Názory čitateľov


Názory k článku:
Prečo si toľko ľudí myslí, že patria do strednej triedy, aj keď to nie je pravda

4. 5. 2019   Blind Man
Ani dnosaury ani stredná trieda na Slovensku nie je
4. 5. 2019   Lolo
V prvom rade, treba oddelovat kolonizatorske krajiny, od kolonii a dominii.
Co znamena stredna trieda a prijmy strednej triedy na zapad od nas, napr. Germanii, Holandsku, Svajciarsku, alebo Luxemburgu, ci v Britanii, je uplne odlisne, od pracujucej chudoby, hypotekarnej chudoby, alebo strednej chudoby v nasej kolonii.
Nakolko v nasej kolonii, alebo skor dominiu, sa zije a prijem sa tvori z pracovnych miest, ktore vytvaraju velmi nizku pridanu hodnotu, mame aj prijmy nizke. Za to mame ale aj vysoke dane, inak by nemala z coho zit nasa kleptokracia.
Kedze v kolonii prijmy su nizke, pre pracu z nizkou pridanou hodnotou /v koloniach je to bohuzial preto, ze sme naozaj koloniou zapadu/ tak rozne ficurky, ktore bezny ludsky zdroj potrebuje, ako napriklad vlastne byvanie, si musi kupit a vlastnit ho, aj ked je v skutocnosti nadhodnotene a za uspory nepredajne, dostavaju sa ludske zdroje do hypotekarneho otroctva.
Na byvanie teda dosiahnu, pomocou uverov, hypotek, poziciek, karuselovych ruceni pribuznych a pod.
Takze sa z takychto ludskych zdrojov stava na miesto strednej triedy stredna chudoba.
Stredna chudoba, je u nas definovana ako masa otrokov, ktora je za terajsieho stavu ekonomiky, relativneho pokoja, nizkeho standardu, schopna splacat to, co sa na vonok da prezentovat ako urcity spolocensky status, ktory sa nespravne da pomenovat ako nejaka trieda.
Nakolko portfolio tejto strednej chudoby, su deti proletariatu, alebo proletariatom boli, chudoba je bohuzial dedicna. Proletariat sa definuje celkom presne.. skupina ľudí, ktorí nemajú žiadne existenčné záruky, na obživu im slúžia len vlastné ruky a nemôžu sa podieľať na bohatstve spoločnosti [1] označenie tak predindustriálnych más bez vlastníctva, ako aj továrenských robotníkov, ktorých ekonomické a sociálne postavenie určovala priemyselná práca.
Akorat priemyselna praca sa niekedy dnes zamiena za ustajnenu byrokraciu v openspace, inak je vsetko po starom.
Takze ak sa prirodzenym vyvojom, daco transformovalo z proletariatu, ma to charakter stredu, je to teda stredna chudoba.
Bohuzial ani lekari, sudcovia, alebo politici, strednu triedu netvoria.
Na to by museli mat zdrave stado proletariatu, alebo pardon ludskych zdrojov, ktore by svojou pracou produkovalo primerane bohatstvo. Ale chudobneho motroka, ak lieci lekar, bohaty moc nebude, moze sa mat tak dobre, ako priemer masy strednej chudoby a malicko lepsie, ale nie o moc lepsie.
Rovnako politik, ak kradne strednej chudobe dane, alebo sa prizivuje ako kleptokrat na daniach odvodoch a poplatkoch, robi to na dlh, celej spolocnosti, stada proletariatu.
A ak je bohaty dnes, zajtra uz moze byt zas v stade. Ak sa neteleportuje do Bruselu.. alebo nezabarikaduje v nejakej dozivotnej funkcii.
Podla stareho porekadla "skap ty dnes, ja az zajtra" sa hybe cela nasa kolonia, uz dost dlhy cas.. Uz 3/4 doby, co tu vladli bolsevici, sa moc z miesta nehybeme.
