Investori začínajú na Slovensku podľa CBRE narážať na problémy

Dôvodmi sú neustále klesajúca dostupnosť pracovnej sily, veľmi pomaly sa rozvíjajúca cestná infraštruktúra, či nedostatočná pripravenosť území vhodných na vytvorenie priemyselných parkov.

Aj napriek tomu, že sa Slovensku doposiaľ darilo získavať nových investorov, už v neďalekej budúcnosti môže mať problém s umiestnením ďalších investícií. Dôvodmi sú neustále klesajúca dostupnosť pracovnej sily, veľmi pomaly sa rozvíjajúca cestná infraštruktúra, či nedostatočná pripravenosť území vhodných na vytvorenie industriálnych parkov. Uviedol to vo štvrtok riaditeľ oddelenia priemyselných nehnuteľností realitno-konzultačnej spoločnosti CBRE Martin Varačka.

Záujem zahraničných investorov sa podľa Varačku postupne presúva zo západného Slovenska smerom na severovýchod. Dôvodom je čoraz horšia dostupnosť pracovnej sily v okolí Bratislavy, aj v blízkom okolí celej diaľnice D1 až po Žilinu. „Už dnes riešime záujem o nové investície najmä v oblasti Banskej Bystrice, Zvolena či Ružomberka. Je to dané dopravnou dostupnosťou po rýchlostnej ceste R1. V týchto lokalitách však narážame na problém s nedostatočnou pripravenosťou pozemkov, ktoré by boli vhodné na výstavbu priemyselných parkov. Práve tu vidí spoločnosť CBRE možnosti na zlepšenie situácie v budúcnosti,“ hovorí Martin Varačka.

V už etablovaných a rozvinutých lokalitách podľa CBRE chýba kvalifikovaná pracovná sila. V Trnavskom a Nitrianskom kraji realitno-konzultačná spoločnosť registruje množstvo fungujúcich i nových industriálnych prevádzok, ktoré potrebujú nových zamestnancov, pričom nezamestnanosť v týchto regiónoch je veľmi nízka. „Rozhodnutie o umiestnení niektorých investícií v okolí Trnavy a Nitry bolo takpovediac na hrane a nové podniky môžu mať problémy s hľadaním zamestnancov. Na túto situáciu budú musieť reagovať firmy vytvorením kvalitnejšieho pracovného prostredia, zabezpečením ubytovacích kapacít, či dostupnosťou služieb pre zamestnancov v bezprostrednom okolí,“ myslí si Martin Varačka.

Ak Slovensko nedokáže správne zareagovať na požiadavky investorov, je podľa neho možné, že o niektoré investície príde. „Štát by mal novelizovať stavebný zákon, zvýšiť podporu na rozvoj infraštruktúry a mobilitu pracovnej sily. Zlepšiť treba aj otvorenosť samospráv,“ dodal Varačka.

Spoločnosť CBRE je realitnou a investičnou firmou so sídlom v Los Angeles, ktorá sa venuje strategickému poradenstvu, predaju a prenájmu, správe nehnuteľností, prevádzke budov, či hypotekárnemu bankovníctvu. Slovenská pobočka CBRE bola založená v roku 2005. V súčasnosti poskytuje bratislavská centrála služby v oblasti investičného poradenstva, prieskumu trhu, oceňovania nehnuteľností, poradenstva v oblasti priemyselných nehnuteľností, retailu ako aj kancelárskych priestorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy