Názory čitateľov


Názory k článku:
Prežijú? Malí pivovarníci ukazujú, ako by mohli remeselné princípy pretvoriť ekonomiku

25. 3. 2019   Lolo
Napriklad v Slopakistane, nieje mozne konkurovatdomacim pivom, Japonskym vlastnikom pivovarov v tejto kolonii.
Je to rovnake, ako ked by doma chceli ludske zdroje piect chleba.
Nedaju sa prakticky zohnat suroviny, okrem psenicnej muky, raznu, alebo inodruhovu muku proste nezozeniete, nie v kvalite, z ktorej by sa dal doma vyrobit chlieb lacnejsi, lepsi, ako z velkopekarne, od Babisconeho.
Nehovorim o pecive a naparovanych zemliach z hypermarketu.
Pivo uvarit remeselne, je drina, vatsia, ako vypalit doma potajomky dobry ovocny destilat.
Navyse destilat sa da skladovat neobmedzene dlho, pivo sa musi najma to domace, spotrebovat velmi rychlo, aj ked sa naflaskuje.
Na roziel od Hungarie, kde moze doma ludsky zdroj, vypalit 100litrov liehu na osobu bez dane a vyslopat ho doma v kruhu rodiny, alebo znamych, u nas je tato predstava nerealizovatelna, lebo kleptokracia nepusti taku vyznamnu polozku, ako je dan z liehu, dan z vina, rovnako kao nepusti dan z piva.
A potom sanca na to, nalakat zakaznikov na nejake cidery, alebo domace pivo, je minimalna.
Flaskove pivo z hypermarketu, v 1,5 litrovej PET flasi, je standardom, nasej slovanskej pivnej kultury.
Na to, aby ludske zdroje chodili do krcmy, na vychode uz nemaju prostriedky, blatisravska kaviaren, pije kavu a rum, alebo likery, pivo je pre robosov a ku tomu borovicka a aj to nie ako destilat, ale len ako liehovina.
25. 3. 2019   hehe
nekecaj, muky sa daju kupit v sirokej skale a upiect doma kvaskovy chlieb az taky problem nie je. podobne je to aj s varenim piva v domacich podmienkach, niekedy su vysledky prekvapivo dobre. samozrejme nie je to standard.
25. 3. 2019   Lolo
Napisal som...
muku proste nezozeniete, nie v kvalite, z ktorej by sa dal doma vyrobit chlieb lacnejsi, lepsi, ako z velkopekarne, od Babisconeho.
je to dosledok pestovania namelu na jacmeni a vyroby drogy, ako je LSD.
viac ako 5kg nieje mozne zohnat a muka razna, je stabilizovana chemicky /morena/ aby sa nedal na tej muke pestovat namel. Kvasok tu muku nedviha a stoji za velky prd.
Chleba sa da upiect doma nanajvys psenicny, nieje to umenie, ani nejaka zavazne spinava cinnost, ale nejde to v domacej pekarni na chleba, musi sa to robit rucne. Ak ma dakto doma dobru plynovu ruru z termostatom, je mozne ten psenicny chleba spravit na prvy sup dobry a na 10 pokus vyborny, ale nieje zdravy a chutny ako razny. A ak sa to pecie elektricky, teda v elektrickej rure, vyjde to dost draho, zhruba na stvornasobok kupovaneho chleba.
Preperi a obyvatelia lazov, ak maju sporak a pec na drevo "zadara" vlastny mlyn-cek na muku a vlastne obylie, je nieco ine, ako mestsky frikulini v obyvacej kuchyni z velkou plackou.
Co sa piva tyka, doma sa da urobit aj kvalitne pivo.
Ale chutit bude rozhodne inak, ako chuti pivo z obchodu.
vyrobit doma slad, pripadne vyrobit cokolvek okolo sladu, je krajne nevhodne doma do obyvacky.
Ja si viem vyrobit slad, ale na pivo vhodny moc nieje. Tak na razovku a domacu moonshine whiskey mozno ano, aj to je otazka, ci sa to vyplati.
Nehovoriac o dlasich surovinach, ako je chmel.
Uvarit pivo z "prasku" typu europatok, dokaze vo vatsej garazi alebo vatsej kuchyni a vyvarovni, pri dodrzani urciteho stupna hygieny, alebo cistoty, aj cvicena opica. Podla kvality a typu vody, pripadne mineralov, ak si odmyslim zvysky gulasa, alebo polievky vo varnom kotli, bude pivo chutit podla obsahu prasku, od "americkeho", az po cierny porter z vymrazenou vodou, do 22% alkoholu.
Problem je, ze to nebude remeselny produkt, ale varenie z polotovaru, na sposob vitana, alebo knorr, vyseldkom coho, bude akesi pivo. A bude mozno aj pitne, naskor podobne europatokom.
Za kolko ho vyrobca potom preda, je otazka chuti pit tento produkt v nejakej komunite.
Ak sa z takehoto piva niekto poserie, alebo mu po sebe par krat nesadne, asi nebude cakat, az sa zlepsi kvalita, ale prejde na europatoky, dostupne v kazdej vecierke.
1/1