WSJ: Vatikán využíva dary pre chudobných na boj proti rozpočtovému deficitu

, WSJ;CNBC Foto: SITA/AP

Iba 10 % darov od rímskokatolíkov, ako pomoc chudobným a pre zníženie utrpenia, smeruje v skutočnosti na tento účel. Približne dve tretiny zvyšných 55 miliónov dolárov z ročných darov na charitatívne účely, sa používajú na vyrovnanie deficitu administratívneho rozpočtu Vatikánu.

Schodok Svätej Stolice sa v roku 2018 zdvojnásobil na viac ako 76 miliónov dolárov pri rozpočte približne 333 miliónov dolárov. The Wall Street Journal cituje zdroje, ktoré uvádzajú, že použitie darov na rozpočet „vyvoláva u niektorých vedúcich predstaviteľov katolíckej cirkvi obavy, že veriaci sú zavádzaní ohľadom využívania svojich darov, čo by mohlo ďalej poškodiť dôveryhodnosť finančného hospodárenia Vatikánu za pápeža Františka.“

V článku sa uvádza, že podľa cirkevného práva môže pápež použiť tieto prostriedky akýmkoľvek spôsobom. WSJ cituje ľudí, ktorí sú oboznámení s využívaním prostriedkov, a uviedol, že aktíva z fondu katolíckej cirkvi Peter 's Pence, ktorý po celom svete zhromažďuje prostriedky z cirkevných zbierok, sa od čias, keď sa František stal pápežom v roku 2013, zmenšili z viac ako 775 miliónov na 665 miliónov dolárov. Medzitým sa deficit Svätej stolice v roku 2018 zdvojnásobil na viac ako 76 miliónov dolárov pri rozpočte približne 333 miliónov dolárov.

Minulý mesiac František vymenil najvyššieho finančného regulátora Vatikánu po finančnom škandále, v ktorom sa okrem iného objavili sporné investície do luxusných londýnskych nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy