Názory čitateľov


Názory k článku:
Ani čínska odpoveď na americké clá nezapôsobila na burzu v New Yorku

20. 9. 2018   WWIIúspešnevyriešilaVeľkúHospodárskuKrízu1929
Keď v roku 1929 hrozilo, že po burzovom poklese nenastane žiadna veľká hospodárska kríza, kongres USA rýchlo schválil Smoot-Hawley Act o zvýšení dovozných ciel.
Pád burzy samozrejme nespôsobila žiadna prírodná katastrofa, alebo akákoľvek reálny ekonomický dôvod - išlo proste o bežné vykostenie malých investorov, ktorí si napožičiavali, aby mohli špekulovať a stať sa bohatými.
Naopak, doba bola úspešná, lebo sa prudko zvýšila produktivita, vďaka mechanízácii v poľnohospodárstve USA (de facto združtevnení - vytovorení veľkofariem) a masívnym nástupom elektromotov, ktoré finálne vytlačili ľudskú pracovnú silu z úplne všetkých naozaj namáhavých činností.
Dnes máme podobnú dobu, lebo počítače úspešne vytlačili ľudí zo všetkých činností, kde bolo potrebné aspoň trocha myslieť :)
Keďže však kríza - ktorú majitelia sveta už zase raz nutne potrebujú - nie a nie nastať - tak pán Trump tentokrát predbehol dobu a svojimi clami sa rozhodol prehĺbiť krízu, ktorá ešte ani nenastala ...
Situácia je totiž naozaj vážna, lebo v burzovom obehu sú obrovské fiktívne hodnoty, ktoré ľudstvo reálne nevytvorí, ani keby sa pokakalo. Stačí si pozrieť burzovú hodnotu Amazonu a uvedomiť si dramatický rozdiel medzi fiktívne vymyslenými sto miliardami naprosto zbytočnej a preto bezcennej firmy a sto miliardami ak by ste ich mali zarobiť napríklad ručným kopaním.
Takže hrozí, že to niekto prekukne a peniaze zrazu stratia akúkoľvek hodnotu, lebo všetci si uvedmoia, že to je len haluz a podvod.
A to by bol komunizmus, čo neslobodno pripustiť za žiadnu cenu - ani keby polka planéty mala zgegnúť ...
1/1