Názory čitateľov


Názory k článku:
Výdavky za luxus: Čo nás núti míňať veľa za niečo, čo dokážeme získať aj lacnejšie?

20. 11. 2017   Szekeres
Čo vlastne ľudí prinúti ľudí, aby sa takto zbavili svojich ťažko zarobených peňazí?....hlupost, primitivita, chamtivost, komplex menejcennosti...nie jeden, ale cela fontana. Vaecsina z tychto atributov je "zdedena" prostrednictvom vychovy. Cize, este aj - hlupa kultura
18. 11. 2017   Omen
Voľakedy som tiež vnímal, že drahšie je lepšie, ale odkedy som robil cenotvorbu pre jeden US nadnárodný koncern (mimochodom svojho času najväčší na svete), tak som sa prerprogramov a drahšie automaticky vnímam ako podvod - aj keď to nie je vždy pravda. Čiste štatisticky je však len zhruba 10% naozaj lacných vecí naozaj zlých (väčšinou to je Made in Hong Kong), rovnako ako len zhruba 10% skutočne drahších je skutočne lepších (žiaden US výrobok :) A tak je celkom dobrou voľbou tých 10% lacných vecí po kúpení jednoducho zahodiť ... Každopádne dnes nie je žiadna korelácia medzi nákladovou, či úžitkovou cenou a predajnou cenou, rovnako ako sa už dávnejšie neprihliada na economies of scale. Takže v supermarkete vám bez problémov predajú kusové balenie lacnejšie než vyjde jeden kus v obrovskom family pack-u. Predajná cena je len o hrúbke zákaznikovej peňaženky - čiže nie je vlastnosťou tovaru, ktorý je za ňu predávaný - ale zákazníka, ktorý ten tovar kupuje. Čo je zrejme dôvod, prečo si ľudia, ktorí trpia komplexmi menejcennosti (resp. vedia, že sú niktoši) kupujú drahé veci. Obzvlášť vypoklé je to u žien, ktoré zrejme tajne trpia strašnými komplexami menejcennosti :(((
17. 11. 2017   jojo
Tak len naivny clovek si moze mysliet, ze za tu najvyssiu cenu dostane vzdy aj tu najvyssiu kvalitu a funkcnot, kazdy normalny clovek si najprv nastuduje nejake recenzie, diskusie, ak sa rozhodne kupovat nieco drahsie, aby si spravne vybral !!
17. 11. 2017   classic chess
Z článku vyplýva, že načo platiť drahú spoločníčku, alebo sektretárku, keď rovnakú službu (alebo dokonca kvalitnejšiu) oveľa lacnejšie ponúkne šľapka od Slovnaftu.
17. 11. 2017   M.V.
Asi tam platí o peniazoch, že ľahko im prišli preto ľahko pošli, treba menej romantických obrázkov zo severských seriálov. Takým ľuďom chýba skúsenosť pri zrážke s tvrdou životnou realitou.
17. 11. 2017   Lolo
Problem je, co je astronomicka suma.
Pre chudaka, ktory nema nic, je luxusom stravit noc v ubytovni, alebo sa umyt a najest sa v cinskom bistre.
Pre ineho je luxusom ist dakam autom a niekomu je luxusom letiet lietadlom. Pre niekoho je standardom chodit do prace, za pas a niekto ma uzasne peniaze, avsak musi sa skryvat, lebo jeho priznane prijmy nekoresponduju z bohatsvom, ktore ma.
17. 11. 2017   jmhj
"dakam"??
1/1