Názory čitateľov


Názory k článku:
Malá krajina, vlastná mena, veľké starosti: Prečo by sme mali byť vďační za euro

20. 12. 2020   anonym
Krajina bez vlastnej meny je kolóniou západu. resp. Nemeckou kolóniou!
8. 12. 2020   NR68
Budme radi za € , dnes tu mudruje zástup neomarxistických mudrlantov čo by priviedli ekonomiku státu na úroveň Venezuely a Kuby. Dodnes si pamätáme na tatíčka Mečiara ked sme mali kurz k € 44:1 a SKK nechceli ani zmrzlinári v Chorvátsku.
8. 12. 2020   anonym
Uz sme tu platili skoro rublom, nastastie sme boli len zapdny protektorat ZSSR a po vytazeni Uranu, sme upadli do normalizacie a boli sme len skladisko sovietskych jadrovych hlavic, takze nam ostala vlastna mena.
Dnes sme vychodnou koloniou EU, kde sme zdrojom lacnej pracovnej sily, ktora prestava byt potrebna. Euro je len mena, avsak blbost je tazko konvertibilna.
8. 12. 2020   Ľuboš
Keď dostanem za euro 152 korún, namiesto 140... koruna POSILNILA??:)))
Nejepe tomu " expertovi"!?
8. 12. 2020   Daniel
Zavadzajuci clanok. Nemozu porovnavat Island a radovo vacsie krajiny. Urcite sa krajiny v EU ktore nemaju Euro nemaju horsie ako tie co maju, je to o dost zlozitejsie, nie iba kto aku ma menu. Euro este jednu taku krizu ako bola pri Grecku uz nerozchodi, tak neviem kto by potom bol na tom lepsie. A to tlacenie Eur zo vzduchu a krytie nicim, to tiez nemoze dlho vydrzat, iba ak pride skrtanie nul po hyper inflacii...
8. 12. 2020   anonym
Daniel máte pravdu, je to článok zavádzajúci, stačí sa pozrieť na ekonomiku európskych štátov bez Eura....
8. 12. 2020   Hold Islandu
Z dlhodobeho hladiska su na tom najlepsie krajiny mimo eurodolaroveho pasma a s vlastnou centralnou bankou. Island udajne znarodnil centralnu banku. Zakladny problem "nasho sveta" je ze bankstri maju patent na vydavanie penazi a chcu za to urok, hoci nemaju s tym ani naklady na papier...
Islandu sa po revolucii 2009 zacalo darit, nakolko z derivatoveho kasina sa preorientoval na udrzatelny cestovny ruch atym ukazal bankstrom prostrednik(niektor ych dokonca pozatvarali)
Mozme byt radi , ze su krajiny ako Island a idu ostatnym prikladom. Aj mala krajina dokaze bojovat s hydrou!
Nie je tam ani jeden MCDonald, ludia nezamykaju, je tam vyssia ziv.uroven ako na vacsine zapadu... ale niekomuto asi vadi, rovnako ako Lybia.
8. 12. 2020   feri59
Súhlasím. Krajiny s vlastnou menou možu mať financie pod vlastnou kontrolou. Volativita čiže zoslabovanie alebo posilňovanie meny na finančných trhoch veľmi prommtne a citlivo odzrkadluje exprotnú-importnú situáciu krajiny a zmena hodnoty výmenného kurzu tlačí ekonomiku do rovnováhy dovozu a vývozu tovarov a služieb podľa výkonosti krajiny. Odstršujúcim príkladom je grécko kde zaviedli euro a krajina nezbadala že dováža viac tovarov než vyváža. Preto potom upadli do hlbokej dlhovej krízy.
