Názory čitateľov


Názory k článku:
Uhlie v Novákoch navrhujú študenti nahradiť energetickým zhodnocovaním odpadu

20. 4. 2019   Lolo
Studenti este neobjavili, ze v Novakoch, su chemicke zavody, kde sa kedysi vyrabal z uhlia aj benzin.
Dnes uholne derivaty nefrcia, ropa ale lacna nieje.
Keby sa isli pozriet do Novak, kde sidli-la firma SASoil, a keby si vybavili stipendia v tej firme v Juznej Afrike, zistili by, ze v Slovakistane, mame poklad, vo forme nie kvalitneho hnedeho uhlia, ale jeho potencial sa rovna potrebam vyroby benzinu, na 100 dalsich rokov, pri dnesnej spotrebe a nevyprodukovalo by sa zdaleka tolko sajrajtu, ako pri spalovani uhlia na vyrobu elektriny.
A do fischerthropsovej metody, sa okrem uhlia, daju pridavat akekolvek plasty, najma polyethyleny, teda PET flase a mnohe dalsie, ktore sa mozu premenit na benzin.
Cely problem je, ze od doby Meciara, sa nevedel SAOIL dohodnut, na cene uhlia, ani na tom, sa nevedel URSO zhodnut, aku dan, ma mat palivo neropneho povodu.
Takze dnes za primes biozlozky, platime, ako by ju vyrobili z Ropy, pricom cena podla primesku biopaliva v pohonnych hmotach, ma byt na spotrebnej dani znizena o % mmozstva neropnej primesy.
A to nieje a nebude, platit vysoku spotrebnu dan, musime ak aj by sme tankovali 85% ethanolu, teda palivo ktore u nas nieje a nebude E85.
Vedla v RBM, HU, AT, PL.. je bezne k dostaniu a je cenovo naozaj zvyhodnene o podiel biozlozky a najma mensej spotrebnej dane.
1/1