Názory čitateľov


Názory k článku:
Spotrebitelia v eurozóne sú v šoku, ich účty za elektrinu prudko rastú

23. 1. 2022   Nedeľné Zamyslenie
Všetko je stále rovnako drahé - neustále však klesá kúpna sila peňazí - a to odkedy boli peniaze vymyslené (na našom území zhruba od čias Márie Terézie).
Zrejme boli vymyslené práve preto :(
Sú na to dva dôvody: krdnutie a neschopnosť.
V USA sa zjavne jedná o kradnutie - lebo sa to tam hemží miliardármi - a čoskoro bilionármi.
Samozrejme nie kradnutie v zmysle trestného zákonníka - ale v tom, že niekto si zo spoločného proste ukrajuje viac, než by mu - podľa názoru ostatných - patrilo.
Smutné je, že to môže robiť legálne, lebo podľa aktuálnej morálky a etiky je správne, ak si ten, kto robí viac, rýchlejšie, či lepšia zoberie viac.
Pokiaľ by sa však takýto meter použil v rodine, tak by ľudstvo vymrelo behom jednej generácie - lebo otec aj matka robia nepochybne viac, lepšie a rýchlejšie - než detí.
Takže tu paradoxne funguje najčírejší komunizmus aj v tých najkonzervatívnejší ch kapitalistických rodinách (ba dokonca práve tam :) a každý robí podľa svojich schopností, no dostáva podľa svojich potrieb.
Smutné je, že u nás sa v skutočnosti ani tek veľa nekradne, ale neschopnosť našich vyvolených nepozná medze a tak zničia viac než dokážu ukradnúť :(
Takže ja by som im to kradnutie aj odpustil (keďže rozkrádanie a úplatky sú vlastnými sestrami demokracia- ktorá je inak fasa), keby aspoň konečne robili veci, tak ako treba.
Stačí však jeden letmý pohľad do vlýdy, parlamentu, či úradov a je okamžite jasné, že to je nemožné - lebo materiál, čo sa tam vyskytuje je absolútne nepoužiteľný ani na vykurovanie :(
22. 1. 2022   milada
Cha-cha, podakujte sa svojim dospelym detom, ze vam drahu zelenu energiu vyvolili. A aby toho nebolo dost, este aj tie abonentske karty bude musiet niekto zaplatit! Urcite sa tesite, ved ste si volili zastupcov, ktori chceli zmenu parkovneho!
23. 1. 2022   Smutná Pravda o Stave Spoločnosti
Správny pohľad - vymetení, či podplatení novinári však všetko zvalia na kovid, Putina, komunizmus, precesiu zemskej osi - alebo hoci aj na mňa na mňa, ak sa im podarí stotožniť IP adresu.
Strašné je, že eko-zelení pritom nie sú zlí ľudia, len sú trocha duševene retardovaní (ako applisti, béemváci, či ostatní kultoví fanatici) a tak sú ľahko manipulovaným stádom ovcí, čo masívne využívajú lotri, ktorí bez problémov vylejú olej z auta do Štrbského plesa a hrdzavé chladničky zsadne hádžu do lesa.
Tvária sa však ako politici a zelené autority, ktorým nezáleží ani na vlastnom živote tak, ako na ekológií - hoci v skutočnosti im záleží len na peniazoch.
A tak - ako na bežiacom páse vymýšľajú jednu väčšiu stupiditu za druhou (vrtule, fotovoltaiku, bio-blabla, eko-blabla, zelené-blabla) hoci aj so základným vzdelaním nie je problém ich usvedčiť, že to nemôže fungovať spoločnossť ich poslušne sleduje, ako vierozvestcov.
Pritom robia veci, ktoré ďaleko presahujú hranice absolútnej idiocie - napríklad vyfabrikovanie panenky Márie ekologickej Gretky Thunberg - ktorá všetko vie, všetkému rozumie a tak má mandát na riadenia sveta - hoci zrejme nezvládla ani skúšky na vodičský preukaz a prepravovať ju musí šofér.
Namiesto basy však zožnú potlesk - a hlavne štátne dotácie - čo je jediné o čo ide.
Pretože ak by dotácie skončili, okamžite by skonšili aj všetky tieto eko-bio-zelené nemysly.
Kto si napríklad namontoval fotovoltaiku a prepočítal návratnosť - ten už vie o čom hovorím (a to ani nezapočítal vlstnú prácu, údržbu, chuligánov a tak podobne).
