Názory čitateľov


Názory k článku:
Viac úspor v peňaženke: 10 vecí, ktoré by ste mali stihnúť ešte v januári

16. 1. 2016   anonym
keci,keci,samé keci.dokedy?Peniaze sú v "krásnom" kapitalistickom svete,v bývalom socialistickom zostala len
robota bez nároku na mzdu.Nech žije vyspelý kapitalizmus na socialistický a otrokársky spôsob!!!!!!!!!!!!! !
16. 1. 2016   andrej
Ja fakt netusim naco ludia ostavaju u bankach ktore ich zotrocuju..
Fakt je ten, ze su banky ktore maju aj bezplatne ucty a funguju v poriadku, jedna nevyhoda, ze bud nemaju kamene pobocky, kde sa daju vybrat/vlozit prachy, alebo su kamenne pobocky, ale je ich malo a cas je tiez len do 16tej alebo 17tej na vklad/vyber
druha vec, je ze zmluvu si precitam pred podpisom samozrejme.. zoberem kalkulacku a prepocitam si vsetko, ak sa mi nieco nezda, potrebujem cas na premyslenie.. a nie hrr hrr.. , financny poradca nech ide pekne domov, ale nech necha vsetky podklady a zmluvy na stole.. ak chce zarobit, nech pride o tyzden, uz mam rozmyslene!
Trea vzdy pocitat.. mat cas a zobrat si kalkulacku :-D
Vzdy!
16. 1. 2016   Lolo
Andrej, Andrej...
A ty si myslis, ze vie pouzivat kalkulacku viac, ako 8-10% populacie Slovakistanu?
Nemyslim konkretne funkcie ako sinus, kosinus, tangens, kotangens, ale uplne zakladne veci, ako vypocet % z nejakej sumy a podobne..
Uz len vypocitat plochu kruhu, alebo jeho obvod, je nadludska uloha, aj ked budu mat v ruke kalkulacku, alebo zakladne poucky, ako plocha stvorca, alebo velmi zlozite ulohy, ako plocha trojuholnika.
To, ze ma kalkulacku v telefone, nevie drviva vatsina ludi. Od doby telefonu, ako 5110, alebo 6150 v roku 1995...
Proste kalkulacku sice vie kazdy zobrat do ruky, ale cisla zadat, podla nejakeho logickeho postupu, aby si daco spocitali, je obrovsky problem.
Je to dane naschval, toto sa v mainstreamovych mediach neuci.
Ani jednoducha Maria, nepouzivala ziadnu inu kalkulacku, ktoru mala medzi nohami.. A to este vcelku dlho a nespravne..
Ale aby som tu len nekydal na hlupost ludsku, dam sem link na prakticke cvicenia, pre vsetky vekove kategorie.
https://www.goo gle.sk/url?sa=t&rct=j &q=&esrc=s&source=web &cd=2&cad=rja&uact=8& ved=0ahUKEwj0qY6P3a7K AhWD7BQKHYcNA1cQFgg_M AE&url=http%3A%2F%2Fw ww.gvp.cz%2Fintranet% 2Frozcestnik%2Fkalkul acka.doc&usg=AFQjCNFa pewZ_YelXqoVsO_DaByPc 6MwQw
pre tych co nemaju office..
mobil.idnes.cz/...
Je to narocna uloha, na niekolko vecerov, narocnejsia, ako sa prezierat sragorami pred telkou a chatovat na gayfounoch, alebo tabletoch na FB a pridavat mrochtozne foto selfie, z rozsypanych keksov a oslitanych domacich milacikov, ako sa valaju v posteli, ked pred tym strkali vsetko do vykalov svojich sukmenovcov..
Je mi to smiesne, pretoze mne staci sčot, alebo logaritmicke pravitko. A nepovazujem sa za genialneho..
16. 1. 2016   nahnevany
Napriklad pri vypoctoch tzv.DPH /tzv.dane z pridanej hodnoty/ uctovnici vedia aku sumu obnasa povezme 20%-na dan z pridanej hodnoty /DPH/, avsak kolko, teda aku sumu predstavuje vlastna pridana hodnota nevie z nich od roku 1993 nikto. Tak to si teda vyzaduje talent.
