Názory čitateľov


Názory k článku:
Bod zlomu: Peniaze pod kontrolou štátu by mohli celkom rýchlo skončiť

4. 7. 2019   Neveríš Uvidíš
Zhavarované - tzv. "komunistické" aj tzv. "demokratické" štáty majú spoločné, že si svojvoľne prisvojili majteky štátov, ktor vznikli ako otrokárske a neskôr feudálne. Založili ich skutoční warlordi - kmeňoví vrahovia a lúpežníci, ktorým sa podarilo poraziť, zotročiť a občas aj zjesť svojich susedov a nekonečnými vzájomnými vojnami vytvárať čoraz väčšie celky. Všetci tí faraóni, cisári, králi a iní náčelníci neboli nič iné, než zavretý Černák, ktorý má len ten problém, že sa narodil o pár storočí prineskoro. V takom primitívnom Pakistane, Afganistane, či Líbyi ba sa však mohol realizovať ešte aj dnes a neokrádať svojim zbytočným väzenským pobytom daňových poplatníkov.
Zmena spoločesnkých pomerov však vytvorila rozpor, lebo štátne útvary - ktoré všetci chybne vnímajú ako nemeniteľné -už nemajú žiadne opodstatnenie. Nemecko, Frncúzsko, Talianako - ale aj Slovensko, či Rusko - stratili akýkoľvek zmysel. Veď aký zmysel má aby trebárs Burgenlandsko bolo súčasťou Rakúska, Záhorie Slovenska a príslušná maďaská časť Maďarska ? Títo ľudia sú natívni susedia, majú rovnakú (zadubenú :) povahu a proste patria k sebe.
Na druhej strane, čo má Záhorák spoločné s Východniarom ? Absolútne nič. V takom nemeckú sú rozdiely ešte priepastnejšie - Poliak prezlečený za Prusa sa s Rakušákom prezlečeného za Bavora od Alp ani nedohodne - nehovoriac od rybárov od Baltiku, ktorý sa nerozumejú ani navzájom :)
Voľakedy Nemecko, Francúzsko, či Taliansko delili armády, reč, peniaze a hranice - dnessú armády spoločné, Euro všadeprítomné, každá firemná reč je v Európe angličtina a hranice tiež poväčšinou zmizli.
Štáty končia - len ešte treba všade výhybkovou tyčou odstrčiť od válovov všetkých tých zbytočných Ficoidov s ich príbuznými, kamarátmi, susedmi a spolubirmovníkmi (ale to nie je len problém slovenska - réžia každého demokratického štátu je absurdne vysoká a tie prostriedky chýbajú :(
Na druhej strane veľkolotri sa presunuli z nepohodlných trónov na pohodlnejšie kreslá CEO obrovských korporácií a je úplne bežné, že takéto spoločnosti si platia vlastné ochranky - od vrátnikov až po výpalníkov. Nie je preto nemožné, že hranice štátov už nebudú prebiehať medzi Nemeckom a Francúzskom - ale medzi Google a Facebookom. SBS-ky síce zatiaľ nesmú mať armádnu výzbroj - ale keď zistia, že ju potrebujú, určite si nájdu právnika, ktorý zdôvodní jej obstaranie. Veď bankové SBS-ky smú používať automatické zbrane už dnes - hoci fakt nie je jasné načo ???
A zrejme k tomu aj dôjde, lebo nadnárodný koncern je účinnejší, než ktorýkoľvek štát, lebo sa nemusí starať o nevládnych a neproduktívnych. Zamestnanca predsa stačí kopnúť do zadku, penzíjne fondy zdefraudovať a investovať o pár Eurí viac do PR - a hneď je všetko v richtiku ;)
...
4. 7. 2019   Nevidíš Uveríš
...
Čo sa týka firemných peňazí - tie predsa už dávno vydáva každé kasíno. Bitcoin bol od začiatku čiste špekulačný nápad a ako mena fungovať nemôže, lebo po skončení špekulačného obdobia zase začne vadiť obmedzenosť.
