Názory čitateľov


Názory k článku:
Komerčný kvantový počítač a jeho dopad na bezpečnosť či bitcoinovú peňaženku

27. 5. 2021   Moniker
Zase sirite strach z bitcoinu? Na rovnakom principe funguju elektronicke obcianske preukazy, elektronicke podpisy bude mozne sfalsovat, falsovat bude mozne aj internetove stranky, ani VPN nebudu bezpecne.
Problemy bud mat vsetci pocinajuc bankami a zdaleka nekonciac ludmi, ktorym bude mozne cez internet kradnut peniaze z uctu.
Inak kvantovy pocitac je nieco ako reaktor s jadrovou fuziou. Uz 30 rokov sa rozprava, ze za 5 rokov uz konecne bude.
27. 5. 2021   Berta Zweistein
Keby to existovalo, tak už to je dávno na Aliexprese za €10 a mal by som toho plný šuplík ;)
Počítače, ktoré dokázali mať v jednom bite 0, 1, 0 aj 1 súčastne aj nič sa vyrábali už pred 30-timi rokmi v RVHP a volali sa SMEP (a tento zaujímavý kvantový jav nastával vďaka konektorom z Jihlavy :)
"pokus o nájdenie hlavných faktorov" by zrejme niekto iný preložil ako "rozklad na prvočísla" a pravdepodobne by vynechal slovíčko "pokus", keďže výpočtom sa z nezvykne hovoriť "pokusy" - aj keď je pravdou, že celý život je len zúfalý pokus prežiť aj napriek "demokracii" (ako funguje praktická demokracia naozaj sa pokúšal ukázať istý Kočner - z ktorého zato vytvorili vraha a zavreli ho až sčerná - teraz robí niečo podobné Sedat Peker a turecká "demokracia" (je to náš partner v NATA - takže Turci sú nepochybne tiež najsamdemokratickej ší :))) sa začína otrisať v základoch - lebo nemisrdne odhaľuje ako funguje naozaj - t.j., že jej organickou a neoddelitelnou súčasťou je organizovaný zločin toho najhoršieho rangu (Sedat ale nie je truhlík, ako Kočner a svoje YouTubové show organizuje z Dubaja, takže mu v americkej riti zalezený EU-gang môže vyskočiť na hrb - kým ho Turci nezostrlia najakou ruskou, či americkou raketou - tak ako Lukašenko odmontoval z oblohy linkové lietadlo Ryanair ;)
Na to, že celý článok je nezmysel už v origináli však netreba skúšku z kvantovej fyziky lebo tvrdenie, že Airbus a VW už rutinne používajú kvantové počítače, ale Google na ne len túžobne čaká - je holý nezmysel, ktorý môže vypotiť len niekto, kto ešte nebol v žiadnej serverovni Google odporúčam takú návštevu - je to zážitok na celý život - bohužial vás skôr pustia zahrať si fotbal do jadrovej elektrárne, než fotiť do fabriky, kde sa vyrába internet :)
Prečo ale takéto články teda vôbec sú ?
Lebo aj vedci potrebujú peniaze - a hoci ich mzdy sú poväčšinou malé, ich koníčky zožerú viacej než všetci zlodeji vo vládach a managmentoch.
Nuž a aby dostali svoje desiatky miliárd tak si vymýšľajú story o Higgsových bozónoch, entaglmente, riadenej jadrovej fúzii, umelej inteligencii - a tak podobne :)
Bohužial sa medzičasom stali väčšími odborníkmi na boj o granty a účasť na medzinárodných konferenciách (aj oni sú ľudia a tak sa tiež radi spijú do nemoty a vytrtkajú hotelový personál aj so strážnym psom :) než na vedu, ktorú pôvodne chceli robiť - a tak sa síce čas od času nejaký prelomový objav naozaj podarí - ale obyčajne v nejakej garáži, no prakticky nikdy nie na renomovanom vedeckom pracovisku (pekný príklad: modrá LED dioda). Zato však produkujú na bežiacom páse tisíce nezmyslených patentov, ktorých jedinou úlohou však je blokovať konkurenciu akýmkoľvek spôsobom.
Vitaj v 21. storočí, Neo !
27. 5. 2021   worf
Centralizované systémy neni problém upraviť na šifrovanie, ktoré je odolne aj kvantovým počítačom... (XMSS) S Bitcoinom je už horšie, je to buď veľmi ťažké až nemožné zabezpečiť všetky aj staré adresy... Existuje už aj blockchain, ktorý je bezpečný od genesis bloku... (Quantum Resistant Ledger)
1/1