19. 1. 2016   Szekeres
ziadna banka neposkytuej bezplatne ucty (b.u.). Niektore tak robia, ale iba pre nadlimitne bonitnych klientov. Ine tak robia, lebo ich ucty vykazuju technicke komplikacie, napr,. nemoznost transferu na a z uctu do hotovosti. A niektore, teda vim iba o jednej tak dokonca robi a poskytuje i manipulaciu na prepazke (Fio), ALE iba v krajskych mestach a tiez nema licenciu od NBS, cize v pripade runu na banku sa pripavte na caste cestovanie/komunika ciu do prahy...NApodobne v pripade ZUNO do viedne, resp. Mbank do Varsavy..
Resume: ziskat b.u. zdarma rozhodne nie je pre ludi s nizkym prijmom, ergo nezamestnaneho, resp s prijmom pod hranicou ziv. minima. A takychto je na SK najviac..
16. 1. 2016   Katka
Mala som staršie životné poistenie s garantovaným výnosom 6 %. Po troch rokoch ma navštívila sprostredkovateľka tej istej poisťovne a prehovorila ma na novú zmluvu, samozrejme, bez garantovaného výnosu... Navyše, stratila som tri roky, lebo nová zmluva sa stala platnou dňom podpisu. Odvtedy neverím žiadnym finančným poradcom a sprostredkovateľom. Oni totiž pracujú v prospech poisťovne, nie v prospech poistencov. Medzi finančným poradcom (sprostredkovateľom ) a finančným podvodníkom nevidím žiadny rozdiel.
Po mojej skúsenosti viem, že každý sa musí spoľahnúť sám na seba a nenechať sa oklamať finančným podvodníkom.
17. 1. 2016   robinho
všetkých by som nehádzal do jedného vreca, lebo poisťováčka bola taká. Treba si nájsť v okolí niekoho, kto vám bude odporučený a robí ideálne nie pre jednu poisťovňu
19. 1. 2016   Szekeres
ze niekto robi nie pre jednu finan. instituciu VUOBEC nie j ezarukou solidneho jednania. Aj bankovy ombudsmanka pokryva vsetky banky. Ale evidentne nie v prospech poskodeneho klienta, kedze si institut ombuiudsmana zriadila bankova asociacia. Ucelom tejto pseudo-institutu je odchytit potencialny sudny smrdiaci trestnopravnym konanim spor skor nez sa dostane na sud a pokusit sa klienta zastavit/odskodnit individualne. Co vb praxi znamena, ze podvodne konanie bank nevyplave na verejnost...a nebudu musiet odskodnovat stovky/tisice podvedenych klientov.
19. 1. 2016   Szekeres
co znamena eufemizmus - kto vam bude odporuceny. Ako vznika tento jav - odporucenost? Je to prirodny ukaz? alebo spolocensky? Napr. momentalne si neviem rady s jednym financnym problemom. Mam cakat? Niekto mi zazvoni a dostavi sa s odporucenim? Kedy k tomu dojde? Kto to je? Odkial o mne vie? Ak yje motiv jeho konania? Pocuvaj, co keby si radsej daval realne rady, na realne problemy, realnym ludom..a nepocital s nejakymi hypotetickymi predpokladmi..
25. 1. 2016   Rado
Milá Katka, ak ste bola u tej istej poisťovne, tak ste nebola
u sprostredkovateľa ale u poisťováka a v tom je rozdiel
Sprostredkovate ľ ani dobrý poisťovak by Vám nikdy
6% zmluvu nikdy nezrušil.
