Názory čitateľov


Názory k článku:
Najsilnejší severský bankár: Menej ľudí, menšie riziko

5. 3. 2019   Lubos
Chlap je uz tak lakomy, ze najradsej by bol keby bol v banke on sam a sekretarka co mu robi kavu. A vsetku robotu by robili pocitace a bankomaty. Zisk v milionoch by siel jemu a sekretarke by dal tisicku. Tak nejak si to predstavuje?
4. 3. 2019   Lolo
Ja viem o com tuna pisu.
Aj v autobuse, alebo vagone, ak je menej ludi, je mensie riziko, ze si niekto prdne, alebo donesie svrab.
4. 3. 2019   Operational Risk
Banky sa stali zbytočnými inštitúciami od Basel III ...
Sú v podstate skryte zoštátnené, lebo štát im doslova vnucuje klientov a na druhej strane ich reguluje tak silne, že sa z nich stali bankomaty.
Už za tatality tu bolo priveľa bánk - ŠBČS (jediná skutočná banka, ktorá však bola spojená s centrálnou bankou a kde sa - po známosti - dal vybaviť devízový prísľub), ČSSP (sporiteľna - účel asi netreba vysvetľovať), ČSOB - banka pre zahraničný obchod - čiže kšeftovanie s devízami a Živnostenská banka - banka pre devízových tuzemcov - čiže eldoráde vexlákov, ŠTB a iných Tuzexov.
Ďalší svetový vývoj možno závisí od Google - ale určite nie od Amazonu, Apple, Mrkvosoftu, či eštébáckeho Fasbúku.
Ak by Google chcel, tek retailové bankovníctvo celého sveta pochová šmahom ruky - lebo má priamy prístup k zákazníkom a k obchodníkom.
Lenže Google má pravdepodobne vojenské pozadie a tak lieta vyššie a táto parketa ho zrejme nezaujíma, lebo vytvorený bol najskor ako nástroj svetovlády - čo sa zatiaľ úspešne darí a s takýmto ambicióznym cieľom je retailové bankovníctvo ozaj bezpredmetné. Že prečo má asi vojenské pozadie - lebo Google Earth (za niektoré snímky z tejto prekrásnej aplikácie - ktorá by si inak skutočne zaslúžila Nobelovu cenu mieru - namiesto tých chrapúňov, čo ju dostávajú - by ste pred 30-rokmi dostali trest smrti v ZSSR aj USA súčasne)
To, že banky sú vlastne predĺženými rukami štátu potvrdil pán riadieľ problematikou prania špinavých peňazí a zatvárania popobčiek v Rusku.
Lebo úlohou banky určite nie je robiť policajta a politku - na to tu sú fakt iné zložky a keď si tie nerobia svoju robotu, potom tu je otázka, načo tu vôbec sú (lebo určite nie sú zadarmo). Ani predavač nožov nemá povinnosť sledovať, či zákazník kupuje kudlu na krájanie chleba, alebo zapichnutie svokry (ale možno čoskoro bude musieť - poťažne každá kudla bude povinne vybavená IoT senzorom idetifikujúcim chlieb a svokru -možno to nebude fungovať spoľahlivo, ale hlavne, že taká kudla bude aspoň 10x drahšia (ak z Číny) 100x drahšia (ak naša) alebo 1000x drahšia (ak z USA - iKudla bude of course 10000x drahšia a tak to bude jediná, ktorá sa tu bude kupovať aj keď sa s ňu nebude dať ani rezať chlieb, ani zaklať svokra :)
1/1