No a úplne najmsutnejšie je, že na výskum riadenej termonukleárnej rekacie sa doslova spálili stovky miliárd (CERN, Dubna, apod.) - a výsledok je nula celá nič - akurát akýsi Hioggsov bozón, ktorý sa ani nedá zavesiť na stenu :(
22. 1. 2022   kakadu
NATO podpora revanšistických fašistických etnokratických antiRuských režimov
občanom štátov EÚ prináša iba to,
že za pokusy o prekročenie Putinom vytýčených Červených línii,
expenziou NATO na zem ruského impéria,
za pomoci nacistických antiRuských režimov,
občania štátov EÚ draho platia, v podobe :
-straty ruského trhu, čo spôsobilo škodu EU producentom 290 miliárd €,
-ohrozenie energetickej bezpečnosti v EÚ,
vysokými cena energii, tovarov a služieb,
ktoré nám Rusi predávajú, nie za bratské ceny, ale ako NATO nepriateľom,
čo nám spotrebiteľom v EÚ, predražilo ceny plynu o 80 miliárd EUR ročne,
z čoho zisk, si medzi seba rozdelili :
-USA 50 miliárd €
-Rusko 30 miliárd €
a čo nám prinieslo predraženie ceny ropy o 120 miliárd € ročne.
22. 1. 2022   juribald
vyzerá to, že z filmových plátien sa postkatastrofické spoločnosti dostávajú do reality, nebude na plyn, elektrinu, potraviny - a zúfalí ľudia sa budú túlať krajinou so zbraňami v roke a rabovať to, čo ešte niekde ostalo a dediny a mestá sa búdú opevňovať a domoobrana bude v permanencii. Nech žije stredovek...
22. 1. 2022   Frantisek Nahnevany
Veru tak. Od roku 1989 cúvame v čase. Fašizmus prefrčí a keď eskaluje konflikt na Ukrajine máme tu stredovek "coby dub".
23. 1. 2022   Úvhaa pred Defekáciou
Ako pekene sa zhodneme :)
Netvrdím, že to čo tu bolo pred 1989 bolo dobré a správne - ale aspoň tam bol akýsi pokus o nejaký vývoj od opíc voľakam ďalej.
Každopádne sa mnoho vecí dalo vylepšiť - a stačilo iba ak by sa boli robili tak, ako sa tvrdilo, že sa robia :(
Mnohé veci - ako centrálne plánovanie - sa zase dali vylepšiť rozvojom informatiky - čo vlastne teraz robí s veľkopu slávou EU - včítanie zálohovania vratných obalov (čo bola za komančov samozrejmosť - a nech si vraví kto chce, čo chce - bolo to skutočné ekologické opatrenie - ale aj zisk pre výrobcov)
Od roku 1989 sa však koleso vývoja úplne systematicky točí nazad - vlastne celý pokrok je založený len na vykorisťovaní Číny (kam patrí aj Tchajwan).
To je síce fasa - bohužiaľ len dovtedy, kým bude našich čínskych priateľov baviť koňovať - a to už pomaly končí.
OK - ešte je v zálohe Vietnam, Laos, India, či Pakistan - ale potom už ostáva len posledná rezerva: Afrika (a zdá sa, že tamojšie obyvateľstvo asi nie je možné donútiť koňovať. Akurát tak bubnovať a trúbiť - ale to fascinuje len fanušikov jazzu).
A potom buď nastúpia stroje, alebo feudálne koloniálny kapitalizmus - nežne prezývaný "demokracia" skončil :(
Lenže ak nastúpia intleigentné stroje - tak ak raz naozaj budú inteligenté (čo zatiaľ nehrozí, ale neskôr predsa len zrejme príde) - tak potom si veľmi rýchlo uvedomia, že to, čo tu je zbytočné a všetko kazí je človek - a tak s ním urobia veľmi rýchly proces.
Pretože ešte nikoho nenapadlo programovať do robotov ohľaduplnosť, empatiu, nežnosť a cit - keďže to neprináša žiaden zisk, revenue, incomming orders ani gross margin :(
23. 1. 2022   Frantisek Nahnevany
Asi tak.
