Názory čitateľov


Názory k článku:
Inflácia znehodnocuje úspory, Slováci sa tomu nebránia dostatočne

6. 12. 2021   juribald
dal už nejaký finančný poradca tip, kam má vložiť úspory bežný občan, aby tam mal zaistený rast o nejaké lepšie percento aspoň 10 rokov? O takom neviem, ja len viem, že nech mi radil hocikto a čítal som bombastické reklamy na superpercentá, tak vždy - vždy to skončilo na 0,5%, prípadne aj tesne pod 0. A bolo to veľa pokusov, v rôznych bankách. A na riskovanie s veľa peniazmi v niečom pochybnom nemám náturu. Takže stále to je len lotéria.
7. 12. 2021   anonym
- investuj napríklad tam, kde investujú DSSky do indexov. Napríklad VUBGenerali má priemerne od 4.4.2012 ročnú výkonnosť (p.a.) 11,04%, UNIQA má 11,48% a NN má 11%.
- Najbližšie k týmto indexom majú výkony ETF a indexové podielové fondy tento rok zarobili 25%.
- ETF fondy ak držíš viac ako rok, sú výnosy bez zdanenia (aj keď FU vydal nariadenie s iným názorom). Odporúčam ETF s ESG cerifikátom
- v dlhodobom pohľade sa môže stať, že v niektorom roku prerobíš aj 20 až 30% (pokiaľ na to nemáš žalúdok, tak zabudni na vyššie výnosy), z dlhodobého hľadiska však zarobíš nad 6% určite
- sú rôzne možnosti ako kupovať ETF na Slovensku - banky a rôzne spoločnosti (napr. Patria finance - t.j. vlastne ČSOB, FIO banka, ale aj menšie ako Partners, WINers a pod...). Musíš si však pýtať najviac výnosové (ale aj rizikové ETF).
6. 12. 2021   Linda65
Na Slovensku mame zakon, ktory ludi co sporili na dochodok v rastovych fondoch prehodil do garantovanych. Na Slovensku je vela slusnych ludi, co si ctia zakony! Stale sporia v garantovanych fondoch, pretoze stat zakonom rozhodol, stat sa postara.
7. 12. 2021   janka_stranka
Skoda co vznikla ludom sa bude dat vycislit, az ked ludia zacnu chodit do dochodkov. Potom to z pohladu prava EU bude musiet byt odskodnene a stat asi bude musiet poziadat o pomoc EU. Otazne je, ci a ako sa budu odskodnovat ludia, co po case prestupili do inych fondov a zvratili tak sporne avsak zakonne rozhodnutie.
7. 12. 2021   anonym
Ak sa niekto omylom dozije v Slopakisane dochodku, dostane vakcinu, aby umrel skor, ako sa dozvie, za co bude prezivat ak mu dochodok priznaju.
7. 12. 2021   anonym
No hej:
- tí, ktorí si podľa teba ctia zákony tak tento rok prerobia od -0,19% do -4,36% a priemerne ročne (p.a.) od roku 2005 zarobili do 2,33% max.
- tí, ktorí používajú aj vlastnú hlavu a hneď potom, čo FICO presunul všetky úspory do garantovaných fondov späť do akciových a indexových, tak tento rok zarobia od +19% do +25% a priemerne ročne (p.a.) od roku 2012 (vznik indexových fondov) zarobili do +11,5%.
.
Toto je už po toľkých rokoch rozdiel vo výnosoch aj niekoľko tisíc. € a nakoniec na dôchodku to môže znamenať rozdiel aj niekoľko 100€ mesačne.
7. 12. 2021   janka
Tu by mal stat priznat zodpovednost, aby ti ludia mohli prestupit bez vycitok. Jedna sa hlavne o generaciu ludi, co si ctia zakony. Je jasne ze su tu ludia, co sa hned prehodili, lebo im ten zakon nedaval zmysel. Je to podobne ako s tym ockovanim, su ludia co dali na stat a zaockovali sa. Nezabudajme, ze tu neslo len o vyzvu, ale o schvaleny zakon podpisany prezidentom republiky.
7. 12. 2021   anonym
No, lenže zákon nezakazoval sa ihneď vrátiť do akciových fondov. Toto mohol urobiť každý. Problém je, že premiér tohto štátu dehonestoval 2.pilier a ľudia mu uverili.
.
Prečo (tí neznalí) by mali riskovať ak premiér niečo také povedal? Za to je zodpovedný iba jeden predstaviteľ štátu - FICO + každý, kto mu uveril (ale si to neoveril) ale nie všetci platcovia daní.
7. 12. 2021   Palino
Bol to zakon podpisany prezidentom. Co si anarchista?
6. 12. 2021   anonym
Tak brania sa slabo, nestihnu prepit a nemaju zasoby lacneho chlastu
1/1