Názory čitateľov


Názory k článku:
Ekonómovia aj investori spozorneli: Talianska paralelná mena bude problém, môže položiť úniu

19. 6. 2019   yzyz
Europu caka nova vojna ako remen! Europijsky zvaz nefunguje a je to utopia na urovni Sovietsky zvaz. Italia dalsii po Brexit unikaju z velikej utopije! Toto je krach Europijsky zvaz utopija. V primamom prenose ... Pojdu aj dalsie a dalsie staty z utopije lebo to nie je normalne! Italia, Spanielsko, Francuzsko, Hejslovensko, Greci nikdy nemali na nepevnu euro ako menu ...
18. 6. 2019   Lolo
Aky vesely koniec euro bude mat, o to nestastnejsie budu ludske zdroje a pracujuca chudoba, ked zrazu budu splacat euro uroky v eurach, z kolonialnych korun, lir alebo podobnym menam.
18. 6. 2019   Historik Hysterik
Taliani zrejme chcú len zopakovať nemecké vládne triky s Rentenmark a MEFO zmenkami.
Po WWI spadlo Nemecko ho hyperinflácie, lebo odmietalo platiť vojnové reparácie štátom, ktoré vojnou poškodilo (Versaillská zmluva). Nemecká vláda s inteligenciou húpacieho koňa proste tlačila bankovky Reichsmark, dokial rotačky vládali - čím ich triliónnásobne znehodnotila a mzda sa musela vyplácať 2x denne, lebo poobede už boli peniaze hodné len zlomok toho, čo doobeda. Potom odstúpila.
Finančný génius Hjalmar Schacht následne vydal zmienené Rentenmark-y, ktoré boli niečo veľmi podobné dnešným Bitcoinom - akurát boli materializované vo forme papierových bankoviek. Tak ako Bitcoin však tiež neboli legálnym platidlom a tak ich nikto nemusel povinne akceptovať (len štátne orgány - malé panské huncútstvo ;) Podobne ako Bitcoiny tiež neboli ničím kryté a nemali ani vytlačené žiadne štátne znaky a podobnú prázdnu symboliku. Falošne však boli kryté všetkými nemeckými pozemkami - čo síce potvrdzovalo fakt, že osobné vlastníctvo pozemku je podobná utopia, ako komunizmus - lebo pozemky sú v skutočnosti majetkom suveréna, ktorý ma voejenskú moc aby toto právo obhájil a v prípade potreby zaplatil krvou svojich občanov. Čiže vlastníctvo pozemku je len dosť silne obmedzené právo výhradného používania (lebo stavebný - a stovka iných zákonov). Podobne, ako je nezmyslom "byt v osobnom vlastníctve" - keďže to je de facto len dutina medzi spoločnými časťami domu, ktorý ovšem žiadnemu zo spoluvlastníkov nepatrí (len všetkým dohromady - vo forme ideálneho spoluvlastníctva). Štát teda de facto s tými pozemkami nemohol de facto narábať (lebo podľa jeho vlastných zákonov mu nepatrili) - a napriek tomu to zafungovalo ! Hjalmar Schacht totiž použil extrémne jednoduchú stratégiu Bitcoinu - čoho je nedostatok, to je cenné. Inými slovami Žiguli za toatlity bolo neporovnateľne cennejšie, než aj to najväčšie SUV v súčasnosti - lebo dnes ho má každý. Takže akurát vydal obmedzený počet tých pseudopeňazí - a zastavil rotačky. Ba dokonca ani Adolfovi Hitlerovi nedovolil, aby ich spustil - hoci ten zúfalo potreboval peniaze na prefinancovanie vyzbrojenie Bundeswehru (ale to už bola iná story - ktorú tiež zorchestroval Hjalmar Schacht - a vlala sa MEFO zmenky. Takže Hitler svjoe zbrane napokon dostal a Schacht zase dostal plne oslobodzujúci rozsudok z Norimberského tribunálu, takže po 1945 hneď založil v BRD vlastnú banku :)
Cestou Youngovho plánu však v skutočnosti vyzbrojenie Nemecka vlastne prefinancovali Američania, lebo vlastne prevzali splatenie nemeckých reparácií za WWI na seba (poskytli Nemecku úver a Nemci zastavili splácanie reparácií - ak všetko dobre dopadne, posledné tranžu splatia budúci rok 2020 - ale to je iná story ...)
18. 6. 2019   @@@
"Podobne ako Bitcoiny tiež neboli ničím kryté "....
a dnešne peniaze eura alebo dolare su čim kryte ???
18. 6. 2019   in gold we trust
kryte všeobecnou vierou
18. 6. 2019   Alino
bitcoiny ale su kryte pracou. Nie pracou ludi, ale pracou pocitacov. Rovnako ako zlato je kryte pracou.
19. 6. 2019   Vedec
Chlapci, vy ste sprostí, až bučíte :)
Euro, USD a ostatné "fiatové" meny sú železobetónovo kryté najcennejším aktívom, ktoré na tejto planéte exituje - a to sú daňoví nevoľníci ! Tzv. demokratické štáty sprosto využívajú feudálny mechanizmus nevoľníkov, keď drábi donútia daňového poplaníka, aby sa priznal a zapalatil. Drvivá väčšina plátcov na to nemá nijaký dosah, lebo za nich platí zamestnávateľ a každý podnikateľ si musí zamestnávať účtovníka, ktorý je v skutočnosti v službách štátu a za peniaze podnikateľa stráži, aby všetko poriadne odviedol. A to nehovorím o koncesiách, spotrebnej dani a iných daní z daní, poplatkoch, kolkoch pokutách, atď. Tí šikovnejší to samozrejme obchádzajú - alebo na tom rovno zarábajú (obľúbené karuselové podvody) - ale v skutočnosti nie je nikto, kto by aspoň nejakú dan niekde neplatil.
To kryje menu a nie nejaké sprosté zlato :)
Bitcoin kryje iba špekulácia.
Pritom nehovorím, že Bitcoin je zlý - naopak je fantasticky - ale bohužiaľ sprosto a iracionálne zneužitý.
18. 6. 2019   Lstrxx
Zbytočne tu miešaš bitcoin s nejakým nekrytým papierom. Bitcoinov, ak si to naštuduješ bude max 21 miliónov. Prosím ťa, vzdelaj sa
19. 6. 2019   Dig
Ale to bude platit len ak sa nezmenia pravidla. Takze dostuduj si ty.
19. 6. 2019   Odporník
Zaujímavý názor označiť Rentenmark ako "nejaký nekrytý papier" :) Pre teba je asi aj Trump šašo počmáraný ? V zásade máš aj pravdu, dokiaľ sa to nedozvie a nevenuje ti neobmedzenú dovolenku napríklad v Guantanáme :) Ver mi, že mu k tomu stačí jeden telefonát ...
18. 6. 2019   M.V.
Rovnako skončí celá Európska únia s vedením, ktoré má, aj keď s Talianskom sa to ťahá od nepamäti. Talianom vyčítajú, že už nechcú nikoho brať a potom v tom zbytočnom OSN nevedia ako ďalej, to už v príručke nie je.
1/1