4. 5. 2019   anonym
Oni si nic nemyslia, proletariat sa pokusa premenovat, ale ostava len sebeklam.
Niekomu to znacne pomaha, udrzovat sa sebeklame, lebo na rozdiel od strednej triedy, ma naozaj co stratit.
Stredna trieda mizne, prepadava sa do chudoby, o tom nieje pochyb.
11. 5. 2019   Katka
Nevládnu tu ani komunisti, ani súdruhovia, ani boľševici. Vládne tu KAPITALIZMUS a západná forma DEMOKRACIE, ktorá najviac vyhovuje bohatej vrstve, zväčša spoločenských príživníkov, ktorí pracujú "hubou". Ak namiesto vlády sociálnej demokracie nastúpia pravicoví demokrati, nedajbože liberáli, tak sa proletariát prepadne do pásma chudoby, v akej sa nachádzal v predvojnovom kapitalizme. Bohatí radi zabúdajú, že proletariát bude svoju chudobu ochotný akceptovať len do určitej miery. Zabúdajú na Veľkú francúzsku revolúciu v roku 1789, ktorej replika sa stáva v poslednej dobe dosť reálnou , zabúdajú na Veľkú októbrovú socialistickú revolúciu v roku 1917. Možno sa pravicoví politici, oligarchia a finančné skupiny spoliehajú na ovládanie proletariátu vlastnými médiami, možno na svoju ekonomickú silu a možno na ozbrojené štátne zložky, ktoré ovládajú.
11. 5. 2019   Katka
A malý dovetok:
Lekári, sudcovia a politici strednú triedu netvoria, oni tvoria najvyššiu spoločenskú triedu. Mnohí lekári arogantne dodnes inkasujú od pacientov nezákonné poplatky v hotovosti (a nie sú to len zubári), na inkaso ktorých nevydajú ani potvrdenie a z ktorých neodvádzajú žiadne dane. Za úkon, ktorý si nechajú duplicitne zaplatiť aj od zdravotnej poisťovne, aj od pacienta, žijú nadštandardne. A vôbec im neprekáža, že oberú pacienta za 15 minút o jeho celodenný zárobok. Žiadať od pacienta hoci len 1 Euro za potvrdenie pre zamestnávateľa do práce je od lekárov bezohľadnosť a bezcharakternosť.
4. 5. 2019   milionár z chatrče
Z článku sme sa nedozvedeli, čo je to vlastne stredná trieda. Ale rozhodne to nie je majiteľ auta za 70 000,- EUR, to je už sakramentsky vyššia trieda.
4. 5. 2019   MM
Tie triedy su podla mna prezitok, vsetko je to o osobnych preferenciach...nie kto zaraba slusne ci viac nez slusne, no nevidite to na nom a moze si dovolit prestat kedykolvek pracovat, niekto zaraba tiez velmi slusne no vdaka drahsiemu zivotnemu stylu a dlhom mu to situacia neumoznuje a je otrokom systemu ako clovek s nizsim prijmom a dlhom...dnes ludia nahanaju status a ten je casto kupovany na dlh /drahe auta, domy, dovolenky/...poznam vela velmi bohatych ludi no nepotrpia si na aute ci inych vystrednych veciach, no prakticky mozu kedykolvek a takmer cokolvek /len to nerobia okato/...
4. 5. 2019   yzyz
Definicia strednej triedy je. Ze stredna trieda si vie cvakat vsetko z vlastneho platu. Aj nasporit cez plat auto, dom a tak dalej ... Plat ti staci na vsetko v strednej triede. Plat na Hejslovensku stredna trieda je tak okolo +- 3000-5000. eur. mesacne. Ty co ziju na dlhy nikdy nebudu stredna trieda a ani bohaty. Ty co ziju na dlhy su otroci lebo makaju na svoje nove a nove dlhy ...
