Názory čitateľov


Názory k článku:
Nedeľná chvíľka teórie: Chudoba vám zmení mozog, veci vidíte čiernobielo

30. 4. 2017   ainemunys
Toto mi pripomína jeden starý židovský vtip:
Kohn príde ku rabínovi a sťažuje sa mu, že v tej malej kutici, kde býva sa nedá poriadne žiť s ženou a piatimi deťmi. Rabín mu poradí, aby si tam vzal ešte sliepky a o týždeň mu prišiel povedať, ako na tom je.
O týždeň Kohn príde celý pomuchlaný, slzy na krajíčku a rabín mu prikáže si domov vziať ešte kozu a somára.
O ďalší týždeň príde Kohn ku rabínovi, je na pokraji zúfalstva a ten mu prikáže všetok hyd vrátiť na dvor.
Už o dva dni pribehne Kohn ku rabínovi celý šťastný a už z dverí kričí : Rabi, dobre si mi poradil, teraz sa mi tam tak dobre býva !
30. 4. 2017   Kaličurák
Presne si to vystihol. Na tejto filozofii je postavená stratégia činnosti všetkých tých smiešnych neziskoviek, nadácií a podobne. Neodstraňovať príčinu problému, ale špárať sa v následku problému, ktorý je ich živnou pôdou a dokopy nič prevratného nenapraviť, hlavne na tom zarobiť.
30. 4. 2017   Lolo
Osobne si myslim, ze problem je v tom, ze vatsina dokumentov, ktore nam davaju prehlad o nasom cashflow, je ciernobiela, tak mame stoho nakoniec sedive vnimanie reality. Vezmime si faktury za energie, vypisy z banky, pracovne zmluvy, platobne rozkazy zo sudu, exekucne vyzvy a podobne prijemne veci, ktore chudobnych otrokov spravdzaju v zivote, az po urnu, kde je sedivy popol zosnuleho.
Vsetko je skratka cierno biele, v rychlom tempe sa striedajuce obrazy aj ta vytvoria sedivu monotonnu masu obrazu reality.
Jedine vesele okamihy a tie su velmi pomijave, je cervena krv, pokial tecie z bohatych, ale nakonec stoho aj tak ostane len hnedo seda skvrna, ktoru olizuju, len sedivo flakate hyeny.
Chudoba ak ma menit mozog, ako stav mysle, je cieleny produkt oligarchie, byrokracie, ako nastroj pre vladnucu kleptokraciu, na udrzanie mas v saturacnej exitencii, aby bez odporu a vzdoru produkovala odvody, dane, poplatky a spotrebovavala z valova to, co ostane, alebo je naservorovane, ako najlepsia dobrota, vyzivnej hmoty sedivej masy lumpenroletariatu, alebo ludskych zdrojov.
Velmi farebne, ale bohuzial len umelo prifarbene su produkty zotrocenia, ako uvery, pozicky, alebo hypoteky, ktore vatsina vnima, ako ofarbenie sedej reality svojho produktivneho zivota.
1/1