Názory čitateľov


Názory k článku:
Hayek by mal čo povedať svetu aj v súčasnosti

28. 5. 2018   WannabeeP
NA ČO ASI Hayek ZABUDOL, AK SA TVRDÍ AKO V ČLÁNKU: "Hayek veľmi nadčasovo popisoval vzostup a úzku príbuznosť nacizmu a socializmu, ktoré sa na prvý pohľad mohli zdať ako oponujúce ideológie. Popísal spoločné korene oboch ideológii, ktoré stavali na kolektívnom vlastníctve, prerozdeľovaní a v konečnom dôsledku diktatúre."
Kapitalizmus nemá ideológiu. Nacizmus ideológiu má - je založená na vymysleninách o dobre pre jednu náciu, na úkor iných - viď "veľdieľko sprostostí" Mein Kampf. Neobsahuje, logicky, jedinú spoločenskú zákonitosť.
Socializmus ideológiu má. A nie je založená na kolektívnom vlastníctve osobnom ale na kolektívnom vlastníctve súkromnom. To, že komunisti nerozumeli Marxovi, hovorí len o nutnom páde ich predstáv o diktatúre. Viď marxizmus ako vedu, ktorá obsahuje potvrdené spoločenské zákonitosti kapitalizmu. V navyššom štádiu, v novej spoločenskej formácii - komunizme - tieto zákonitosti zanikajú spolu s kapitalizmom. Tu už neexistuje žiadny typ vlastníctva, žiadne prerozdeľovanie a logicky žiadny atribút štátu a štát samotný. Teda neexistencia politických systémov (NEEXISTENCIA KOMUNISTOV) a teda neexistencia akejkoľvek diktatúry.
12. 5. 2018   Lolo
Hayek poukazoval na veci, ktore sa velmi zle pocuvaju vladnucim elitam, ale najma oligarchom.
Poukazoval na podobenstva totalinych rezimov a symbioticke prvky vzniku diktatury v akejkolvek forme, alebo vytvorenia tlaku, na ludsku populaciu, pre vznik nadproduktu a podmienok, ktore v modernych dejinach, odoberaju prostriedky priamo i nepriamo kazdemu, kto vytvara nejaku hodnotu.
A poukazoval na podobenstva skrytej moci ekonomiky, alebo vytvorenia tlaku, ci vakua, ktore sposubuje prudenie financii tam, kde sa prestanu vracat do systemu verejnej prosperity a stavaju sa len depozitom, mimo obezny system.
Na rozdiel od inych, ponukal mozne riesenia, ktore sa dodnes snazia potlacat mocny, alebo pri moci, aby zabranili moznosti, ze zdroje ludi pracujucich a vytvarajucich hodnoty, sa budu socialne kapitalizovat, mimo dosahu dozorujucej moci politickej, ekonomickej a byrokratickej.
Ide o mechanizmy autonomneho nekorigovaneho toku zdrojov, ktore obmedzuju moc mocnych.
1/1