Názory čitateľov


Názory k článku:
Komerčné, environmentálne aj etické pozadie jedného predraženého nákupu

31. 8. 2018   Lolo
Problem nevidim v tom, ze by to bol ekonomicky zly plan, ale v celkovej tuposti ludskeho snazenia, prezentovat cosi, co planetu zatazi este viac.
Iba taka mala vsuvka. Sodastream, je vlastne sodovkova flasa, ale na miesto klasickych bombiciek, ktore za totaca u nas boli vratne a plnili sa opakovane, boli z plnorecyklovatelneh o oceloveho materialu, ak by sa teda aj zahodili, po relativne kratkom case, sa rozlozili na hrdzu. Ciapocka skrutkovacia, bola z mosadze a pod nou prepichovaci tercik a tlakova poistka z malickeho kuska hlinikoveho plechu.
Taketo sodovkove bombicky, neboli niako povrchovo upravovane, proste hola ocel.
Problem bol a je, kvalitna pitna voda.
Ked si naplnite flasu do sodastreamu, alebo aj klasicku sifonovu flasu sklenenu, vodou malo kvalitnou, alebo hnusnou, bude rovnako hnusna aj ta sodovka.
Nie vsade na svete je dostupna kvalitna pitna voda z kohutika. Aj v Slovakistane, nie vsade z kohutika tecie chutna voda. Ale aj tak mame jednu z najkvalitnejsich vod na svete, hoci spalchujeme zachody pitnou vodou.
Ked si chce niekto doma robit sodovku, skratka potrebuje kvalitnu vodu.
Ak ju nema, potrebuje velmi kvalitnu filtracnu kolonu, alebo osmozu, ale aby voda nebola demineralizovana technicka osmoticka sracka, potrebuje postkalcifikaciu, mineralizaciu onej osmotickej vody.
Na vyrobu 1 litra takejto vody, treba asi 10 litrov vody sladkej, hoci nepitnej, alebo 60 litrov vody mierne slanej. /morskej este viac/
A to nehovorim o potrebnej energii, na dosiahnutie pracovneho tlaku, na membranach a filtroch.
Takze balena voda, alebo sytene napoje v krajinach, kde je nedostatok pitnej vody, je vlastne sposob, ako dostat hygienicky nezavadnu vodu ku ludom v obaloch, ktore su velkou enviromentalnou zatazou.
Tam, kde pitna voda balena, sa predava vo vatsich balonoch PET /5-10l/ sa sodastream a podobne utilitky, aj tak prakticky enviromentalne nezucastnia zlepsenia stavu v ekologickej zatazi.
Jedine zalohovany a celoplosny spatny vykup obalov na napoje a potraviny, pocnuc PET flasami, po jogurtove kelimky, sacky a obaly cohokolvek z plastu, pomozu zivotnemu prostrediu.
Je to len o tom, ze cela financna zataz, tohoto sposobu plastoveho cyklu, sa prenesie na spotrebitelov.
Ziadna nadnarodna firma, ci uz je to cococola, alebo prepsi, ci heineken, sa nebude delit o zisky z nejakou ekologiou.
Je to stale len o tom, ze spotrebitel to bud zaplati, alebo na to mat nebude a nekupi si to, na co nema, takze v konecnom dosledku aj nadnarodna spolocnost pride o cast zisku.
1/1