Názory čitateľov


Názory k článku:
Fungovanie konkurencie na trhu s nápadmi

28. 6. 2020   Trhs Trhom
Ako ďaleko sú od reality títo vedátori ukazuje drobnosť, ktorú si nevšimli - pacient nemá slobodnú voľbu liekov, lebo ich predpisuje lekár - a ešte aj v USA.
A trend je taký, žju nebude mať, ani keby ich voľba nebola daná výhradne rozhodnutím lekára - lebo injekciu za 2 milióny dolárov si neôže dovoliť nikto.
Že čo to trepem - však sú milionári a miliardári ? Nuž áno, lenže tí sú zase lakomí - a lakomí sú preto, že ak by neboli, tak by neboli ani miliardármi, či maspoň milionármi. Takže sú vlastne len dva druhy pacientov, čo si to môžu dovoliť - tkí ktorým to preplatí štát a takí, čo majetky zdedili. Tej prvej skupine robí výber zdravotná poisťovňa, takže jediní skutočne slobodní v demokracii sú dedičia tatkových miliónov - tzv. profesionálne deti (pozdravujem Ruda, ktorý tento pojem coinoval :) a profesionálne frajerky (pekný prílad bola Jacqueline Kennedyová). Tí ale zase dlho nevydržia, lebo aj ten najvňčší majetok sa dá prekvapivo rýchlo rozflákať, prípadne sa jeho šťastný majitel pretrtká, prechlsace a ufetuje k smrti (ako je štandardné u umeleckých hviezd - od Jacksona až po Mojseja).
28. 6. 2020   lubilionarestoute
Jeden Američan ktorý mal vážnu nemoc a bol nechutne bohatý, prišiel s nápadom ako zahviezdiť na banketových večierkoch originálnou príhodou demonštrujúcu jeho inteligenciu a dôvtip.
A stalo sa to takto:
Užíval jednu drahú inekciu ktorú mu predpisovalo Americké zdravotníctvo len na ňu veľmi doplácal. Tak išiel za svojím americkým lekárom aby mu predpísal lacnejšie generikum. Lekár sa na neho ohradil so slovami, že "čo sme vo východnej Európe- veď vy máte na to peniaze aby ste si kúpili originál liečivo!!!"
A tu skrsol v milionárovej hlave prešibaný nápad.
Prišiel na Slovensko a vydával sa za potencionálneho veľkého investora, čo plánuje postaviť automobilku. Predstavil sa v médiách podal si ruku s Pelegrínim a navozil tu hordu parťákov s koktailového večierku aby sa tu producírovali a kukazovali veľké prachy trčiace z im vačkov, lebo inak by jeho prešibanej story neuverili.
Potom tento milionár išiel do Žilinskej nemocnice a prišiel si pre svoju inekciu ktorú potrebuje nutne pre život. Žilinský doktor hľadel ako puk na ten neznámi liek tú inekciu a navrhol mu lacnejšiu alternatívu. A milionár sa zdráhal, hral tú hru na nich, že on potrebuje svoj originál, že on musí ísť naspäť do Ameriky a možno tuna umre preto nechce prísť o svoj posledný čas života a takto mu neohrabane naznačil že z novej Automobilky na slovensku nič nebude.
Tu sa doktorovi vtlačili slzy do očí ostal strach z večne opitého Žilinského Janka, a skríkol:"Já vám dám to lacnejšie generikum! Tú inekciu vám vám v plnej miere preplatí štátna zdravotná poisťovňa- len tu preboha ostaňte s nami a postavte tu automobilku- na kolenách vás prosím!".
Takto dobre dopadol Američan zadarmo a na silu mu vnútili to čo by dostal aj v Amerike za mastnú sumu. Ale Američanovi to nestačilo! Vo svojej nenažranosti sa pokúsil ešte vybabrať aj s Americkým zdravotným systémom.
Vrátil sa do Ameriky a tamojšiemu doktorovi povedal že tú lacnejšiu inekciu o ktorej sa bavili dostal bez doplatku v zaostalej východnej Európe a že má právo aj on v Amerike na tú inekciu zadarmo bez doplatku. Americký doktor sa rozčúlil a vyrazil milionára z ordinácie zo slovami: "Čo sme americká socialistická charita a zadarmo? Padajte preč kým vás nenakopem do zadku!!!"
A takto sa milionár do dnešných čias chvastá svojím dôvtipom na koktailových večierkoch a filozofuje o socializme a Americkej birokracii.
1/1