4. 5. 2019   kakadu
Mám pre optimistov smutnú správu,
že ani 3.000€ mesačne v čistom, Vás neposunie do strednej triedy.
Za 3.000€ na mesiac sa síce dá vyžiť spokojne,
na úrovni imitujucej strednú triedu,
ale iba s lacným obydlím, lacným autom, oblečením, stravou druhej kategórie,
aj dovolenkou pre masy..., všetko iba na úrovni chudobný.
Lebo auto na úrovní strednej triedy začína na cenovke 70.000€,
dom na úrovní strednej triedy začína na cenovke 400.000€
dovolenka na úrovni strednej triedy začína na cenovke 10.000€
a to sa z 3.000€ na mesiac nedá nadobudnúť,
iba sa dá imitovať život na úrovní strednej triedy.
4. 5. 2019   anonym
Tak podľa toho na Slovensku prakticky neexistuje stredná trieda! Ale presne takto nejak mal vyzerať tento článok, fakty a nie len prázdne mediálne blá, blá, blá.
4. 5. 2019   Tomas
to je len tvoja definicia strednej triedy niekde v Dubaji. Zoberme si auta nad 70 tisic vobec nepatria do strednej triedy. Uz len ked si pozres ake auta sa zaraduju do strednej triedy ako Passat, Superb, Mondeo ci BMW 3, tak ani jedno nekupis cez 70 000. Potom stredna trieda neexistuje ani v rakusku, ci v nemecku. Tam tiez nejazdi vacsina v autach nad 70000 eur.
4. 5. 2019   Jaro
Suhlasim s tebou, kakadu to presvihol. Ani nie tak s prijmom, ako s opisom strednej triedy. Este pridam, ze ak dovolenka zacina od 10000,-- , tak prakticky ani v zapadnej Europe nikto nechodi na dovolenku.
No a cena nehnutelnosti je velmi otazna . Za 400000 dostanem v dolnejhornej celu ulicu , inde len rodinny dom a niekde je clovek rad, ked dostane garzonku.
No ale kakadu ma pomylene hodnoty o svete.
4. 5. 2019   naj7
Kakadu trepe 2 na 3. Robí si tu z ľudí iba srandu. Všetky jeho tvrdenia sú nezmysly.
4. 5. 2019   @@@
priemerna cena noveho auta za ktore sa predavaju v usa je 36 400 dolarov ....takže tych tvojich 70tisic bude problem aj pre priemerneho obyvatela usa :)
4. 5. 2019   D
vsetko sa peniazmi nehodnoti. dovolim si tvrdit, ze do strednej triedy patrim. ale vobec sa nepotrebujem prezentovat luxusnym domom, drahym autom, znackovymi handrami. mozem si ich dovolit, ale ich nepotrebujem. dovolenky mam kolko chcem, robim tiez, len tolko, kolko chcem... rozdiel medzi robotnickou, strednou a vyssou triedou je nielen v peniazoch ale hlavne v sposobe rozmyslania a zivotnom style... urcite nie v okatom ukazovani, ze ja si nieco mozem dovolit, co robia zrovna ti, ktori mali kedysi holu prdel a dostali sa k peniazom rychlo a lahko :))
4. 5. 2019   m
To je skor definicia triedy bohatych ludi. Pre zapad by som pri tom dome pridal 1, inak sedi.
11. 5. 2019   Katka
Presne tak.
Aká spoločenská trieda je babka, ktorá sa v lekárni po 30. rokoch kapitalizmu na Slovensku rozplače, že si nemôže dovoliť zaplatiť lieky na predpis? Aj to je výsledok slávnej Dzurindovej a Zajacovej zdravotníckej reformy. Zanedlho bude každý druhý človek chodiť bez zubov alebo s neošetreným chrupom, lebo vyvaliť za amalgámovú plombu 40 - 50 Eur priamo lekárovi do vrecka je pre mnohých ľudí nad ich finančné možnosti.
1/1