8. 12. 2020   Nežná Kontra
Covid-19 čoraz zlovestnejšie ukazuje, že kapitalistická forma demokracie amerického, podvodného typu je schopná správne parazitovať len na fungujúcej spoločnosti - akonáhle vššak príde k nejakému zásadnému problému, stráca svoje existenčné schopnosti, tak ako siete mobilných operátorov v prípade prírodnej katastrofy :(
Takže Čína a Severná Korea fungujú, ako keby sa nechumelilo - ale Kalifornia práve musela zaviesť lockdown - napriek Trumpovi a ľudským právam.
V pdostate je to bohužiaľ logické, pretože podľa kapitalisticko-demo kratického "zákonodarstva" má rovanké práva a povinnosti každý podnikateľ - a nerozlišuje sa, či sa jedná o nadnárodný gigant typu volkswagenu, alebo živnostníka Janka Mrkvičku, ktorý je v skutočnosti vyhodeným robotníkom, sanžiacim sa nejakými podvodmi prežiť na vlastnú päsť (lebo s prácou to ďaleko nedotiahol).
Dá sa to ľahko overiť napríklad pri žiadosti o úver - Janka Mrkvičku z banky vyhodia a SBS na neho pustí psa - CEO Volkswagenu vlezú bankári do bytu aj komínom, či kanalizáciou len aby mu nejakú úver vnútili :)
Prípadne Vokswagen si iste môže dovbvoliť zamestnávať armádu špecialistov na kvalitu, risk, GDPR, registratúru - a iné frčoviny - Janko Mrkvička o tom ešte ani nepoučul, preože má dosť roboty s vypĺňaním obyčajného daňového priznania, ktoré veľký podnikateľ ani nerobí, lebo to už dávnou outsourcoval - aby na vratkách dostal viac, než zarobí ;)
Takže ak Covid-19 potrvá dlhšie, rýchlo sa odhalí lesk a bieda tohto zločinného systému, pretože málokotroý živnostník si môže dovoliť nevyrábať dva roky - ako Boeing.
Lenže to dokáže, že komanči mali pravdu - a a zrejme aj vysvetlí, ako to, že ani po 30-tich rokoch ešte stále nie je dostavaná autostráda z Bratislavy do Košíc a metro v Bratislave je väčšie Sci-Fi než schody na Mars :(
17. 12. 2020   anti kontra
Čo to tu šíri za bludy červený tank o zločinnom systéme. Problémy s COVIDom nesposobila zapadna civilizácia ku ktorej hodnotám sa Slovensko dnes hlási. Sudruhovi sa páčia represie ľudovo demokratických kultúr založené na nerešpektovaní individualnych slobôd. Neschopák čo by rád pre svojich spratkov zabezpečil dobré parkovacie miesta v komunistickom aparáte šírením zvrátenej ideologie, tým že si lacno kupuje hlasy robotníkov pokryteckým tvrdením ako im na nich záleží. Racionálne uvažujúci človek si uvedomí že rovnosť pri zdieľaní výstupov prace nefunguje a nebude ani fungovať pretože každý mame iný talent. Sudruh si myslí že donúti niekoho kto dnes zaplatil na daniach 400 tis. EUR makať v jeho zvratenom svete pod hrozbou zavretia v prevýchovnom tábore. Problémom živnostníkom je že nemôžu poslať faktúru sudruhom z ľudovo demkratickej za škody ktore im napáchal činsky vírus. Pripojiť sa k hromadnej žalobe proti červeným tankom živnostníci môžu otazna ostáva vymožiteľnosť sudného rozhodnutia uložením sankcii za použitie biologickej zbrane proti civilnemu obyvatelstvu. Dôsledkom totižto môže byť už nie ekonomicka ale kinetická vojna.