16. 1. 2016   anonym
1. a základná vec: nevložiť do vub a generali! Človek poctivo pracuje, šetrí pre deti,vloží do banky aj tak vás oklamú o svoje úspory!Príklad z vub v nr, kde pri predčasnom rušení flexipoistky v generali podáva pracovníčka zavádzajúce, klamlivé informácie, používa nekalé praktiky, vidinou provízie a z mojich 4000€ vložených v hotovosti mi bolo vyplatené 1050€. To všetko pod ochrannou rukou vedenia banky. Ak by som dostal korektné info, určite nenechám banke takmer 3000€, hoci mi slovne bolo povedané, že mi bude vyplatená oveľa vyššia čiastka. Veselo – veselá-čimo užite si ich. VUB a Generali nikdy viac! Neodporúčam smradov,horší ako cigánska úžera! Ľudská zgerba!
16. 1. 2016   Katka
Ja mám taktiež s VÚB zlé skúsenosti. Ak tam klient vloží peniaze s vidinou úročenia, poplatok za vedenie účtu je tak vysoký, že vám zhltne nielen kreditný úrok, ale aj vlastné financie. Po desiatich rokoch človek príde zásluhou banky o všetky peniaze, ktoré do nej vložil.
17. 1. 2016   bramba
oni neboli zberba, ale obchodníci. Popol si syp sám na hlavu, že nečítaš, obviňovať iných je najlahšie.
Ale ideálne ponaučenie do života, ber to z tej pozitívnej stránky :)
19. 1. 2016   Szekeres
bohuzial, problem s podvodnym jednanim v bankach nespociva iba v "necitani drobnych poznamok v zahlavi a v obch.podmienkach". V niektorych mafianskych bankach (=PSS) Ti nepomoze ani ked mas starsotlivo nastudovane vsetky texty vsetkych moznych dokumentov. Verbalnou komunikaciou s pracovnikmi sa stanes obetou podvodu zalozeneho na premyslenych klamstvach, s najvaecsou pravdepodobnostou koordinovane manazmentom. Zachranilo by ta iba ak by si verbalnu komunikaciu nahraval na skryte video, a ak by toto na sude obstalo ako dokazovy material. Komunikaciu vylucne pisomnou formou prepazkovi pracovnici odmientnu pri druhom podani...A naviac, banky svoje obchodne podmienky menia s takou vysokou frekvenciou a ich obsah je natolko nekoncepcny a nezrozumintelny, ze ak by si sa chcel drzat mimo rizika podvodu, zaioberal by si sa 50 percentom svojho sukromneho casu po dlhych ziimnych veceroch neustalym scanovanim a studiom tlstych cennikov a obchodnych podmienok, stale novych a novych...co je prakticky nerealizovatelne...
24. 1. 2016   dari
Je to smutné, ale je to tak, pokiaľ v tom nevie chodiť a neustále sa nevzdeláva a nechodí na investičné školy a všetko čo k tomu patrí, tak smola...
16. 1. 2016   Lolo
Najma dolezite je, zamysliet sa nad tym, ako eliminovat potrebu mat ucet a ci je dnes este mozne zit bez uctu v banke.
Ak to nieje mozne, alebo si to nevie niekto predstavit, tak je to zle, velmi zle..
16. 1. 2016   Katka
Súhlas.
16. 1. 2016   apoliticky
No je to velmi zle...pretoze moja odpoved je ...ze nie je mozne existovat bez uctu...bohuzial...a vysvetlim preco...predstav si, ze by kazdy takto zmyslal ako ty...pytam sa...napriklad...ko mu a kde by si zaplatil take inkaso ci fakturu za telefon? ...ak si zo Ziliny, Popradu , Banskej Bystrici ci Kosic...co bezal by si do Bratislavy osobne ka pokladne zaplatit? ..sa uvedom uz konecne!! ...nie neda sa to...netesi ma to...ale je to tak.
16. 1. 2016   Lolo
Tato odpoved je spravna.
V tom pripade nepotrebujeme hotovost, takze nam ju mozu zrusit.
Lebo posledna sloboda, ktoru mame sice adekvatnu prijmom, ale mame, je moznost dostat do ruky cash a slobodne, bez toho, ze by nam do toho kafrali bankstri, mohli zaplatit, alebo peniaze z ruky do ruky dat.
