Názory čitateľov


Názory k článku:
Ťažko prístupné komodity: Čo so starými batériami elektrických áut?

13. 5. 2021   ROBO
Nech sa opýtajú Nissanu, alebo Tesly, čo s tými batériami robia, keď sa stanú nefunkčnými....nero bia nič.
Ale čo sa robí takýmito nefunkčnými batériami alebo aj s nefunkčnými batériami notebookov?....95% nefunkčných batérií skončí na ebayi a na rôznych inzertných portáloch, a následne v rukách súkromných osôb, ktorí s nimi robia rôzne pokusy a po rozobratí v tom lepšom prípade skončia ako záložné batérie v domoch a v rôznych zariadeniach. V tom horšom prípade skončia medzi batériami, ktoré sa odovzdávajú do separovaného zberu. Ja mám tiež doma desiatky takýchto batérií, ktoré mi zostali z nefunkčných notebookov. Vyhodil som možno 1/5 batérií do zberu, ostatné sú plne funkčné a ešte dlho funkčné budú. A aj tak nie je uspokojený tento "čierny" trh....
Síce je to nebezpečná práca, ale väčšina amatérov je rada, že dostane takéto nefunkčné batérie. Väčšina túžobne očakáva na každú takúto batériu na odpis. Následne ich sami radi rozoberú(zadarmo), a väčšina sa tým pochváli aj na youtube. Takže neviem, čo stresujú. Po týchto "nefunkčných" batériach bude vždy dlhodobo obrovský dopyt. Keď viete ako na to, alebo poznáte niekoho, tak sa dokážete stať energeticky nezávislými...teda za cenu určitého rizika, predsalen tie batérie sú nebezpečné.
12. 5. 2021   Alda
Hodit do řeky.
6. 5. 2021   localhost
Dobra otazka ...
8. 5. 2021   apoliticky
A co otazka...co sa deje s jedovatymi olovenymi bateriami zo spalovakov...a kde koncia miliardy litrov motoroveho a prevodoveho oleja zo spalovakov ?!...
Ide tu o cisto tendencny clamnok proti elektromobilom...el ektromobil je sloboda a sucastnost...spalov acie auto minulost a patri do muzea...
12. 5. 2021   Alda
Elektroauto je ekologická prasečina,100 let starý koncept pro blbce a zpátečníky.
5. 5. 2021   anonym
Baterie LiIon a LiPol, su problem.
Ich recyklacia je zlozity proces, no najma neekologicky, lebo obsiahnute kovy je mozne separovat, ale za obsovskej spotreby energii, vody a tiez ludskej prace.
Na recyklaciu, treba elektricku energiu, plyn, zemny, alebo svietiplyn, alebo propan butan, pripadne uhlie, obrovske mnozstvo vody, ktora sa moze udrziavat v cykle, ale jej cistenie, predstavuje dalsiu energiu navyse, kovove obaly, treba elektrolyticky separovat, na kovy a to najma zelezo z ktoreho je kalisok clanku, oddelit treba nikel, ktorym je potiahnuty kalisok, aj paskove prepoje. V obale je kokon, kde je hlinikova elektroda a medena elektroda v podobe tenkej folie, separovana tenkou poreznou PTFE (teflonovou) dielektrickou membranou a je tam este uhlik a lithium, plus kobalt a dalsie primesy kovov, ako ytrium, alebo niob.
Vo vysledku je recyklacia proces, ktory sa hodi do afriky, alebo rozvojovych zemi, kde maju lacnu pracovnu silu, lacne energie, nemusia splnat prisne europske pracovne normy, prisne emisne normy a spustu dalsich byrokratickych hovadin.
Takze elektromobil ma v podstate vyuk tam, kde za emisie nemusi platit.
5. 5. 2021   Adam
Podvod Menom Elektromobilita. Výroba a ekologická likvidácia Elektromobilu zanechá oveľa väšiu Ekologicú pohromu ako dieselový automobil.Opäť sú za všetkým Peniaze pretože elektromobil je 3x drahší ako bežný automobil čo znamená trojnásobne väčšiu sumu pri kúpe jedného auta.Samozrejme z toho 3x väčšia DPH do rozpočtu štátov pri nákupe jedného vozidla.Toto je nový motor pre ekonomický Rast a preto to budú všetci podporovať
6. 5. 2021   localhost
Presne ako pisete.
8. 5. 2021   apoliticky
Adam...ved si jazdi na naftaku...ja si jazdim na elektromobile...spo treba 1 euro na 100 km...ziadny servis okrem vymeny peloveho filtra...ziadna vymena olejov, filtrov, sviecok, remenov a podobnych muzejnych exponatov !...kludne si plat drahy servis dieselu ak na to zatial mas... a nechcej auto na paru? ...po dedovi mam jedno v stodole... nalozis drevo na kotol a ides? ...a mam na predaj aj petrolejove lampy... ved elektricke svietidla a televizory si take neekologicke...co keby si svietil petrolejkou?
10. 5. 2021   dezider
Ako vase rozpravky o 1eure na 100km suvisia s temou? :-) Hlavne koho to zaujima? Aktualne to ze vy sa vozite za 1euro niekto neskor bude musiet draho zaplatit, nehovoriac o chorych dotaciach a coskoro aj zvysovani cien elektrickej energie(kvoli zvysenym distribucnym poplatkom) zaplatime vsetci, aj ti co elektromobil v zivote nepouziju.
Papa
12. 5. 2021   Alda
Je to nějaký nevzdělaný popleta anebo provokatér.
Problematice vůbec nerozumí.
Tito neinteligentní extrémisté jsou pro společnost zhouba.
6. 5. 2021   anonym
BMW chce recyklovať svoje batérie na 95%, pričom recykláciou hliníka, kobaltu, niklu a lítia dokáže zabezpečiť zníženie emisií CO2 dvoj až štvornásobne.
11. 5. 2021   tomkuko
Je to pekne, ale jedno je chciet a druhe realne urobit. A na to aby to realne urobili by im to muselo ekonomicky aj davat zmysel. No a kym je lacnejsie doviezt litium, kobalt aj nikel z afriky, ciny, alebo kludne z aliasky, tak budu samozrejme dovazat a recyklacia bude iba nejake demo platene z EU fondov. A samozrejme, na to aby sa to zacalo recyklovat, budu musiet tieto suroviny zdraziet, nie zlacniet. Takze aj cela elektromobilita bude potom drahsia.
1/1