8. 12. 2020   yzyz
Eurolira je politicky projekt a nie hospodarsky cize utopia-eurolira ... Eurolira tlacienim skonci ako Italialira .. Eurolira je utopia je paveda a zaroven je to mena svet blaznov nema ziadnu hodnotu! Eurolira uz nema ziadnu hodnotu a niekto to aj z ECB povedal presne ... Ze eurolira dneska je uz len a len o pocite ze je to mena ze ludia este vacsina tomu dvoreuju! Ale preto dvoveruju eurolire lebo chcu dvoverovat ... Ak sa dvovera u vacsine ludi zmensii na minimum tak eurolira zanikne sama od seba! https://plus7dni.pl uska.sk/kauzy/renomov any-ekonom-varuje-eur o-bude-ako-talianska- lira
9. 12. 2020   Dig
ale dolar nejak klesa kamo 1,2109
8. 12. 2020   Rastes
V dnešnej dobe keď sú všetky fiat meny (vrátane svetovej) ničím nekryté a momentálne sa tlačia do blba (astronomicky), je to úplne jedno akú má daná krajina menu... Pretože to tlačenie mien skôr či neskôr bude zdvíhať ceny jednotlivým tovarom a službám a to raketovým spôsobom a všetci môžeme len dúfať, že z toho nebude v blízkej dobe hyperinflácia.
Osobne si myslím, že v blízkej dobe bude v celom svete postupne zavedená zmena mien a to na elektronické peniaze a to bude spojené s defláciou (čo bude pre obyčajných ľudí ešte horšie - najmä tých čo majú dlhy - hypotéky atď.).
8. 12. 2020   Frantisek Nahnevany
V dnešnom svete sú meny kryté dlhmi.
8. 12. 2020   Rastes
to je jediné ich "krytie" a cesta akurát tak do pekla...
8. 12. 2020   Diplom z Ekonómie
Ferko, keby si sa čo i len troška zamyslel, tak by si pochopil, že všetky peniaze, odjakživa a v akejkoľvek podobe sú potvrdenkami dlhu - sú to dlžobné úpisy.
Sú to vlastne prísľuby vyrovnania dlhu a ako táké sú principiálne nehmotné - napríklad ako hudba, či poviedka.
Z praktických dôvodov však musia byť nejako evidované a materializované.
Aj keď chceš pesničku, alebo román, potrebuješ ho nadobudnúť n anejakom fyzickom nosiči - hudbu ako vinylovú LP-íčku, CD-čko, DV-čko, či rádio - román ako hlinené tabuľky s klinovým písmom, pergamenové kože popísané husím brkom, knižku, či elektronický prístroj s obrazovkou.
Dnes však už iste máš hudbu aj romány na nejakom USB "flash" kľúči - to všetko sú však len nosiče - tak ako u peňazí korálky, mince, bankovky.
A ak máš dnes peniaze v banke - darmo ju pôjdeš vykradnúť - máš tam záznamvúčtovnek knihe o dlhu banky voči tebe (dnes už len vo forme vety v súbore bankového informačného systému - možno už ani nie na serveri v banke - ale v skutočnosti niekde na serveri providera bnkových infoprmačných systémov z USA, ktorý je niekde na Filipínach - alebo ešte skôr distribuovaný na desiatkach virtuálnych serverov, bežiacich na desiatkach fyzických serverov poskytovateľov ako Google, Microsotft, či Amazon - vlastne ani divá sviňa nevie kde :)
No a to čím tie peniaze sú kryté nie je zlatá minca, papierová bankovka s hologramom, ani strecha nad budovou výpočtového strediska (alebo perina CIO) ale tovarom, ktorý je predmdetom výmeny (kúpy a predaja) - pričom tovar sú aj služby a dokonca aj nechcené a vynútené :(
Akonáhle skončí vyrovnávanie dopytua ponuky, končia aj peniaze - a môžu byť aj zo zlata. Lebo zo zlata sa nenaješ, neoblečieš si ho, neubytuješ sa v ňom, neodvezieš sa s ním a ani ho nevytrtkáš ;)
Ak máš auto na benzín a ropa skončí, tak si zlatom môžeš tak akurát vytrieť zadok teda dokonca nemôžeš ani to, takže bankovky sú vlastne cennejšie :)
No a to Euro je v skutočnosti kryté službani štátu, ktoré si povinne musíš kúpiť - daňami, odvodmi, poplatkami, pokutami, koncesiami, infláciou a štátnym dlhom - a to krytie zabezpečujú policajné obušky, ktoré si v daniach kupuješ tiež.