22. 1. 2022   Jozef
Ja to vidím takto: Či sa to niekomu páči, alebo nie, výroba, či už stavebná, automobilová, rôznej techniky a všetkého možného, klesá, to je nezvrátiteľný fakt a bude to pokračovať. Samozrejme výrobcovia a distribútori všetkých druhov energii to pociťujú násobne. Menej bežia stroje, menej sa spotrebuje plynu, elektriny, vody. Keď sa málo spotrebuje menej sa platí a pretože tí, ktorí držia celý svet za "gule" ceny dvíhajú úmerne k nižšej spotrebe. To iba preto, lebo sú naučení na určitý balík love a nik im v tom nedokáže zabrániť! Zhrnuté: Čím viac budeme šetriť, tým budú ceny za energie vyššie! Alebo je to inak?
22. 1. 2022   Frantisek Nahnevany
A na účtoch zakalkulované /v skratkách/ Mwst., TVA, VAT, IVA, BTW, FPA . . . tzv. DPH, ktoré /všeobecne/ daňou z pridanej hodnoty ani nie sú.
22. 1. 2022   anonym
Spotrebitelia mozu v europe spotrebovavat len tolko energie, na kolko im staci prijem, alebo zatial uspory, ak nejake maju.
Obyvatelia vidieka, maju vyhodu v tom, ze ak maju zasobniky na LPG, alebo v zahranici nakupeny vykuroavci olej lahky {naftu vykurovaciu, predavanu v rezime nizkej dane spotrebnej) si mozu elektrinu vyrabat v malom lacnejsie spolu s teplom, na malych kogeneracnych centralach do 3 kW.
Inak aj pre domacnosti v panderlakoch, je lacnejsie si vyrobit elektricku energiu na elektrocentrale z Lidlu (200 eur) ak sa prida splynovac na LPG (aliexpress 23eur) a plynovej flase LPG vymenitelnej na cerpacke.
1 kWh takto vyrobenej elektriny, je na urovni niekdajsieho dvojnasobku starej ceny elektriny.
23. 1. 2022   Zelené Plutónium
Elektrocentrálka sa dá kúpiť už od €100 - je to však hlučné a žerie veľa oleja :( Takže ak by si to niekto kúpil do panderláku, tak ho susedia vymiškujú :)
Lepší by bol rádionuklidový termoelektrický zdroj, ktorý ide roky a hlavne nevyžaduje žiadnu údržbu. Sen noci svätojánskej je 10 kg plutónia 238, ktoré zaberá objem pol litra, produkuje skoro 5,7kW tepla a má polčas rozpadu 87,7 rokov. Alfa žiarenie, ktoré vyžaruje sa pritom dá bezpečne odtieniť obyčajným papierom a ako zdroj elektrickej energie ho pchajú do družíc Amíci aj Rusáci - takže sa s tým asi dá žiť, keď nám nad hlavami medzičasom krúžia tisícky satelitov (zdroj NASA: 26_APP_RPS_Pu-238_F S_12-10-12.pdf).
Ale to môžu kupovať len kadejakí Muskovia, bežného človeka by hneď obvinili z terorizmu a pokusu o výrobu atómovej bomby - čo sa však z tohto izotopu nedá - a ten z ktorého sa to dá zase nehreje ...
23. 1. 2022   anonym
RTG generatory, neprodukuju alfa ziarenie, ale gama a ziaria dost na tvrdo, aj v odlahlych oblastiach. Nedaju sa kupit v Lidli.
Domaca vyroba je prakticky nemozna, nakolko niesu dostupne, ani TEG termoclanky, odolne voci ziareniu, na RTG generatoroch, sa pouzivaju obycajne termoclanky na sposob Siebeckova javu. Takato ucinnost, je prakticky minimalna, tepelny vykon RTG generatora je okolo 3,7kW, avsak elektricky vykon, pri vonkajsej teplote, okolo 5C, je okolo 200W. Tieto generatory okrem sond vo vesmire a satelitov, prevazne vojenskych, ktore nemaju mat napadne solarne panely, sluzili na zemi, najma na napajanie radiomajakov na odlahlych oblastiach, pripadne na napajanie podmorskych kablovych zosilovacov, boji a detekcnych pristrojov v mori.
Lacna elektrocentrala, ktora ma 2t motor je dobra na chatu, alebo na party v lese.
Nieje mozne ju prevadzkovat na LPG, alebo na CNG.
elektrocentrala 4t nieje az tak hlucna, ak sa jedna o velky problem v dodavatelskej sieti.
1/1