Názory čitateľov


Názory k článku:
Najcennejšia komodita budúcnosti: Vaša vodná stopa je rovnako dôležitá ako stopa uhlíková

19. 12. 2018   problémniejevprobléme
Myslím, že tento článok bol písaný pre Amíkov a mal byť napísaný už aspoň pred pol storočím. A zrejme ho nebolo potrebné prekladať do slovenčiny spolu s nemčinou, francúštinou, či taliančinou, lebo na slovenšinu je dosť času ešte aj po ruštine a češtine ;)
19. 12. 2018   Lolo
Problem je v tom, ze vatsina vody, ktoru napriklad v Europe mame, odteka bez uzitku do mora.
Uz na zaciatku storocia, boli smele a nie nerealizovatelne plany vtedy, ked boli technologie postavene prevazne na parnych strojoch a dokazali postavat Panamsky prieplav, alebo Suezky prieplav, na vodovod, ktory by tlacil vodu z Europy, na saharu.
Preto aj Dolfi, chcel obsadit naprv afriku severnu, lebo okrem ropy, tam videli nackovia buducu obylnicu v tropickom pasme, na zasobovanie europskej rise potravinami.
To nenahradi a nemoze, sire lany a stepi Ukrainy a Ruska.
Dodnes je ten plan stale zivota schpny a nieje nerealizovatelny, len problem je, ze na to este stale nedozrel cas.
Nedozrel a nedozrie, pretoze okrem politiky, sa jedna o uzemia, byvalych kolonii.
Az vatsina Africanov, bude v europe, je mozne, ze sa o tom bude uvazovat.
Zatial budeme z uplnym kludom, splachovat zachody pitnou vodou, umyvat sa v pitnej vode, alebo v nej prat, plnit nou bazeny, polievat zahrady.
Pritom domacnosti, najma v mestach, uplne zbytocne plytvaju cennou komoditou.
19. 12. 2018   simon
Riesenie nedostatku vody je v jej zadrziavani. Doba megaprojektom nastastienepraje, lebo vacsinou su nepriechodne na nadnarodnej urovni. Comu vsak doba praje je mikro manazment a obcianska iniciativa. Verim ze v obcianskej spolocnosti sa zrodia projekty ktore budu kopirovat stav poznania a upusti sa od smeru ktory s industrializaciu priniesol aj vysusenia mokradi, odvodnvania kazdeho kusku pozemku v meste podmenenom zastavnostou, nie vsak nevyhnutne. Nove zakony v tomto smere velmi pomaly dokazu zvratit trend. Kosicky kraj ma schvaleny program na ochranu vody s cielom zadrziavat vodu ktora pada do krainy a tieto proejkty budu pribudat, kedze nie je ina moznost ako sa lepsie pripravit na klimaticke zmeny ako zadrziavat vodu v krajine ktora bezprecedentne rychlo vysycha. Vid ceska republika a nemecko. Ich problemy nas cakaju s odstupom, mame vyhodu ze mame lesy, ktore sice tato garnitura decimuje, no stale sa dokazu najst ludia ktorym to nie je jedno. Verim, ze informovanost a rozumna sprava dokazu vyriesit tento asi najpalcivejsi problem ludstva.
19. 12. 2018   Lolo
A tam, kde megaprojekty skoro dostavali, preventivne bombardovali a znicili vlady, hoci aj dzamahiriu.
www.boinc.sk/cl...
Džamáhíríja alebo po slovensky aj džamahírija[pozn 1] alebo všeľudový štát (arab. جم 5;هيž 5;ية = doslova: štát/republika ľudových más) je arabské slovo, novotvar, ktorý zaviedol Muammar al-Kaddáfí v prvom diele Zelenej knihy, vydanom v roku 1976.
19. 12. 2018   WorkingClassHero
na zadrziavanie vody sluzia megaprojekty, kt. sa volaju priehrady
19. 12. 2018   simon
megapriehrady budu prazdne ak sa vyprazni maly vodny cyklus. Megapriehrady maju viac neduhov ako vyhod. Okrem toho ze narusaju ekologicke systemy, tym ze napr. v podunajskej nizine je nedostatok vody koli ilovym stenam nadrze a voda sa nedostava do niziny, tiez vznika zasolenie koli vyparu. Predtym spodna voda zalievala nizinu a cistila ju aj od soli. Niesom bigotny, ale projekt ktory ma navratnost desiatky rokov je v podstate nerentabilny v pripade sucha a neistej klimatickej zmeny. Cize megaprojekty vidim trochu inak. A teda v stabilizovani ekosystemu, ktory bol narusany odvodnvacimi kanalmi, odvodnovanim miest. Voda pada aj z vyparu z pevniny nie len z vyparu na mori. Tym padom vyprazdnovanie maleho vodneho cyklu sposobuje nedostatok zrazok a prehrievanie.
19. 12. 2018   Lolo
Pozrite sa na to takto.
Komousi rozorali medze.
Resp. Komousi to neboli, lebo komunistov rolnikov, pozatvarali do gulagov. Ale Bolsevici to tiez neboli, ale skratka druzstevnici rozorali medze.
Potom meliorizovali a rubali lesy, co nevyrubali, vyhlasili za narodny park, kde sa im rubat nechcelo. Aj monokulturu smerku v Tatrach, hoci uz v 70tych rokoch nastal cas najvyssi, na pocatie prac a vyrub.
Potom to dokonali kysle dazde, korovec a nakoniec nenazranci.
Na poliach dnes, rastie repka, na miesto repy, na miesto cukru, pestujeme na poliach naftu.
A alkohol do paliva vyrabame z kukurice.
Ostatne dovazame a sme v pohode.
poldre, rybniky a nadrze, kto by sa o to staral?
Dnesna generacia klika na klavesy, ale zimny vylov rybnika, ako brigadu, by robit nesli. Rovnako ani potahovat v lete koreckovym kyblom poldre a retencne nadrze.
Prvy stipanec od komara by bola u generacneho Ypsylonaka, asi malaria a prva prisata pijavica na vajciach, by im sposobila HIV.
Zvysujucim sa teplom, ci uz z ludskeho pricinenia, alebo len tak z rozmaru prirody, je problem v tom, ze ak by sme dnes mali zadrzovat vodu v krajine, musime to robit z ohladom na to, ze tu budu aj komare a snimi malaria, denge, alebo nilska horucka. Voda sa musi vsakovat a nie drzat ako liahne komarov.
19. 12. 2018   classic chess
ale sa to valí na ľudstvo zo všetkých strán. To si ale vydýchnem (naposledy), keď vydýchnem naposledy.
Oddnes prestanem užívať lieky, lebo hrsť liekov ktoré užijem spotrebuje pri výrobe 100l vody. Budem chodiť na WC na veľkú každé tri dni - ušetrím do roka 2.000 l vody, budem piť denne 1/2 dávky vody, lebo pri výrobe 1l vody sa spotrebuje 10l vody, tým pádom budem chodiť iba každý tretíkrát na WC na malú a ušetrím 20.000l vody. Umriem skôr, takže až na vodu spotrebovanú na pohreb, ušetrím.....
Teraz vážne: je to naozaj vážne. Ľudstvo speje pomaly stále rýchlejšie k svojej záhube.
1/1