Názory čitateľov


Názory k článku:
Súčasný finančný systém nahradí nový: Európska digitálna mena slovami centrálnych bankárov

28. 1. 2020   JPMorgan
v clanku sa pouziva slovo "decentralizovany" v suvislosti s digitalnou menou, ktora je vystavena a kontrolovala centralnou bankou.. fakt smutne.. nepochopenie terminologie.. co uz!
k teme slobody.. politici a centralni bankari sa vzdy budu snazit svoju moc este viac uzurpovat a ludia sa budu naopak vzdy snazit proti tomu prirodzene branit.. ide o vecny boj o zachovanie si slobody.. objavenie kryptografie v 70-tych rokoch dala ludom nadej.. prave na tomto zaklade si ludia vymysleli a implementovali sifrovacie technologie pre ochranu svojho sukromia a neskor i bitcoin ako digitalne pear-to-pear platidlo, ktore je cezhranicne, necenzurovatelne, decentralizovane, nepyta si povolenie aby ho ludia mohli pouzivat. je to odpoved ludi na zachovanie si svojej slobody. staty mozu robit do len chcu.. ale ludia si vzdy najdu sposob ako sa voci nim branit. skratim to.. bitcoin = sloboda
28. 1. 2020   burzove vykyvy
kym cena bitcoinu bude takto lietat hore dole, jeho masivne nasadenie nebude akceptovane ani v pripade, ze bitcoin=sloboda.
28. 1. 2020   JPMorgan
otazka je ake by bolo tzv akceptovatelne cenove spravanie bitcoinu?..:) ide o velmi novu menu so stale malou kapitalizaciou.. z mojho pohladu je to len otazka casu.. kym kapitalizacia vzrastie na uroven podobnej zlatu.. potom uz cenove pohyby nebudu az take vyrazne.. nakoniec aj zlato ma svoje cenove pohyby.. boli ludia ktori ho nakupovali za 1700usd aby nasledne spadlo na 900usd .. nie kazdy z toho moze byt nadseny
28. 1. 2020   burzove vykyvy
ale zlatom nechcem platit v obchode, teda zlato pre mna v kazdodennom zivote nepredstavuje slobodu v takom duchu ako bitcoin. bitcoin si nekupim ako bezpecny pristav, ale chcem ho pouzivat ako platidlo bez vladneho spehovania, to je prdsa celkom jasny rozdiel. volatilita BTC hra zatial proti takemuto vyuzivaniu, nakupuju ho najskor spekulanti, ktori si myslia, ze este pride raketovy rast a najde sa nejaky hlupak, co ho kupi aj pri vysokej cene.
3. 2. 2020   Porazený Január
Na voľnom trhu (kapitalizme) sa vraj cena tovaru tvorí vyrovnaním ponuky a dopytu - čiže nie je vlastnosťou tovaru - ako napríklad hmotnosť, farba, vôňa - či výrobné naklady.
V "komunizme" - čiže za komančov - tvorila cenu tovaru Ústredná plánovacia komisia v Prahe - takže rovnaký tovar stál vždy všade rovnako - od Čiernej nad Tisou až po Aš.
Pamätáme si, že to viedlo k dvom druhom tovaru - takému, ktorý nechcel nikto a bol vždy a všade - a takému ktorý chcel každý a preto nebol nikdy nikde (len občas v Tuzexe - a aj to nie v Bratislave, ale - dodnes neznámo prečo - v Michalovciach :)
Takže pevné určenie ceny tovaru asi nie je tá správna cesta - aj keď dramatické vyjednávanie na trhu v Istambule tiež každého nebaví.
Zaujímavá je otázka, či má teda byť cena peňazí konštantná ?
Ak sú peniaze obeživo, tak len zastupujú tovar počas jeho cesty časom a priestorom od dodávateľa k odberateľovi. Peniaz je vlastne potvrdenka (či dlžobný úpis) a akonáhle odberateľ tovar dostane stráca jeho hodnotu, lebo transakcia bula ukončená.
Takže masa obeživa by vlastne mala byť v každom okamihu presne rovná mase ešte neuzavrených obchodných transakcií, nie ?
Podobne, ako sume vyrobenej elektrickej energie musí v každom momente na elektrón presne zodpovedať spotrebe, inak by vyletelo - alebo padlo - napätie rozvodnej siete (našťastie Teslov striedavý prúd prebil Edisonov jednosmerný a tak - zatiaľ - môžeme fázovým posunom vykompenzovať hoci aj nepotrebnú produkciu fotovoltaických panelov - lebo väčšina ľudí (aj "odoborníkov") v skutočnosti vôbec nechápe, čo sa tam deje a aký eko-megapodvod to je :)
Každopádne jednotkové obeživo nemôže mať konštantnú cenu.
