Názory čitateľov


Názory k článku:
Made in China 2025: Impozantný plán ako dostať umelú inteligenciu do zdravotníctva

23. 5. 2019   imro
stretnu sa dvaja doktori pri lozku pacienta. Jeden sa opyta druheho: budeme ho liecit alebo ho nechame zit?
17. 5. 2019   Lolo
U nas musime najst najprv inteligenciu, alebo zdravotnictvo, inde ako v slovniku.
U nas nefunguje ani elektronicka karta pacienta, takze o umelej inteligencii, zatial mozeme len v ramci sci fi, pisat utopisticke zakony, vykonavacie predpisy, alebo musime hladat tety Anky, alebo ine eledementy v konstitucnej kleptokracii, ktora ma uplne iny pohlad na inteligenciu a vobec nie umelu.
17. 5. 2019   Dig
V tejto ciernej diere zvanej Slovensko nefunguje nic, co tu ale dobre funguje je rodinkárstvo a kradnutie, kde sa pozriem.
17. 5. 2019   Adam
Súčasné zdravotníctvo vás nevylieči.Jeho cieľom je dostať vás do košiara spotrebiteľov liekov.Cukrovka vysoký krvný tlak obezita.Cieľ je jediný predpísať vám lieky ktorými vás budú liečiť do konca života.Nové zdravotníctvo lekári sú tým lepšie platený čím majú viac pacientov ich cieľom nie je vás vyliečiť ale urobiť z vás Konzumentov liekov a budú vám tvrdiť že vás liečia.
20. 5. 2019   jahoda
lekari vždy iba liečili, to Pán Boh nás len može vyliečit. študuj
23. 5. 2019   imro
nahodou, pri operacii kolena mas az 50% sancu, ze ti zoperuju to co mas poskodene...
50% to je na Slovensko uz celkom pekne cislo, treba sa tesit z malickosti....
17. 5. 2019   M.V.
Pre naše nemocnice by sa zišli na očných oddeleniach najmodernejšie očné tomografy (OCT) s takým expresným vyšetrením aj bez robotov a rozkvapania očí, pretože dlhodobí objednaní pacienti niekedy obsadia celý pracovný čas a ambulantní pacienti nemajú niekedy inú možnosť len sa objednať na iný termín alebo počkať si aj niekoľko hodín, kým sa lekári vrátia z operačnej sály do ambulancie. Ráno by také prístroje mohli pracovať aj keď sú lekári ešte na vizite v lôžkovej časti a majú nabitý pracovný deň. Výsledky skenovania sietnice sa uložia. Množstvo generovaných výsledkov modernými OCT je úžasné, zistia zmeny na sietnici, upchaté cievy a pre pacienta je to vítaná pomoc pri liečbe, dajú sa urobiť presné záísahy v oku laserom alebo neviem akú liečbu lekári navrhnú.
17. 5. 2019   Zdravotná Zebra
Predstavu automatického lekára podrobne predstavil v svojej kultovej knižke Andromeda Strain (Smrť Andromeda) známy SciFi autor Michael Crichton.
V roku 1969 - keď ešte počítače (z dnešného pohľadu) v podstate neexistovali ...
Zrealizovať jeho vízie by už dávnejšie bola malina.
Ale to na Západe nehrozí.
Prečo.
Lebo feudálny cech lekárov si chráni svoje privlégia a vyhradné právno disponovať životmi pacientov.
Len lekár má právo predpisovať lieky - a dnes už aj to len niektoré (podľa svojej špcializácie).
Kým ich platil štát a pacient doplácal 1 Kčs za recept, tak sa to aj dalo pochopiť.
Rovnako by sa to dalo pochopiť, keby lekár vedel viac než ostatní a keby mal ochotu a čas sa s pacietom zaoberať.
Ochotu by síce niektorí aj občas mali (aj lekár je len človek a teda pozná únavu a epizody, keď mu proste všetko lezie krkom - a aj lekár sa mýli, tak ako každý)
Lenže lekári sú dodnes démonizovaní a považovaní za neomylné božské bytosti, ktoré všade a vždy prítomné a permanentne ochotné pomôcť.
Teda tomu zrejme veria tí, čo ešte nikdy nemali žiaden skutočný zdravotný problém.
Pravdou, že, že daňou za výnimočné právomoci lekárov (lekár a policajt vás môžu legálne zabiť - a občas to aj robia - aj keď niekedy neúmyselne) je ich zúfalý nedostatok vtedy, keď ich naozaj potrebujete.