Akonáhle by si si tieto vynútené tovary kupovať prestal, tak sa celý systém zrúti aj so zlatom. Zlato je inak dosť bezcenné, lebo je ťažké, príliš mäkké a dá sa už aj vyrobiť umelo (v jadrovo rekatore z ortuti - alchymisti hľadali správne :)
Zatiaľ je však lacnejšie to z Južnej Afriky, takže to ešte nikto nerobí.
Asi ...
8. 12. 2020   Frantisek Nahnevany
Ale veď áno. Iba som tieto skutočnosti napísal jednou vetou.
8. 12. 2020   Rastes
S tým zlatom to zas až také bezcenné nie je...
Je to kov bez ktorého sa určitá elektronika momentálne dnes už určite nezaobíde.
A taktiež že: "všetky peniaze, odjakživa a v akejkoľvek podobe sú potvrdenkami dlhu - sú to dlžobné úpisy." tiež nie je pravda, odjakživa to tak určite nebolo.. V staroveku a aj v časti stredoveku to tak ešte nebolo. Stačí si pozrieť pôvodný význam slova peniaze alebo ísť len do histórie peňazí. Peniaze boli kedysi priamou protihodnotou za tovar (služby) a neskôr boli aspoň kryté nejakou protihodnotou.
8. 12. 2020   Rastes
"Zlato je inak dosť bezcenné, lebo je ťažké, príliš mäkké a dá sa už aj vyrobiť umelo (v jadrovo rekatore z ortuti - alchymisti hľadali správne :)"
...takto formulované "nevýhody" zlata som ešte teda nikde nepočul... :-))
* práve ta mäkkosť a aj z nej vyplývajúca kujnosť je práve veľká výhoda tohto kovu, ktorú nemá žiaden iný kov na svete.
* vysoká Hmotnosť je tiež relatívny parameter...skladov ať 5 ton hliníka a 5 ton zlata je obrovský rozdiel na veľkosť potrebného priestoru.
* vyrábať zlato umelo, je tak nereálny pojem, že ekonomicky by bol mnohonásobne lacneší celscetový komunizmus ako takáto výroba nejakých miligramov izotopov zlata
8. 12. 2020   anonym
Správne ste odpovedal, lebo dotyčný "diplom z ekonómie" by mohol dostať podľa jeho vyjadrení tak v pomocnej škole...
8. 12. 2020   Odstrante urok
Trosku odchadzas od podstaty. Treba precitat Kyiosakyho, Malloneyho. Problem nie je , ze su peniaze papierove, ale ze sa zacalo vydavat viac papierikov ako bolo zlata. A nakoniec to Nixon zrusil uplne. Ludia nevedia, ze v obdobi , ked nefungoval Fed a boli peniaze kryte zlatom sa ceny znizovali. Je to prirodzene, lebo vplyvom produktivity sa vyrabalo viac a penazna zasoba nerastla. V rokoch 1795-1895 , teda za 100 rokov vacsina cien isle dole 2x. To sa vola deflacia, opak toho co dnes bankstri vyvadzaju. Rovnake to bolo v obdobi socializmuza Stalina, kedy ceny isli dolu.
Ale ciel nebol aby ludia boli stastny a ceny stabilne. Ciel je z ekonomie vytvarat nepochopitelnu vesmirnu vedu a pritom staci jedine.
ODSTRANIT UROK
8. 12. 2020   anonym
Mala krajina, pre nas znamena byt koloniou, alebo dominiom.
Kolonizacia prebehla aj pomocou meny. Mat platnu menu kolonizatorov, ma svoje vyhody aj nevyhody.
1/2staršie