Názory čitateľov


Názory k článku:
WSJ: Vatikán využíva dary pre chudobných na boj proti rozpočtovému deficitu

12. 12. 2019   Blahoslavený
Na Vatikáne - ako suverénnom štáte - je úžasné, že je absolútna totalita, vôbec sa tým netají a nikomu to nevadí :)
Voľakedy dávno, kardinál Ratzinger (keď ešte netušil, že raz bude Svätým Otcom), vystupoval v dokumentárnom filme, ktorý odvysielala rakúska televízia ÖRF a pre vysvetlenie chodu vatikánskeho štátu použil veľmi zaujímavé porovnanie s US nadnárodným koncernom. Bolo to veľmi zvláštne, ale bežný veriaci to asi nepozeral a pre hospodárskych odborníkov to poskytlo naozaj zaujímavý a nepochybne úžasný pohľad. Všetká česť emeritnému pápežovi, ktorý si dovolil takýto husársky kúsok.
Ak však porovnáme Vatikán s akciovou spoločnosťou, kde jediným akcionárom je Boh Otec, Syn a Duch Svätý - tak začína byť zrejmé, že akcionári nechali managementu absolútne voľnú ruku, pretože do chodu spoločnosti vôbec nezasahujú a ani nekontrolujú výsledky hospodárenia.
Pikantné je, že ani nemôžu. Lebo Vatikán je jediná akciovka, ktorá je súčasne suverénnym štátom a tak im proste nevydá víza a zamietne vstup. Tak ak sa aj niekedy Ježiš Kristus možno pokúsil o návštevu - možno už storočia sedí vo vatikánskej väznici ?
Možno to je ale inak a Vatikán je akciovka, ktorá skúpila všetky svoje akcie a tak už vlastne nepatrí nikomu, lebo patrí sama sebe. A tým pádom si management naozaj môže slobodne robiť čo chce, kedy chce a ako chce. Absolútna sloboda, obmedzená len fyzikálnymi zákonmi ...
To by ovšem znamenalo, že Vatikán žiadneho Boha nepotrebuje.
(ale potrebuje chudobných, inak by stratil dôvod zbierať dary ;)
A že len kvantová fyzika je nepochopiteľná. Je tu vôbec niečo pochopiteľné ?
12. 12. 2019   xxx
Hnedá totalita je horšia ako bola komunistická totalita. TV Lux, Lumen, kňazov to všetko riadi Vatikán. Bohužiaľ. Za socializmu mala naša kat. cirkev viac voľnosti, kostoly boli plné, rodina si plánovala deti. Dnes sú úplne zblbnutý, pchajú sa do manželských spálni, deti majte neplánovane a čo najviac, tí čo nemôžu mať deti, tak sa nesnažte o umelé oplodnenie, pretože to je strašný hriech, podobný tomu, keď dvaja 50 roční manželia majú spolu sex s prezervatívom. Riešia dúhové pochody, nakupovanie v nedeľu, dusia rodinu ... a ešte popritom celom dusení a hádzaní polien rodine Vatikáncami máte prejavovať nadšenie a vďaku. Pýtam sa za čo?
1/1