Opytat sa tteba inak, ak si pamatame, ako to fungovalo kedysi, preco to uz nieje mozne dnes?
Sloboda je velmi relativny pojem, ale vsetkymi modernymi serepetickami slobodu neziskavame, naopak stracame.
V tom pripade je chybny aj nadpis clanku, pretoze v skutocnosti nebudeme mat v penazenke rovnake houby, len bakstrom davame prilezitot, ako nas o to, co mame virtualne na viac, mozu sofistikovane pripravit.
Lebo ak vo virtualnej penazenke mame virtualne na viac, znamena to len tolko, ze niekto, kto nam tu virtualnu podstatu nanutil, ma nad nami vatsiu moc.
16. 1. 2016   Lolo
p.s. a je mozne, cim dalej si od Blatisravy, tym viac musis zit virtualne.
Lebo problem sa zda byt tym mensi, cim dalej je od nas.
Naopak aj maly problem, ak zastietra velku cast zorneho pola, sa moze javit daleko vatsi, ako v skutocnosti je.
Preco Hnedoslovakistanci a Neoeuropania dostavaju cash a ucty platia, alebo neplatia zlozenkami a Staroeuropania a pracujuci kolonialny otroci, musia riesit plazenie sa cez ucty?
Princip je uplne jednoduchy.
Stacia na to stravne listky, ak niekto dokaze za stravne listky zakupit niekolkostupnovym prevodom chlast, cigarety, alebo mat cash na hracie automaty, alebo drogy, je uspesny vekslak, kdezto pracujici clovek, ktory dostava vyplatu na ucet, za ktory musi platit 7,5eura mesacne (TB) je vlastne dost vazny hlupak, ak este ku vsetkemu ma kreditnu kartu, za ktoru plati a mesacne precerpa 1 euro, zaplati +2,50 za precerpanie a kontokorent.
Pohodlnost a pasivita z nas robi platiacich hlupakov.
17. 1. 2016   Praktik
Staci trochu rozmyslat ako ucty vyuzit a nie, aby ucty vyuzivali cloveka. Hotovost je dolezita tak isto, ako ucty. Ak mate vacsiu sumu, nemusite riskovat neustale jej prenos a ze vas niekto po ceste prepadne, alebo vykradne preto byt/dom.
Nikto nikoho nenuti, aby mal ucet v nejakej archaickej banke a z lenivosti platil predrazene poplatky, ci si bral kontokorent, uvery, atd. Staci vediet pouzivat rozum, vediet pocitat /to sa uci uz na zakladnej skole/, pouzivat kalkulacku. Pripadne vhodnejsie dnes vyuzit Excel, Open/Libre Office. Par jednoduchych vypoctov ihned ukaze aj zlozitejsie prepocty. Vacsina sa da ale uz pochopit po precitani, len stacilo davat pozor v skole pri preberani zlomkov a percenta.
Clovek dnes moze mat ucet, ci platobnu kartu zadarmo, alebo viac uctov a neplatit bankam nic, co nemusi.
A aj pri pouzivani jedneho uctu na viac ucelov si moze robit ako sa robilo volakedy - hrncekovu metodu hospodarenia s financiami /len si to rozpise na papieri, v specialnom programe, alebo Exceli/. Ked nebolo kalkulaciek, uspesne a niekedy aj dnes sa vyuzivali aj gulickove pocitadla.
Co sa tyka straveniek - aj normalny clovek ma vseliake moznosti ako ich vyuzit. Ale naco by to robil ? Pre cigarety a chlast, ci podobne ... je to hlupost. Efektivnejsie je za to kupovat potraviny.
17. 1. 2016   Praktik
Ked uz bola rec, ci je mozne nemat ucet v banke. Ano, je to mozne. Nemusite ho mat. Mozete mat napr. vkladnu knizku na ktoru sa daju poslat peniaze tiez a vybrat.
