Názory čitateľov


Názory k článku:
Nízke limity pre platby v hotovosti: Čo je viac, daňový podvod alebo individuálna sloboda?

4. 9. 2021   anonym
Ked v danovom pekle nemoze existovat danova sloboda, moze sa ale vyskytovat kvazislobodne danove a hypotekarne otroctvo.
1. 9. 2021   M.V.
Vlastná skúsenosť je najlepšia a mám ich dve: Po 89-tom sporiteľňa ani nechcela zriaďovať bežné účty a spochybňovali klienta otázkami čo bude, keď nebude na účte dosť peňazí na takzvané nájomné, aj keď prvý vklad bol vysoko nadpriemerný a rozhodne by to nebola ich starosť. Povedal som no čo by bolo presuniem tam peniaze z inej banky alebo zo zahraničia.
Raz som sám žiadal zablokovanie karty, ale našla sa, tak som žiadal odblokovanie. Aj to urobili, ale systém bol pomalý a kartu mi bankomat zadržal a vydal potvrdenie. To bola tortúra telefonovania vydať novú kartu s výsluchom, čo som s ktorým bankomatom robil, prečo sa to stalo a prečo bola zablokovaná. Odvtedy mám v podvedomí takú červenú kontrolku, keď sa propaguje totálne ovládnutie života digitálnymi hračkami.
31. 8. 2021   anonym
Hotovost je posledna sloboda otrokov.
Když přišel Pán ,do domu tohoto a spatřil mzdu služebníků svých, skryl hlavu do dlaní a hořce zaplakal
31. 8. 2021   Pán Tvoj
Koľko hotovosti potrebuješ ?
Ale skutočne ?
31. 8. 2021   anonym
V podstate to, co zarobim/e, ako rodina, pretoze nieje nic krajsie, ako platit hotovostou. Z karty sa minaju penaze velmi lahko.
Vylata v sacku, je najlepsi standard. Dnes ucet stale nieje povinnost mat, niektory zamestnavatel sice moze prskat, ale hotovost je hotovost.
31. 8. 2021   otrokar
to si uvedomíš keď ti niekto zablokuje pristup k účtom, ty chruňo ...
vy ste už tak osprostení, že iné ako otroctvo si ani nezaslúžite !
31. 8. 2021   Miko
Takéto obmedzenia platieb v hotovosti by mohli niečo priniesť v boji s praním špinavých peňazí , ale je to úplne smiešne ak je tu legálna možnosť anonymných platieb cez Bitcoiny, ktoré nik nemá pod kontrolou a môžete nimi platiť čo chcete, komu chcete , kam chcete po celom svete.
31. 8. 2021   ROBO
Ty si teda riadne naivný. Kryptomeny sú asi tak anonymné, ako hotovosť....pokiaľ ich nepoužiješ, tak nemáš žiadny problém :D. Akonáhle však cash vložíš do systému, alebo bitcoin zameníš za peniaze, hneď ťa majú, a veľmi jednoducho.
31. 8. 2021   Dusan
Skutočne?
31. 8. 2021   No Country For Old Man
Obeh hotovosti sa dá sledovať evidenciou čísle bankoviek.
Možno práve preto po roku 1989 žiadna banka v SR nekupovala scannery, ktoré by to umožňovali (tým pádom by totiž boli zablokovali rozkvet našej krehkej demokracie).
Bitcoin je zdanlivo anonymný.
Anonymná však nie je jeho cesta, lebo každý drôt vedie od niekadiaľ niekam a je vcelku jedno, či to to sériová linka, ehernet, laserový signál v optickom vlákne, WiFi, či telefón s rotačnou číslenicou-GSM/SMS- GPRS-EDGE-UMTS/HSPA+- 4G-5G.
A za mečiara už aj priemerný vyšetrovateľ vedel, že do bežnej igelitky sa zmestí 16 miliónov korún - takže sa nebolo potrebné unúvať rátaním drobných s presnosťou na štyri desatinné miesta - stačilo rátať igelitky ;)
Okrem toho každá enkrypcia si časom nájde svojho autistu, ktorý ju zlomí - a každá enkrypcia je z princípu hry zlomitelná - inak by bola bezcenná, lebo by sa nedala dekryptovať.
A to ešte nemáme kvantové počítače, ktoré to vraj zmáknu aj s brute force.
Bežné heslo dnes zlomí bežný počítač za menej, než týždeň (úspešne vyskúšané s 15 rokov starým procesorom :)
Bežné heslo je také, ktoré si dokáže zapamätať bežný človek ak ich má viacej.
Akonáhle si ho kdekoľvewk zapíše, tak už je bezcenné, lebo je len vecou dôvtipu a usilovnosti útočníka, aby sa k nemu dostal.
A ak ho zapisuje do akéhokoľvek zariadenia pripojeného k internetu, tak ho vlastne zapisuje na svoju verejnú tabuľu (ak sa k nemu totiž niekto nedokáže z vonku dostať, tak je to len dôkaz jeho neschopnosti ;)
Príjemný večer - užite si ho, kým zazvoní NAKA !
