia -
16. 10. 2022   Kviciak
Nesúhlasím. Už teraz padli nehnutelnosti v BA o 10%. Ešte bude nasledovať ďalších 10-20% v závislosti od kvality, lokality, atd.
16. 10. 2022   ROBO
Kto chce predávať, určite musí ísť s cenou dolu....teraz..., ale netýka sa to len nehnuteľností, týka sa to aktuálne všetkého, okrem energie. Vidím to u mojich klientov.
Ale ako hovorím, predávať budú teraz len situácie neznalí ľudia, pretože načo predávať, ke dopyt po nehnuteľnostiach je síce slabý, ale dopyt po nájmoch bude extrémny? Však to nemá logiku. Samozrejme platí, lokalita, lokalita, lokalita.....
16. 10. 2022   Kviciak
Aj ja myslím, že inflácia sa bude týkať energií, potravin (všetko, čo treba na prezitie), ostatne bude ovplyvnené deflaciou.
Pride vlna nútených predajov nehnutelnosti vlastníkmi, ktorí nezvládnu hypouroky a infláciu životné dôležitých poloziek, samozrejme za znížené ceny.
17. 10. 2022   ROBO
Určite k tomu môže dôjsť, ale mám klienta v BA ktorý sprostredkováva prenájmy, a hovorí, že zažína iná doba, čo sa týka prenájmov. Kým v dobe kovidu mu trvalo vyše pol roka prenajať nehnuteľnosť, teraz to je menej ako dva mesiace.
Takže sa zase dostávame k otázke, prečo by mal priemerný vlastník nezvládnuť hypoúroky, keď nebude mať problém prenajať svoje nehnuteľnosti, a stále bude mať nejaké cashflow....
Samozrejme, čím vyšší úrok bude, tým bude viac splácať na hypotéke, avšak na druhej strane pôjdu postupne hore aj nájmy, lebo tieto problémy bude mať väčšina majiteľov nehnuteľností, a VŠETCI sa tieto zvýšené náklady budú snažiť dať do ceny nájmu.
Základné predpoklady na toto sú tie, že nikto nie je samaritán, nebude trpieť tieto zvýšené náklady, a nehnuteľností na bývanie je už niekoľko desaťročí na Slovensku nedostatok.
Samozrejme majiteľ tých 6+ nehnuteľností je extrém....
17. 10. 2022   Strudlik
preco by mal byt dopyt po najmoch extremny, kde zili ti ludia doteraz ? Vy realitaci stale "nechapete" -) jednu vec. Trh nie je nafukovaci, slovakov je stale rovnake mnozstvo. Nejde niekam pridat aby nebolo niekde inde ubrate .
17. 10. 2022   ROBO
Ja nie som realiťák, ja som ekonóm....každopádn e asi si nečítal článok, ale začína byť extrémny dopyt po nájmoch(v ČR), keďže ľudia si tam už nemôžu dovoliť hypotéky. Takže preto som vychádzal aj z toho predpokladu....
18. 10. 2022   Pedro7
V ekonomii ako ju ja poznam , uz polovica veci a pouciek neplati .. Samuelsona a Nordhausa knihy som predal a mavol rukou - co je v cz nemusi platitv sk…
15. 10. 2022   kakadu
V dôsledku CIA sabotáže na plynovodoch Nord Stream,
a EURo-sankcii proti Rusku,
ktoré 77 rokov bolo živiteľou EURópy,
v mene podpory Ukronacistického kyjevského režimu,
ktorý je falošne vydávaný za demokraciu hodnú ochrany,
v EÚ je recesia, ako v po Krachu na newyorské burze v 1929 roku
v dôsledku ktorej ľudia stratili vieru v budúcnosť
a už iba prežijú z ruky do huby.
15. 10. 2022   anonym
Čo si sa zdrogoval ruský agent? Kde chodíš na tieto znôšky nezmyslov?
15. 10. 2022   kakadu
Hologram Zelensky, z bezpečia bunkra,
klame Ukrajincov,
že smelo stojí na námestí v Kyjeve
Zelensky je v tričku s nacistickými nápismi v Angličtine:
-Prejdi na temnú stranu
- Dominiruj alebo zomri
a s obrazom, ako bojovníci zla, šľapu po kozmonautovi CCCP
Video na youtube:
https://www.you tube.com/watch?v=Mh-u JNijerg
15. 10. 2022   Tyblbec
Potom prišiel Astar Seran s Majkou z Gurunu, nasadli na ružového slona a všetci spolu spievaliii.
15. 10. 2022   MarioRodriguez
Gratulujem, vyhral si cenu za najväčšieho dementa ktorého som posledné dni čítal na nete... gratulujem aj rodičom vychovali fakt úžasného debila.
15. 10. 2022   Kviciak
Opereny bolsevicko-totalitn y magor. Aparatcik, co klamal a okradal svojich spoluobčanov, sa dožaduje späť svojho koryta. Hnoj.
16. 10. 2022   anonym
On je tu za sirenie tych bludov a dezinformacii plateny. Nic ine nevie a cely zivot len parazitoval na spolocnosti. V minulych dobach to politruci nazyvali politicke skolenie muzstva dnes eufemizmom osveta spolocnosti
15. 10. 2022   anonym
CR je vatsinoupredskokanm a inkubatorom procesov, ktore neskor postihnu aj SR.
V tomto pripade su hendikepovany vladou a vlastnou menou.
Vyhodu maju oproti nam, ze je ich skoro 12 mil.
15. 10. 2022   anonym
Nie je ich 12 miliónov ale len 10,7.
A vyššie úrokové sadzby majú kvôli vlastnej mene, ktorú neustále vychvaľujú, tak asi sa im páčia aj tieto sadzby.
20. 10. 2022   Alda
Ty hlupáčku, žebrácká gubernie jakou je Sk, na €uro pouze doplácí.
ŽEBROTO.
15. 10. 2022   anonym
Veru, v kúpnej sile sme totálni chudáci. Krajina ktorá chce mať aspoň nejaké vlastné kompetencie musí mať minimálne tých 10M. Budeme naveky niečí lokaji.
16. 10. 2022   anonym
Kúpna sila nie je závislá od počtu obyvateľov, to je riadna somarina. Švajčiarsko nemá 10M obyvateľov a má vlastné kompetencie. Slovensko doteraz nemalo politikov, až na výnimky čo nemali v hlave slamu. Väčšina sú rýchlo kvasený zbohatlíci, čo myslia len na vlastný prospech.
16. 10. 2022   Dig
My si tu volíme neustále debilov do parlamentu, a je to vidieť aj na tom, že keby ste sa politikov opýtali na strednodobý a dlhodobý investičný plán v SR, nevedeli by ani kecnúť.
1/2staršie