Ovocie a šunka už len ako luxus: Potraviny v Maďarsku prudko zdraželi

Magdolna Gozonová uchutnáva zelené pálivé papričky zo stánku s ovocím a zeleninou na rozľahlom krytom trhu v Budapešti. Skúša, či sú dostatočne pálivé na polievku, ktorú pripravuje.Táto 83-ročná žena na dôchodku si so svojou nízkou penziou v Maďarsku nemôže dovoliť kúpiť ich viac, píše agentúra AP. Miera inflácie v Maďarsku je najvyššia v Európskej únii.

„Nekupujem si ovocie. Zemiaky máme od obecného úradu, tak tie kupovať nemusíme, ale cibuľa teraz veľa zdražela,“ povedala Gozonová. Mliečne výrobky už nekupuje a mäso len výnimočne. Ceny potravín v posledných mesiacoch vzrástli dramaticky naprieč celou Európou, v marci sa medziročne zvýšili o 19,6 percenta, a stali sa tak hlavnou hnacou silou inflácie, zatiaľ čo náklady na energie klesli.

V Maďarsku však podľa únijného štatistického úradu Eurostat ceny potravín za posledný rok vzrástli o viac ako 45 percent. Značne tak prevyšujú druhý najvyšší nárast, ktorý má pri potravinách Slovensko a ktorý nepatrne presiahol 29 percent.

Prudký nárast cien tvrdo vplýva v Maďarsku na spotrebiteľov a núti ich meniť druhy potravín, ktoré kupujú, ako aj zvažovať množstvo, ktoré si môžu dovoliť. Rovnako vedie podniky k prehodnoteniu toho, čo ponúkajú na predaj.

„Návyky sa rozhodne zmenili a ľudia teraz oveľa viac rozmýšľajú, čo si kúpia. Dostali sme sa takmer do bodu, keď sa klobása a šunka považujú za luxusné potraviny,“ povedala Szilvia Buktaová, ktorá prevádzkuje mäsiarsky stánok v historickej Veľkej tržnici v Budapešti.

Musia kupovať menej

„My tiež musíme nakupovať menej, pretože ceny sú oveľa vyššie a vieme, že je menej zákazníkov. Takže rozhodne nakupujeme opatrnejšie,“ dodala Buktaová.

Ceny niektorých druhov potravín sa v Maďarsku medziročne takmer zdvojnásobili. Položky ako vajcia, mlieko, maslo alebo chlieb teraz stoja o 72 až 80 percent viac, čo ľuďom zvyšuje náklady na živobytie.

Mäsové výrobky sa zaraďujú medzi najluxusnejšie potraviny na budapeštianskom trhu. Foto: SITA/AP

S podobnými problémami sa v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá rast životných nákladov podnecuje, potýka väčšina európskych ekonomík. V Maďarsku však neefektívne poľnohospodárstvo a potravinársky priemysel v kombinácii s historickým poklesom kurzu forintu extrémnu infláciu zhoršili viac ako kdekoľvek inde v EÚ, hovorí hlavný ekonóm banky ING v Maďarsku Péter Virovácz.

Nielen poľnohospodári, ale aj reštaurácie a pekárne a ďalšie podniky zvýšili ceny pre zákazníkov a zmenili ponuku, aby sa vyhli najdrahším surovinám. V bare a reštaurácii Cafe Csiga na námestí plnom zelene v centre Budapešti v reakcii na prudký rast cien mäsa a kuchynského oleja z menu stiahli hamburgery a hranolky, potvrdil hlavný prevádzkový podnik András Kelemen.

Miera inflácie sa tak v Maďarsku zvýšila na 25,6 percenta

„Ceny surovín sa prudko zvýšili, niektoré položky zdraželi o 100 percent,“ hovorí Kelemen. „Neuveriteľne zdražela zelenina, najmä v zimnom období, a niektoré druhy mäsa a mäsových výrobkov,“ dodal. Celková miera inflácie sa tak v Maďarsku zvýšila na 25,6 percenta, čo je rovnako najvyššia hodnota v EÚ, ktorej priemer predchádzajúci mesiac klesol na 8,3 percenta. Rastúce životné náklady viedli k rýchlemu zvyšovaniu miezd, čo sú dodatočné náklady, ktoré podniky čiastočne prenášajú na zákazníkov.

Rast cien potravín v Maďarsku vykazuje len nepatrné známky spomaľovania. Z decembrového vrcholu takmer 50 percent sa zmiernil o tri percentuálne body. Maďarsko spolu s Poľskom, Slovenskom a Bulharskom však teraz zakazujú dovoz obilia z Ukrajiny, čo odôvodňujú tým, že prebytok obilia poškodzuje miestnych poľnohospodárov. Podľa ekonóma a spoluriaditeľa európskeho programu organizácie Center for Global Development v Londýne Iana Mitchella by sa tento krok mohol podpísať na ďalšom raste inflácie potravín.

Viac o téme: ceny , ceny potravín , inflácia , Maďarsko , problém

Súvisiace články

Aktuálne správy