Názory čitateľov


Názory k článku:
Je podnájom naozaj vyhadzovanie peňazí von oknom?

13. 11. 2019   kakadu
Cena bytu v Blave od roku 1989 narástla z 30,000 Kčs až na 150.000€
Teda kto platil nájom ten bruálne prerobil a kto prenajímal ten brutálne zarobil,
takú sumu, ktorá predstavuje 13 rokov priemernej mzdy
13. 11. 2019   TheFrog
Takze podla tvojej 'logiky' ocakavas ze ceny za nasledujucich 30 rokov narastu na zasa zhruba 150 nasobne? Nezabudas trocha ze na 1989 je treba sa divat v inych suvislostiach? Ked doslo k velkej 'perestrojke' a zacali najvacsi 'podnikatelia'?
A ked porovnavame ceny, tak kolko stal byt 1989-30 = v roku 1959 ? tiez 150x menej ako v 1989?
A ked uz ideme na to co ma vacsju vynosnost, ci byt z roku 1989 alebo napriklad akcie amazon (cena v roku 1998 (v 1989 este amazon nebol), tak ten kto kupil akcie amazonu v 1998 za $5 ma v sucasnosti $1798 za jednu akciu (cize 350x viacej).
13. 11. 2019   Petrik2
Podľa toho, že väčšina Slovákov vlastní nejakú nehnuteľnosť by sa mohlo zdať, že patríme medzi najbohatšie krajiny. Opak je však pravdou. Vo všetkých vyspelých ekonomikách cca 50% obyvateľov býva v podnájmoch.Tak ako je to uvedené v článku od obyčajných až po luxusné.
13. 11. 2019   TheFrog
Autor clanky sa vobec ale vobec nezaoberal ekonomickymi hladiskami kupi verzuz najmu.
Majitel nehnutelnosti ma naklady ako na udrzbu tak aj na spravu nehnutelnosti, danove odvody atak dalej.
Najomca moze peniaze, ktore ne-kupov 'usetril' hned na zaciatku investovat a tieto mu mozu prinasat vyssi vynos ako v pripade ze by ich drzal v nehnutelnosti.
Nehovoriac o tom, ze najomca ma 'volnov' ekonomickej migracie v pripade ze sa mu naskytne prilezitost ist pracovat inde za vyhodnejsich podmienok a podobne.
Dalsou, casto prehlidanou ;nevyhodou; kupi nehnutelnosti je potencialne znehodnotenie vdaka vonkajsim vplyvom - napriklad dalsia zastavba, pristahovanie nevhodnych susedov, vystavba v okoli ktora ma negativny dopad a pod.
13. 11. 2019   anonym
Mal som to šťastie, že miesto bytu som hľadal záhradu, kde mám teraz zadarmo bývanie, platím len elektrinu..
13. 11. 2019   anonym
Problem je, ked sa tvarime, ze napriklad Blatisrava, je europska metropola.
V nudzovej ubytovni, ak vam po 89 roku predali ubytovaciu jednotku v kralikarni, si mnoho ludskych zdrojov ani neuvedomilo, co to bude znamenat.
Vatsina europskych miest, ma strukturovane najomne byvanie, od lacneho, po luxusne a vlastnici sukromy, vlastnia bud bytove domy, na prenajom, alebo su vlastnici nanajvys rodinnych domov, na okraji miest. Je to normalny model, pretoze ludia v mestach, sa potrebuju dynamicky stahovat, podla miesta prace, skoly, potreby.
V koloniach EU, je problem, ze peniaze by z ludskych zdrojov nevytazili, ak by ludske zdroje, mohli byvat v najme a ak by bol drahy, na miesto migracie, by skratka emigrovali. Ich potreba byvania, by nebola jednym zo sposobov vydierana, alebo zdierania.
V principe vlastnictvo byvania v kolonii, najma vo vatsom meste, je docasny stav.
V pripade vatsieho a rozsiahlejsieho problemu, ako je kriza, vyssia nezamestnanost, presun vatsich zamestnavatelov, nedostatok prace, alebo nizke mzdy, moze spustit vlnu nesplacania, ktora sa dotkne nielen skupiny vystahovanych, ale aj skupiny schopnej splacat a najviac skupiny, uz splatenych vlastnikov bytov.
V spolocenstvach bytovych domov, sa predrazi udrzba, ak budu prevazovat neobyvane byty, alebo zlozka niekokych neplaticov, pretoze ak sa to stane standardom v celych blokoch a stvrtiach, kde banky budu vlastnikmi, alebo realitne spolocnosti, nebudu moct vykonavat udrzbu, prijmu opatrenia a byty nakoniec budu prenajimat aj za menej penazi, co prinesie dalsie problemy, nimo ine aj skupinam a etnikam, ktore dostanu preplatenu cast najmu napriklad od statu, co vlastne bude znamenat, ze v povodnych celkom pokojnych bytovych domoch, stvrtiach, distriktoch, sa objavia etnika, ktore sposobia doslova rozklad spolocenstiev.
Mimo ine, aj luxusne stvrte, pridu o obyvatelov, ak sa strati zlozka prijmu vyssej vrstvy, odchadza prva, lebo na to ma prostriedky.
Az po velkej krize a nepopularnych bankrotoch relaitnych firiem, ale aj bank, po zostatneni, obrovskych aglomeracii nesplacanych budov, sa mozno objavi ono nenavidene "europske byvanie" tak popularne na zapad od nas.
Tato katastrofa sa ale dotkne kazdeho motroka.
V tom najhorsom pripade, ak bude EU velmi aktivna, natlaci do nemovitosti skupenymi po neplaticoch, neoeuropanov a premiesa nase nacionalisticke vasne, ked tu vzniknu Somalske, Libijske, alebo Marocke stvrte.
1/1