Objem meny totiž musí korešpondovať s objemom tovaru a služieb, ktoré zastupuje. Ale na to je v skutočnosti riešenie - blokchain informácii o týchto tovaroch a službách :)
Je to ľahšie, než sa zdá, lebo všetky tovary a služby sú - z daňových dôvodov - podrobne učtovne zachytené - a fiktívne tovary a služby, ktoré sa tomuto vyhli budú proste označené za moneylaundering a podporu terorizmu. As easy as that. Smutné je, že potom mnoho demokratických, sociálnych, národových, ekologických a bohabojných politikov razantne ukončí svoje sľubné kariéry, lebo už nebude ako kradnúť a igelitky s alobalmi si už budú môcť pozrieť len vo finančnom múzeu ...
4. 7. 2019   kulhavstoot
Len prúdy a povodne divokosti, chýba ti skytý kontext pravdivej myšlienky pred ktorou sa aj ápež sám proserie , inak nadväznosť a široký záber s plochou argumentáciou bez vedomého úsilia predať genofond tvojej mysle ešte rok sálajúcim zážitkom pasturbácie po vrcholnom výkone na poslucháčovi ako odozva tvojej veľkoleposti si zaslúži uznanie výkonu, ak však len neparafrázuješ klasika tvojej mysle bez prítomnosti.
.
tvoj frázový Kritik
4. 7. 2019   Petrik2
Si nahnevaný na celý svet, ale typujem že si budúci volič PS.
4. 7. 2019   asdf
Celé je to iba marketing. To množstvo užívateľov FB, je trochu nadsadené, lebo v Číne je FB nedostupný, myslím že aj v Rusku. Kto si skúsil vymazať FB konto narazil na to, že je potrebné byť nejakú dobu neaktívny, no chodia Vám e-maily že Vás niekto zhána a podobne. Plno ľudí ma konto iba pre to, že čo keď náhodou ho bude zháňať niekto koho milion rokov nevidel. Reálne tam trávia čas, len puberťáci, ktorí aj tak nevedia čo so sebou.
Plus čo spomínajú 1,2mld ludí čo nemá prístup k bankovým službám a pre ne by to bola super možnosť, tak si dovolím tvrdíť, že tí majú dokopy menej peňazí ako obyvatelia Švajčiarska, alebo Nórska...
Predstava, že vznikne niečo čo by obmedzilo vplyv národných štátov je lákavá, ale úplne zcestná. Uz teraz vie rozhýbať každú národnú menu každá väčšía banka. George Soros v 80. rokoch svojim hedgeovým fondom rozkýval GBP, tak že to angláni skoro nerozdýchali. Čiže nič nové, a vôbec k tomu nie je treba nejaká kryptomena, ktorá by bola krytá nejakým megafondom.
FB je firma ktorá sa riadi US zákonmi. Ak by sa moc cukali, tak ich zakážu a bez US trhu FB zakape ako Blackberry
4. 7. 2019   Lolo
Ziaden stat, nema pod kontrolou peniaze.
Obvykle pod kontrlou maju peniaze bankstri a oligarchia.
Stat sa len tvari, ze ma kontrolu, ale ak ma kontrolu, tak len nad vyberom dani, poplatkov a odvodov a to len pre ludske zdroje. Nadnarodne spolocnosti, globalna oligarchia, riadi svet, pomocou penazi.
Pre peniaze niesu ani vojny. Vojny a konflikty, sa vedu za peniaze, bud pre fundamentalne dovody a dnes prevazne pre zdrojove suroviny, pripadne o sferu vplyvu, nad tazbou surovin.
Peniaze su len nastroj.
Ak skonci vplyv doterajsej kontroly, nad peniazmi statov, technologicke spolocnosti, budu riadit svet rovnako a mozno este krutejsie, ako konstitucna oligarchia.
Staci si spomenut na firmy ako IG farben, H.G. Werke, BASF, Topf, BMW.. Ford, IBM, Shell, hollerite... Vsetky viedli vojnu za peniaze, bez ohladu na fundamentalne postoje.
1/1