Názory čitateľov


Názory k článku:
Investori začínajú na Slovensku podľa CBRE narážať na problémy

8. 12. 2017   Lolo
Pritom staci tak malo.
Dezintegrovat EU, uzavriet hranice a pracovne trhy cezhranicne.
Vysledkom bude opat prebytok ludskych zdrojov koloniach, vysoka nezamestnanost a obrovsky potencial na trhu prace, tlak na nizke mzdy.
To vsetko tu uz bolo a trvalo to konkretne u nas len 40 rokov, ohrada sa plnila a plan patrocnice tiez.
A este bol vsetkeho relativny nedostatok.
7. 12. 2017   Lolo
Keby mohli hybernovat pracovnu silu, od roku 1989, tak by dnes len rozmrazili a mali by motrokov dostatok.
Alebo vysusali a v praskovej forme dnes len zamiesali instatne ludske zdroje.
Avsak problem je, ze mnohy ludia jednak za 28 rokov zostarli, umreli, alebo ak mohli, alebo museli, hladali si pracu mimo Slovakistan, ked este nebol koloniou EU, ale potacal sa roky v nezaujme mocnych statov.
Co sa dalo, to sa rozosralo, sprivatizovalo, alebo zburalo, ci nechalo na pospas osudu, ako budovy, fabriky, tak aj ludia.
Nemohli motroci zit 27 rokov v zemliankach jest korienky a v pripade nahleho vyskytu potreby, sa prihlasit na urad prace.
V Slovakistane narazanie na problemy, je takmer sucactou narodnej hrdosti, rovnako ako podliezanie zakonnych barier.
7. 12. 2017   Lolo
Dnesne montovne a kvazi priemysel, aj keby zamestnal motrokov, tak byvanie v blizkosti pracovneho tabora, pripravi motokov o tolko penazi, ze domov donesu velky prd. To sa oplati ovela viac chudobnym motrokom krajin mimo EU, alebo RO,BG, kde maju hlbsie do vacku a malo co donesu domof, je relativne vela.
Lenze motroci sa nemnozia, vymierame uz 27 rokov, nemame ani ucnovske skolstvo a napriek silnej populacii "Husakovych deti" aj tato generacia populacnej expolozie starne a ubuda, doslova z pracovneho trhu mizne.
Aj jednoducha cast, ktora ma ucnovku, alebo nejake remeslo, sa moze vykaslat z vysoka na otrocenie za pasom, pretoze ak vedia zvarat, lakovat, alebo pracovat na obrabacich strojoch, su vitany aj bez hlbsej znalosti jazyka cudzieho, hocikde na zapad od nas. A daju im aj ubytovanie, hoci na pomery na zapad od nas, biedne, ale stale luxusnejsie, ako v nejakej vybyvanej osade, alebo sidlisku, blizko roky neexistujucej fabriky u nas..
Preto by sa mali zamysliet v CBRE, ci nezmenit zakony v nasej krajine nezmyselne, aby ludske zdroje, si mohli odstavit pri fabrikach karavany, alebo mobilheimy, pripojit sa na inzinierske siete a dostat popisne cislo a trebars trvaly pobyt v unimobunke, alebo maringotke, aby mohli ako moderny proletariat zit v biednejsich podmienkach, ale legalne, ako sa patri na spravnu koloniu EU.
Pretoze okrem legalneho kocovania a zivota v maringotke, si za mrzku mzdu, motrok v montovni, asi tazko kupi nehnutelnost, nakolko saturacia pri nejakej hale, ci uy pri NR, alebo TT, ci PP, alebo KE, ho moze stat strechu nad hlavou a vdaka nefungujucej doprave, sa nemoze flexibilne preprdat po slovakistane, hoci nieje tak velky a dochadzat verejnou dopravou cez pol republiky na sichtu.
Kocovna pracovna sila, moderne povedane "flexibiliny motroci" musia byt tak flexibilny, ako flexibilne a stahovania schopne, su fabriky a montovne samotne.
Cez to nejde vlak a pokial sa unimobuda bude povazovat za stavbu, ale nieje mozne si prihlasi v nej trvaly, ani prechodny pobyt, budu musiet apelovat na vlady, ktore sa kocovnej pracovnej sily boja viac ako investori, pretoze okrem slobody osobnej, volny pohyb pracovnej sily aj z byvanim, moze znamenat, ze jedneho dna, dalsia vlna motrokov, po sebe necha len hnede flaky v trave a zmizne aj maringotkami do pecka, kam to Schengen dovoli..
Lenze na rozdiel od panelakovych sidlisk, ktore tu po predoslej kralikarenskej generacii ostali, a dodnes su cenene, ak sa nenachadzaju v lokalitach ako Lunik, po novodobych kocovnikoch za pracou, neostane nic.
A poskodilo by to aj developkarov, ktori stavaju o dusu, predrazene kralikarne, kde by zacali chybat hypoteky chtivy obyvatelia.
7. 12. 2017   Lolo
Alebo aspon zakon obecny, ktory by umoznoval zriadovat pracovne ubytovacie tabory, docasne ubytovanie, alebo legalny vznik ghetto-pracovnej turistiky.
Na miesto obcianskeho preukazu, by motoci dostavali kocovne listy a na miesto prechodneho pobytu, povolenie na utaborenie.
Viac netreba.
Pomohlo by to znacne aj spasnut realitnu bublinu.
1/1