5. 9. 2021   anonym
Bitcoin nie je anonymny, ide len o propagandu pre naivnych kriminalnikov s IQ <80, pretoze je to posledne miesto kde by mali zelat ulozit svoje spinave poniaze. Bitcoin vo svojej podstate je verejna databaza do ktorej sa zapisuju zaznamy. Tieto zaznamy ale uz nie je mozne vymazat!. Existujuci zaznam sa da len aktualizovat a to pridanim noveho zaznamu do databazy podla pravidiel bitcoinu a zaplatenim poplatku. Uvahy ze kvantove pocitace sa budu vyuzivat na lamanie bitcoinu plynu len z nepochopenia designu bitcoinu a v ekonomickej podstate su naivne. Pridavat zaznamy do bitcoinu totizto mozu len tzv. nodes, ktore v sucasnosti vypoctovu kapacitu koncentruju v mining pooloch. Kazdy mining pool ma pridelenu ale svoju verejnu IP adresu a tym padom ma mining pool aj pravnu zodpovednost za skody vyplyvajuceho z protipravneho konania a to na zaklade vykonatelneho sudneho rozhodnutia. Alebo inak ak niekto investuje do kvantoveho pocitaca, moze velmi rychlo o takuto investiciu prist a velmi dobre si dopredu uvazi na co svoju investiciu pouzie. Okrem toho v protokole bitcoinu existuje poistka ak by to napriek tomu niekto riskol a hral o cas potrebny na vydanie sudneho rozhodnutia. Dnes nie je problem poctivym mining poolom zadat prikaz ignorovat chain v ktorom doslo k double spending operaciam. Tiez strasenie s NAKA je nelogicke pretoze ekonomicke principy z dlhodobeho hladisla funguju aj tam, pretoze zijeme vo fyzickom svete, ktore sa riadi prirodnymi zakonmi. Chapem ze virtualny svet dokaze poblaznit aj ludi na dochodku v mylnych domniekach neobmedzenosti a nesmrtelnosti. V realite su ale potrebne zdroje limitovane a tak stale zohravaju vyznamnu rolu naklady na prelomenie zabezpecenia.
BTW: Navrh Europskej komisie na zriadenie registra aktiv pod heslom "Transparent citizen" vyriesi problem aj anonymnych klonov bitcoinu, kedze sa sucastne zakazu zakonom rovnako ako v bankach anonymne ucty.
8. 9. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Bitcoin je anonymný pokiaľ ho kupuješ cez dex, p2p alebo bitcoinmat alebo ho získaš hackerskym útokom. Mining pool sa skladá z množstva malých minerov ktorí sa kedykoľvek môžu zoskupiť v inom poole.
31. 8. 2021   brzda
kryptomeny nie sú iba bitcoin, tak trocha brzdi ...
1. 9. 2021   ROBO
Očividne si si pomýlil reakciu k nejakému inému príspevku, ty brzda :D
31. 8. 2021   Frantisek Nahnevany
Tzv. DPH /tzv. daň z pridanej hodnoty/ je daňový podvod. Na občanoch a v konečnom dôsledku aj na štáte. Podvod par excellence.. A ten tu máme už 28 rokov a osem mesiacov.
31. 8. 2021   anonym
Pokiaľ viem u nás platí už pár rokov max. Platba v hotovosti 1000€ kreditnou kartou max 1500€.Myslím si že by sa mali tieto maximá zvýšiť. Napríklad ak platíte v hoteli napr. za 5-6 dňový pobyt +nejaká útrata, zvyčajne je to suma nad 1500€,čiže musí sa vystaviť faktúra, ktorá paradoxne môže byť priamo na mieste zaplatená v hotovosti. Nemá to logiku, pretože evidujete nielen faktúry ale aj hotelové účty, takže kontrola je možná. Akurát to neskutočne zdržuje a byrokratizuje.
31. 8. 2021   bob
Takže Európskej únii nevadí, keď nejaký podnikateľský subjekt si pri obchodovaní so štátom, alebo vykonávaní prác pre štát, nahodí 30-% úplne legálnu maržu, nehanebne zverejnenú na interenetovej stránke (alebo horšie ak utajenú) štátnej organizácie v hodnote pár stotisíc euro, ale vadí jej keď ja, občan, v snahe ušetriť nezmyselné poplatky za vklad a prevedenie platby cez banku, sa budem snažiť obísť a vyplatiť sumu v hotovsti ?
Vrátil už niekto ukradnutú sumu za nadhodnotené CT v Piešťanoch ? Asi nie, na to zrazu "nie sú zákony" a "sloboda vlastníctva majetku" musí byť zachovaná...
31. 8. 2021   @@@
toto nie je o prani špinavych penazi toto je ustupok finančnikom ktory na tomto chcu skvele hrabat ...finančnici by boli najradšej keby klienti povinne všetko museli mat uložene na učtoch lebo takto ich možu lepšie vyciciavat a preto propaguju bezhotovost a manipuluju z verejnou mienkou za učelom nie v prospech klientov ale v prosech svojich vrecak lebo takto ak by nebola hotovost oni by na tom viac ziskali a klient by nemal kam ujst aj keby mu vyrubali vyššie poplatky a o to tu ide
31. 8. 2021   eva
Ďalší útok na slobodu narábať s vlastnými prostriedkami bez kontroly štátu. Hlavný cieľ je hotovosť odbúrať, aby štát mal pod dohľadom všetky činnosti občana a v prípade jeho neposlušnosti mal možnosť odstrihnúť ho od financií, takže si ani chlieb nekúpi!
31. 8. 2021   hubabuba
a to nadávame na čínu, tu sa to schová za akože boj proti ciernym prachom, a hlupácui tlieskajú ...
1/1