To, že peniaze majú aj akumulačnú funkcie (sporenie) by ešte ani tak nevadilo, lebo sa vlastne jedná o zatiaľ síce nezahájené - ale štatisticky zrejme dobre predikovateľné transakcie v budúcnosti - aj keď je pravdou, že podliehajúcim reakciám na prírodno-spoločensk é udalosti.
Čo zrejme vadí, je špekulatívna funkcia peňazí - dnešné prejedanie výkonov, ktoré v budúcnosti ani nebudú zrealizované - čiže tvorba peňazí so sľubov a očakávaní (banky, burzy) - a to je aj problém Bitcoinu.
Ale aj materializácia formou tlačenia bankoviek, či razenia mincí (a vymrdávaním s blížnymi svojmi (seigniorage) - lebo tie skutočné peniaze sú v skutočnosti virtuálne ...)
Isté je, že lacný a rýchly globálny komunikačný systém prinesie úplne nové možnosti - idúce ďaleko za bitcoin - napríklad globálny multi-barter - ktorý by penioaze z tovarovej výmeny (a teda aj infláciu a náklady na správu obeživa) vylúčil úplne.
Výhodou by bolo, že potom by sa už nedal vyjadriť "cena" US firiem v množstve pecňov slovenského chleba - ale len v cene iných US firiem :)
Podobne umelecké diela, atď.
Lebo povedať, že henten obraz je hoden tie dve sochy, či tri apo pesničky je OK - ale tvrdiť, že je to milión bochníkov chleba je proste nehanebná drzosť (ako je to dnes). Lebo ak neveríš, tak sa ho nažer ...
27. 1. 2020   jojo
tak , tak , bohatý bude ešte bohatší a chudák postúpi do funkcie otrok...
27. 1. 2020   seminola
a z terajších otrokov čo bude? lebo mnohí sú už aj dnes novodobí otroci
27. 1. 2020   fero z BA
verím, že niečo podobné nikdy nenastane lebo politici týmto urobia z ľudí úplných otrokov
27. 1. 2020   Dig
len z tých, čo sa dajú ovládať
27. 1. 2020   anonym
Spomeňte si na Grécko prosím.
Ako Gréci odmietli v referende reformy MMF. Potom im vypli bankomaty (resp povolili denne výber/platby 50€) a Grécka vláda prijala ešte nevýhodnejšie podmienky ako v referende odmietli občania.Zaujímavé, že po vypnutí bankomatov už neprotestoval nikto.
Takže bez hotovosti nemáte na výber....
27. 1. 2020   fero z BA
lenže tam bol problém, že grécke banky nemali hotovosť, takže ju obmedzili. Ale v princípe to bolo tak, lebo ECB nebola ochotná grécko už úverovať
27. 1. 2020   gibonik
hotovost bude oblubena dovtedy, kym tu bude seda a cierna ekonomika prekvitat. Blockchain sa da presne vysledovat na milion transakci, cash je anonymita. Aj ked ta anonymita je uz dost trapny argument v dobe CCTV kamier na kazdom kroku a sledovania mobilov. Oblubenost cashu v EU je podla mna do velkej miery spojena s tymto faktom. Plus dalsie faktory ako napr. poplatky za transakcie/karty (napr. na rozdiel od USA, kde za pouzivanie kariet rocne clovek zoberie stovky, mozno tisice USD cash spat od banky), poplatku za POS terminaly, poplatky za ucty (napr. v US rocne clovek moze zarobit stovky USD len otvorenim bezplatneho uctu v banke a posielanim casti vyplaty/dochodku nan).
27. 1. 2020   Dig
No neviem, ci by mi za cash bolo smutno, uz dnes vyberam hotovost len vynimocne aj to len 10, 20, 50 eur, kvoli platbe napr. na trznici... vsetky ostatne platby su uz plne digitalne.
27. 1. 2020   Dano
Vdaka takym ako ty maju banky argumenty ako nas navliect do jarma digitalnej meny. Ja platim hotovostou kde mozem, z banky okrem par trvalych prikazov hlavne vyberam.
27. 1. 2020   erik
Dig...no to je v poriadku, ale ty si na rozdiel od normalnych ludi debilko, co si nevazi slobodu.
27. 1. 2020   fero z BA
a keď Ti vláda určí, že môžeš denne minúť len 20 euro, tak čo urobíš? nevážiš si slobodu
1/1