Názory čitateľov


Názory k článku:
Hotovosť si nechajte: 4 dôvody, prečo ju odmietame prijať

21. 10. 2017   Omen
A obchodníci odmietnu prijímať Eurá, tak si ich rovno odvedie Bundespolizei :)
"Die ausgegebenen Euro-Banknoten sind das einzige unbegrenzte gesetzliche Zahlungsmittel und werden auf der Passivseite der Zentralbank-Bilanz ausgewiesen. Das verdeutlicht, dass Banknoten eine Forderung an das Zentralbanksystem darstellen.
Für den Gläubiger ist ein Annahmezwang verbunden (man spricht auch von Annahmepflicht oder schuldbefreiendem Annahmezwang). Er muss EU-weit Eurobanknoten als Erfüllung seiner Geldforderung akzeptieren, da „die von der Europäischen Zentralbank und den nationalen Zentralbanken ausgegebenen Banknoten die einzigen Banknoten sind, die in der Union als gesetzliches Zahlungsmittel gelten" [Art. 128 AEUV]
Pre istotu preložím aspoň kľúčovú časť: Veriteľ je povinný akceptovať platbu Euro bankovkami, ktoré sú jediným, neobmedzeným, zákonym platidlom.
Sčasti to platí aj pre Euro-mince, pravdou však je, že veriteľ (v tomto prípade obchodník) je oprávnený odmietnuť platbu pozostávajúcu z väčšíeho počtu mincí, než 50.
Čo asi pri jeho smrdutej káve nehrozí ;)
17. 9. 2017   Vladimír
Svoju kávu si nechajte, dám si ju tam, kde budú stáť o moje peniaze...
17. 9. 2017   Lukas
Naučte sa pracovať a zarábať s Bitcoin , vaše peniaze zostanú v bezpečí a máte možnosť ich zhodnotiť až 3 krát ročne - akonabitcoin.bl...
16. 9. 2017   Lolo
Posledny ostrov slobody Motrokov XXII storocia je hotovost a drahe kovy v osobnom vlastnictve.
16. 9. 2017   anonym
to aka velka kaviaren, ze z nej treba hotovost odvazat v pancierovych autach :D
dalsi vyplach. a bude dalsi, dalsi a dalsi... pomaly sa treba ucit zit bez penazi, este ze na slovensku sme v tomto vyrazne popredu a mame velku vyhodu pred zvyskom sveta.
17. 10. 2017   benetri
Hotovosť znamená nielen anonymitu, ale i autonómiu. Bezhotovostné platenie kartou je čisté otroctvo. Banka alebo niekto iný ťa môže kedykoľvek vysledovať, kde si, za čo platíš, aké sú tvoje záujmy - aj tie, o ktorých nechceš, aby to niekto vedel.
A čo je ešte horšie - kedykoľvek ťa môžu bloknúť. Z hocijakého dôvodu, či dokonca bezdôvodne, len na základe domnienky - to píšem z vlastnej skúsenosti. A budeš behať, telefonovať, vybavovať, sťažovať sa - a nič. Potrvá aj niekoľko mesiacov, kým ti odblokujú účet. Ty máš škody, o ktoré môžeš banku zažalovať. Pri našom súdnictve bude výsledok tak o tridsať rokov. Ale hypotéku, nájomné, inkaso, výživné a iné, predsa čakať nemôžu. Teba hoci aj zavrú, banka je z obliga - vraj si si mal požičať. Peniaze máš na účte, ale vlastne nemáš nič. To otrok dostal od pána všetko, čo potreboval aj bez platenia. Dnes ti účet zablokujú a skončil si.
Tak kde je tá výhoda bezhotovostných platieb pre otroka?
16. 9. 2017   anonym
Aby šlo uskutečnit záměr povinně bezhotovostních plateb, musely by tak učinit současně všechny státy na celém světě ale to je samozřejmě utopie. Vždycky bude nějaký stát, který si hotovosti ponechá. Hodnota jeho měny by pak raketově vyskočila, protože lidi by si z takové měny udělali alternativní platidlo. Politici to dobře vědí a proto povinně bezhotovostní měnu ještě nezavedli a nikdy ani nezavedou. Nejmenší zájem by mělo o to USA jehož dolar tak funguje v mnoha zemích, zvláště těch, které se potýkají s vysokou inflací.
16. 9. 2017   fero z BA
nehovorím, že neplatím kartou, ale v drvivej väčšine v hotovosti a tak to aj ostane. Platba kartou má zásadné negatíva pre občana minimálne:
- nemáte skutočný dosah na svoje peniaze, len sľuby bánk, ktoré napr. na Cypre ukázali, aké ľahké je ľudí odstrihnúť od svojich peňazí
- služba je drahá
- odovzdávate svoj celý životopis niekomu, kto to raz určite zneužije voči vám (návyky, čo nakupujete,čo vlastníte,....)
16. 9. 2017   BigCibik
Strasne tendencny clanok, ale uz nepise, ze najviac z platby kartou profituju banky. Tvaria sa, ako Vam pomahaju, ale v skutocnosti beru za to poplatky od 3 do 5 percent v zavislosti od banky a typu karty, cize kazdu akciu co Vam dava banka za pouzivanie kartou platia podnikatelia a teda vlastne zakaznici, dalsi z poplatkov, z ktorych banka zije, takze sup, platme vsetko kartou a tesme sa ako sa bankarom zvacsuju vrecka...
16. 9. 2017   kubala01@kuba.sk
ked skonci hotovost politici a banky ovladnu svet
16. 9. 2017   peter
presne, a takými to článkami vymývajú mozgy, aby ľudia platili kartou, a politici si potajme stahuju hotovosť z obehu, celý svet bude platiť kartou a internetom, hotovosť bude krásne uschovaná, a následne keď ľudia budú bez hotovosti, kludne im môžu bloknuť účty atd...a čo potom mudry spravia bez hotovosti? žiadne číslo na nejakom internete či bankovamate nemá žiadnu hodnotu, hodnotu má peniaz iba v hotovosti u seba!!
1/1