Nie nadarmo v Angličtine sa slovo "pacient" (v odbornej slovenskej terminológii "pacoš") prekladá ako "trpezlivý".
Naozaj pacient musí byť extrémne trpezlivý a ak dokáže prekonať všetky čakania v ordináciach (a pred polyklinikami najlepšie od 4:00AM) a ostatné vyšetrenia (podľa možnosti každé v inej časti mesta) - tak vyzdravie aj bez liečenia - alebo umrie - pričom oba výsledky riešia problém.
A bude horšie.
Pritom dnes už málokto nemá aspoň vysokú školu a hlavne je tu internet, ktorý neobsahuje len porno, bulvárne plátky a stávkové hry - ale čoraz viacej skutočne odborných informácií ...
17. 5. 2019   Zebra Zdravotná
... Tak, ako v podobnom stredovekom cechu - práve - aj tu už dnes internet vie poskytnúť aj neškolovanému laikovi viac informácií, než má mnoho rokov študovaný MUDr. Problém je, že lekári - podobne - ako právnici - sú špecializovaní - a ak sa hociktorého z nich spýtať na hocičo, čo je 2 cm vedľa jeho špecializácie, tak s šokujúcim prekvapením zistíte, ako málo toho v skutočnosti vie a že vlastne viete viac (čo je obzvlášť odporné u právnikov- lebo "neznalosť zákona" bežného občana neospravedlňuje - sudcu hej :(
Takže automatickí lekári tak skoro nebudú, teda aspoň nie takí, ktorých bude smieť použiť pacient priamo. Lebo cech si bráni svoj monopol - a v našej verzii paródii na demokraciu si ho nielenže ubrání, ale aj prehĺbi. Také že "empowered" tam ešte nepočuli.
A tak máme systém, kde sú lekári preťažení a keby aj chceli, nemôžu venovať dostatok času anamnéze, vyšetreniu a terapii - lebo napríklad polovičku času musí stráviť vypisovaním somarín, ktoré nikto nečíta.
Pritom na balíčkoch liekov je farizejsky napísané, ako treba sledovať prípadné vedľajšie účinky.
Tie zásadne nikdy nikto nesleduje a ak pacient predsa len prekoná odpor k ďalšiemu ponižujúcemu vyčkávaniu a tolerovaniu predbiehania známych "tzv. urgentné prípady" - tak si aj tak nepomôže lebo bežný lekár v skutočnosti ani zbla netuší, ako na atypické stavy reagovať - je maximálne šťastný, ak sa mu po roku podarí aspoň ako tak trafiť do diagnózy ...
Takže napríklad obvodný (všeobecný) lekár by už dávno mohol byť nahradený existujúcou technológiou - lebo v skutočnosti to je len obyčajný dispečer - ale pritom preťažený tisckami najrôznejších možných diagnóz, ktoré proste nemôže udržať v hlave a tak si vždy vyperie tú najjednoduchšiu - ako napríklad chrípku - hoci pacient možno má niečo ďaleko horšie - ale s veľmi podobnými príznakmi - a tak do nasledovného rána exne (čo po lekársky znamená "zdochne")
Ako povedal klasik: "ak počujete dupot kopýt, nemusí to vždy byť kôň. Môže to byť aj zebra"
20. 5. 2019   jahoda
zebra študuj, potom možno na to prídeš prečo su špecializacie a prečo sa moc nechcú starať do oboru iného
17. 5. 2019   Dig
Suhlas, preto netreba lekarske napady hned realizovat ale radsej si overit aj u viacerych lekarov ked mate pochybnosti. Bohuzial nasa najstarsia generacia 70, 80 si mysli, ze lekar je boh a vsetko co predpise sa ma hned uzivat, BLBOST.
20. 5. 2019   jahoda
Čakaj aj 5 rokov nech sa nádor poriadne rosžiri aj s meta. hladaj odbornikov aj v rakusku.
17. 5. 2019   Ivan
V stredoveku sa lekár musel starať o to aby panovník neochorel ak ochorel sťali mu hlavu.Lekári nie sú platený za vyliečenie pacienta ale za počet pacientov a diagnostiku čo je samo o sebe Choré.
20. 5. 2019   jahoda
netrep nezmysli
17. 5. 2019   jahoda
3 mega muslimov v koncentraku a vsetkym je to jedno. tlieskajme.
1/1