Názory čitateľov


Názory k článku:
Pre niekoho zbytočnosť, pre iného nevyhnutnosť: Viete si správne poistiť auto?

23. 7. 2017   Lolo
Ja osobne si myslim, ze poistenie v Slovakistane a poistovne samotne, su len paskvil na poistenie.
Za svoje roky zivota, ked som pracoval v zahranici, mal som vozidla aj v zahranici poistene a viem, ze je velky rozdiel v poisteni a pristupe ku poisteniu.
Inak vozidlo, alebo cokolvek, co musi ist na cestu a nieje to veteran, alebo sportova hracka, je dolezitejsie poistit a najma pripoistit, tak len sedadla a pripadne malicko vyssie krytie, ako standard, keby sa nahodou stalo, ze zlyhaju brzdy a zrazili ste papeza, pripadne aj jeho suitu.
Vsetko ostatne je bezpredmetne, najma v Slovakistane.
Prtoze u nas je bezny jav, ze poistnikovi neuznaju nikdy plnu sumu na plnenie poistnej udalosti a stale vymyslaju a kluckuju okolo amortizacie, alebo sa vyhrazaju malusmi a td.
V praxi v zahranici je to tak, ze ak vozidlo, ktore vam dakto rozdrbkal a date ho opravit, tak sa nespekuluje z amortizaciou, pretoze ak vozidlo bolo schopne jazdy pred havariou a je schopne jazdy po havarii a naslednej oprave, je oprava po havarii uvedenim do jazdyschopneho stavu a toto je predmetom poistky a jej plnenia.
Ina vec je, ak vozidlo po havarii nieje mozne uviest do pojazdneho stavu a vam bude vyplatena zostatkova hodnota.
Opat sa u nas nebere do uvahy nejaky priemer veku podobneho typu vozidla a jeho priemerna trhova cena, ale vam ku tomu zapocitaju aj amortizaciu a aj to, ze z vozidla je hrba plechov. Najradsej by vam vyplatili len cenu zeleza a aste aj z toho strhli dan z prijmu.
V zahranici, napriklad v Germanii, ked vam niekto z auta spravi vrak, tak ekvivalent poistneho zakonneho, vam zarucene pokryje kupu auta rovnako stareho a este aj naklady na jeho prihlasenie, ako by ste o auto ani neprisli.
U nas, ked vam niekto z WV golf, r.v. 1992, spravi placku, lebo zaspal alebo sa zatelefonoval za volantom, dostanete velky prd, ak ste havarku prezili v relativnom zdravi, po odpocitani amortizacie vam neostane ani na suchy rozok, ktory si mozete pre utechu strkat do zadku.
23. 7. 2017   Lolo
Mne sa kedysi stala nehoda, kedy mi splackavelo auto, prihlasene v Germanii a behom 1 tyzdna som kupil druhe, rovnako stare, podla vlastneho vyberu z bazaru, dokonca mi bol vyplateny rozdiel tzv. odskodneho pre docasnu imobilitu, naklady cestovne, na kupu vozidla a naklady na prihlasenie. Ziadna amortizacia, proste vyplatili vozidlo, ktore som si vybral, rovnaky typ, rovnaka znacka.
Preto si myslim, ze vozidlo, je nutne poistovat len z nutnosti, v Slovakistane pooistne zakonne, je alegoria a vsetky pripoistenia havarijne su na pikacu.
Vozidlo je len doravny prostriedok, pre vatsinu motrokov, je to ale majetok. V skutocnosti plati zasada, ze ak niekto kupuje vozidlo a skutocne ho potrebuje, mal by mat doma v obalke rovnaku sumu, aku vydal za kupu vozidla v pripade, ze on pride, houno dostane a musi kupit aj tak za vlastne, vozidlo dalsie.
Ta obalka sa da nafukovat tak, ze si do nej odlozi vlastnik vozidla kazdy rok sumu, ktoru by zaplatil poistovni za havarijne poistenie.
Ale to je skor v oblasti rozpravok, pretoze chudaci vo vychodnych koloniach EU, nemaju ani na udrzby a opravy, nieto este love, na nafukovanie obalok o sumu havarijneho poistenia.
16. 7. 2017   Monroe
Presne tak, ak sa už niečo prihodí, tak ,kým vybavíte všetky formality, nehovoriac už o tom, že niekdy Vaše auto "obhliadajú" aj 3x, hoci je to Vaša prvá poistná udalosť za 40 rokov ,čo jazdíte, určite zošediviete!
16. 7. 2017   anonym
To čo si dovolujú poisťovne na Slovensku,že nechcú preplácať škody v plnej výške,si na západe nedovolia.Desať rokov som žil v zahraničí,a mal som poistku na auto,pri poškodení auta sa tam poisťovne správajú úplne ináč ako na Slovensku.
1/1