Zlozenky mozete platit cez SIPO a s dalsimi uhradami chodit na postu, vystat si frontu. Alebo vyuzijete sluzby banky, vlozit priamo na ucet dotycnemu. Ci v inej banke vlozit na ucet v druhej banke. Len vsetky tie poplatky mozu byt niekedy drahsie nez mat v banke ucet.
Kopec ludi vyuziva vkladne ucty, ci bezne ucty, len ako transakcne a vyberaju si hotovost. Treba si vsak uvedomit, ze banky stoji menej pracovat bezhotovostne a elektronicky a tak si za hotovostne operacie typu vklad, vyber, vklad s uhradou - zaplatite. Alebo si nahanajte ludi, ktori su ochotni zamestnavat a vyplacat hotovostne.
17. 1. 2016   Lolo
Lenze hotovost znamena anonymitu a slobodu.
Samozrejme ze dnes je pohodlne platit bezhotovostne a transakcie robit cez mnohe typy transeracnych foriem, od klasickeho banksterskeho prevodu, az po paypal, ale to ma nejake ale.
Vsetky moderne procesy, okolo penazi, vedu k tomu, aby sa eliminovala sloboda.
Jedneho dna nam zrusia aj dobijacie nepausalne telefonne karty a dobijacie kupony, lebo takto pouyita SIM karta, nam dava moznost anonymity a sledovanie pohybu GSM aparatu je bezpredmetne a neadresne, neda sa profilovat sposob zivota "odpadlika"..
Samozrejme ze sa to ospravedlni hrozbou terorizmu.
Uvedomme si, ze 1984 zijeme uz dnes.
Len si to neuvedomujeme.
Velky Brat nas vidi a nelubi sa mu ziaden kut, kde nema na nad nami dohlad..
17. 1. 2016   Lolo
Uplne v skratke.
Ak chceme mat viac penazi v penazenke, znamena to len tolko, ze ich budu mat menej bankstri.
A to by sa im nepacilo.
17. 1. 2016   Praktik
Kto bude mat viac, neznamena, ze bankster bude mat menej. Z viac sa lepsie skube.
Hotovost neznamena tiez uplnu anonymitu. Aj cez hotovost sa da ciastocne sledovat. Vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Treba vyuzivat vyhody roznych foriem.
A velky brat ? Ak si myslis, ze mas anonymitu pri pouzivani internetu, SMSkovani, ci volani, alebo len noseni mobilu, nehovoriac o tom, ak si majitel smartfonu, ci tabletu a intenzivne ho vyuzivas, tak si pod drobnohladom viac nez si myslis. Uz len pouzitie tvojho pocitaca dava digitalnu stopu, ktora sa da sledovat. Tak isto vzorka hlasu sa da rozoznat, podobne aj identifikacia tvare a chodze, pohyb automobilom.
Hotovost je len ceresnicka na torte. Je vhodne aj ju pouzivat, ale neni samospasitelna. Treba pouzivat vyhody, ktore existuju a nie spoliehat sa len na jednu alternativu platidla. Mimochodom, aj v elektronickom svete mozes vyuzivat vyhody hotovosti. Taky bitcoin a alternativne digitalne meny pouzivaju aj tuto moznost. Zatial.
19. 1. 2016   Szekeres
Praktik, ty nie si praktik. Tvoja argumentacia je na urovni maleho decka. Domnievam sa, ze si nejaky pubescent (na SK mnohi aj 30rocni) a zaoberas sa nejakym financnym dealerstvom typu OVB a.f..
20. 1. 2016   Praktik
A povedali by ste nam p. Szekeres, ktora konkretna argumentacia je na urovni maleho decka ? Alebo ste ten pubescent o ktorom hovorite, co sa radsej schovava za osobne invektivy ? Trebars na buduce by stacilo byt konkretnejsi a nemat taketo detinske vyhlasenia.
Mimochodom, som o dost starsi, nez vas najstarsi odhad a nezaoberam sa financnym dealerstvom. Pracujem uplne v inom obore a financie su len jedna z mojich zalub.
