Názory čitateľov


Názory k článku:
Devalváciou meny k národnej prosperite

24. 6. 2019   @@@
to nie je presne tak žeby činan bol chudobnejši ....znamena to len to že si nemože dovoliť cudzie vyrobky čiže napriklad predražene americke alebo europske ale može si dovoliť činske čim takto samotna čina podporuje seba ,....mena je sice lancješia aj vnutorny obchod sa nemeni s tym či mena juan je o 25% drahšia alebo lacnejšia pre danneho činna ktory kupuje domace vyrobky sa v tomto nič nemeni ...prave naopak ak by mena posilnili potom by došlo k tomu že činan by rozmyšlal či sa mu neoplati aj ten americky alebo europsky vyrobok ktory si predtym nemohol dovoliť lebo to bolo o 25% drahšia a tak radšej nakupoval domaci ...ak by sa to stalo a mena posilni o 25% nestraca konkurenciu len voči zahraničiu na amrickom trhu lebo ich vyrobky podraženju ale aj na domacnom trhu lebo sice cena domacich vyrobkou sa nezmeni ale cena zahraničnych klesne o 25% čim može byť konkurenciu pre aj pre domaci trh takže na to by nakoniec doplatili aj na domacom trhu nie len na zahrnaičnom ......pre činana by bol prinosom len to keby mena posilnila napriklad o 25% ale zaroven aj domace vyrobky by klesla cena o 25% ale to sa nestane lebo na pokles domacich vyrobkou by malo za nasledok pokles miezd a prijmov domacich činanov čo v konenčnom dôsledku by nakoniec nebol žiaden prinos ....to čo autor popisuje skôr plati pre male krajiny kde napriklad 80% tovaru pochadza napriklad zo zahrnaičia ako napriklad slovensko pre slovensko by to malo prinos ale nie pre velku krajinu ako je čina kde väčšina vyrobkou sa vyraba doma a čina potrebuje silu spotrebu aj zo zahraničnia aby ich tahala
23. 6. 2019   Trest Vedomia
Takže Čína je vlastne vinná za to, že väčšina Američanov je tlstá ako prasce a že súhrnný US dlh už prekročil 100% ich HDP a blíží sa k dvadsaťdva tisíc miliardám USD - s tým, že sa stále zrýchľuje jeho nárast - ako nárast výkonu v černobyľskom reaktore :)
Toto je krásny kaleráb, na taký by bolo pyšné aj ideologické oddelenie KSČ :)
Títo demokrati, to sú veru viťúzi !
Napríklad ten kto pracuje sa v nemčine vola Arbetnehmer (doslovne "ten čo berie robotu")
a zamestnávateľ je Arbeitgeber (doslovne "ten čo dáva robotu"). Že to ak aj je ? No asi ťažko, lebo keby zamestnávatel prácu neodoberal, tak by asi ťažko mohol vykazovať zisk :) Ale ak žiadnu prácu naozaj nepotrebuje, tak načo zamestnáva toľko ľudí - však ich mzdami iba pripravuje majiteľov o zisk ! Aha, chápem - tá mzda je vlastne charita ... Tak preto sú všeti miliardári filantropi :) len potom nerozumiem prečo pol Prahy protestuje proti Babišovi - podľa Rakušákov (ORF) vraj viac než v 1989 proti Jakešovi a komunistom. Pritokm Babiš je miliardár a teda určite filantrop, no nie ?
24. 6. 2019   jahoda
nie, nie, nie
23. 6. 2019   WorkingClassHero
to ako funguju tieto hayekovčiny v praxi vidime napr. v juznej Europe.. podla tohto co pisu by napr. Taliani dnes mali byt bohatsi ako Nemci, kedze ako sucast eurozony nemaju moznost podhodnocovat svoju líru.. a akosi je to naopak..
23. 6. 2019   osmicka
cena tovaru je taká, za aku je byť predajný....ak zvýšia cenu čínskeho tovaru, kto to kupi?
23. 6. 2019   osmicka
mnoho rokov kupujeme čínske veci..a zrejme všetci...lacno....t o znamená, podla autora, že čína musí byť chudobná ako kostolná myš..či nie?
23. 6. 2019   Jarocell
Trump sa už vyjadril, že aj € je nadhodnotené a treba s tým niečo robiť. Tvrdí sa, že na každého Amíka pracujú niekde na svete traja ľudia aj keď Amík spí. O Číne to platí istotne, o EU ešte nie...
1/1