Názory čitateľov


Názory k článku:
Narastajúci význam judikatúry v súdnej praxi

16. 4. 2021   Gute Night
Kompliklovaná a nezrozumiteľná je právna teória - pretože hoci vraj nemáme precedensné právo, aj najvyšší súd sa rád opiera - dokonca o zahraničné - precedesty (najradšej české, lebo na to netreba Anglinu ;)
Ako nás však poučila jeho honorabilita pán sudca S. a súdružka štátna tajomníčka J., právna súdna prax je až neuveriteľne jednoduchá, lebo dostatočne tučná obáločka sa elegantne dokáže argumentačne vyrobvnať s aj tým najkompliklovanejší m súdnym rozhodnutím, pričom názor ústavného súdu má hlboko v paži.
Ako naivný blbec, ktorý stále nie je ochotný pripustiť, že svet je taký, aký je ,bol a bude - a že sa stým nedá nič robiť, len plávať v prúde a nenechať sa chytiť - dal som si tú námahu a pri istej príležitosti som - ako laik - preštudoval presne 127 súdnych rozhodnutí - len aby som pochopil, ako si zákon vykladajú sudcovia a ako sa rozhodujú.
Bolo to veľmi namáhavé, ale poučné a miestami aj zábavné a dokonca až napínavé.
Perlou ale boli dve súdne rozhodnutia, ktoré vydal ten istý sudca v dvoch rôznych veciach - ale de facto identických.
Perlou boli preto, že raz od trestu upustil a v druhom prípade použil najvyššiu možnú trestnú sadzbu - pričom okolnosti boli zhruba rovnaké.
Takže asi tak ...
Odvtedy však viem, že použitie služib právnikov je naprosto zbytočné, lebo to, čo vedia je aj na internete a väčšina z nich vie v skutočnosti menej, než preimerne vzdelanému človeku vysvetlí Google za pol hodinku.
Aby som ale nekrivdil ctenému právnickému stavu - smutným faktom je, že oni sa len smú hýbať v rámci Zákonov, ktoré vytvorili iní - a tí čo ich vytvorili čiže poslanci - to je taká sebranka, že keby nechali zákony tvoriť chovancom Leopoldova a Ilavy, tak by zrejme boli lepšie.
To je tragédia aktuálnej verzie demokracie - že tí, čo by mali byť zákonmi stíhaní ich tvoria a tak niet divu, že sú také aké sú.
Takže ak sa niekto časom pokúsi nahradiť právnikov počítačmi - bode to zámer vopred odsúdený na katastrofálny neúspech, lebo jediné čo môže dosiahnuť je, že mu tie chúďatká počítče zhoria - lebo s takou kopou hnoja, ako nepochybne ZZ "v znení neskorších predpisov" je sa fakt nedá dosiahnuť nič - okrem žalúdočných vredov a explozívnej mozgovej mŕtvice :(
A prečo tak prísne ? Lebo zákony sa stále tvoria ako za Márie Terézie, sú nekonzistentné, neexistuje záväzný tezaurus (a výklad) právnych pojmov a celkove sú vadné aj syntaxne a sémanticky - pričom často nerešpektujú ani obyčajnú gramtiku slovenského jazyka za Základnej školy :(
Takže zhruba taký je názor laickej verejnosti, ktorá ho však vyjadruje úspornejšie a spravidla jej k tomu stačia iba tri najobľúbenejšie, rýdzoslovenské slová o ktorých aj vyspelejšie jazyky môžu iba závistlivo snívať ...
1/1