V pripspevkoch nikde neobhajujem ucty, ze su jedine a samospasitelne. Je len len jeden z produktov, ktory sa da pouzit. Tak ako hotovost. Netreba nadavat ani na jedno, ani na druhe. Kazde ma svoje vyhody.
Btw, kto ma problem s financiami, ten bude mat casto problem ako s uctami, tak s hotovostou.
25. 1. 2016   Szekeres
V prvom rade, omluvam sa za moj nekorektny sposob predoslej komunikacie. Reagoval som na prispevok #129352. Konkretne - je mozne nemat ucet v banke. Som presvedceny, ze je to pomylene tvrdenie. Zit dnes bez uctu v banke je nemozne (pre absolutnu vacsinu beznej populacie). Nehodlam vymenovavat vsetky dovody, lebo by tento prispevok bol na A4. Iba jeden - nikto ta nezamestna, lebo kazdy zamestnavatel ti odmietne vydavat mzdu v hotovosti, napriek tomu, ze tym porusuju zakon. Dalej, ze je mozna alternativa vkl.knizka miestu b.u. Takmer NoComment. Ako chces z vkl. knizky zaplatit elektrinu??? DAlej, ze SIPO je alternativa k b.u. Iba velmi mala hrstka partnerov ktorym musis pravidelne uhradzat platby umoznuje SIPO. A naviac musis za neho platit poste. Vyberanie si hotovosti z terminovanych depozitov je rozumna alternativa, ale s tou hotovostou zase nezaplatis za plyn, ani za vodu.... Nebudem dalej argumentovat k dalsim tvojim nazorom. Na zaver, ano je mozne zit bez b.u., ale iba tak, ze vsetko uhradzas caz postu. A taketo ...rodinne financovanie ta vyjde drahsie ako platba za vedenie b.u. banke. A myslim, ze i toto je jasne kazdemu, kto si tuto problematiku uz niekedy skusal poriesit. P.S: omluvam sa za tykanie, ale nehce sa mi to spaetne opravovat.
25. 1. 2016   Praktik
Precital som si ten prispevok 129352 a je uplne korektny. Je to reakcia na to, ze neni mozne zit dnes bez bezneho uctu. Ale to je omyl. Mozne to je, len je to obtiaznejsie a neprijemne. Poznam ludi, co takto funguju desatrocia. Napr. cez tu vkladnu knizku /neterminovanu a bez vypovednej lehoty/, ktoru maju len na prijem penazi, ktore okamzite z nej vyberu. A platby realizuju v hotovosi u postarky cez SIPO. Na ine uhrady faktur vyuzivaju moznost uhradit fakturu na pokladniach v COOP jednote. Proste nechcu mat ucty, tak ich nemaju, ale musia si to zariadit inak. Ako som predtym pisal, moznosti uhrady su rozne. Priamo v banke zlozit na ucet dodavatela, alebo v inej banke na ucet dodavatela /drahsie/, zaplatit na poste, alebo trebars uhrady faktur na pokladniach - trebars v COOPe. Netvrdim, ze to ich rodinne financovanie je lacnejsie. Ale len to, ze nie vsetci ludia maju v oblube banky a tak ich vyuzivaju len minimalne. Pripadne starsi ludia, co nevedia pouzivat /alebo maju odpor/ k platobnym kartam, bankomatom a internet bankingu. Nebudem tu polemizovat, ci to ide - ked viem, ze to ide od ludi, co to vyuzivaju takto a inak to ani vyuzivat nebudu /ani nevedia/. Tymto nehovorim, ze taketo financovanie schvalujem /to nie/. Je to neefektivne a dnes sa to da pohodlne robit a casto aj lacnejsie, alebo zdarma. Ale nebudem tvrdit "neda sa" a "nejde to" :) Vsetko ma svoje klady a zapory.
17. 1. 2016   1stone
čiastočná pravda, ak držíš hotovosť, tak si ju poobzeraj, čo vlastne držíš, pretože je to len potlačený papier, ktorému dávaš nejakú hodnotu. Ale peniaze už nie sú kryté zlatom, takže banky si tlačia peniaze haj-buj
1/1