Meniť treba aj staré značky áut

BRATISLAVA - Už len pár dní zostáva majiteľom vodičských preukazov vydaných do 31. decembra 1992, aby si ich dali vymeniť za nové. Po 31. marci hrozí vodičovi za jazdu s neplatným vodičským preukazom, neplatným potvrdením o zadržaní vodičského preukazu, ...

Rad na vodičské preukazy v Bratislave.

BRATISLAVA – Už len pár dní zostáva majiteľom vodičských preukazov vydaných do 31. decembra 1992, aby si ich dali vymeniť za nové. Po 31. marci hrozí vodičovi za jazdu s neplatným vodičským preukazom, neplatným potvrdením o zadržaní vodičského preukazu, alebo bez vodičského preukazu pokuta 500 korún.

V Bratislavskom kraji dosiaľ nepožiadalo o výmenu vodičských preukazov takmer 40-tisíc z celkovo 388-tisíc vodičov. „To už je naša nátura, nechávať si všetko na poslednú chvíľu,“ hovorí riaditeľ Krajského dopravného inšpektorátu Alexander Vajda. Predpokladá však, že mnohé z nich vymenené ani nebudú, ich majitelia sú vodičmi len na papieri. „Tí, čo zomreli, starší ľudia, ženy v domácnosti, ktoré už prakticky nejazdia, osoby dlhodobo zdržujúce sa v zahraničí, vo väzení.“

Vajda hovorí, že záujem o výmenu v týchto dňoch klesol. Výmenu preukazov vybavujú promptne, čakacia lehota je asi 20 minút.

Aj na dopravnom inšpektoráte v Košiciach sa vraj na nový preukaz čaká asi 20 minút. „Ľudia chodia priebežne, rady u nás nestoja,“ tvrdí riaditeľ inšpektorátu František Lukačko. Očakáva však, že v nasledujúcich dňoch sa situácia zmení, pretože nevymenených je stále okolo 20-tisíc preukazov.

Po vodičských preukazoch čaká na motoristov aj výmena poznávacích značiek vydaných pred aprílom 1997. Na to však majú ešte dosť času – do konca roka 2004. Polícia však už dnes vodičov vyzýva, aby si ich výmenu nenechávali na poslednú chvíľu.

„Je to náročnejšie ako výmena vodičských preukazov,“ hovorí Vajda. Vodič musí auto pristaviť na inšpektorát, kde skontrolujú jeho výrobné čísla. Nasleduje odmontovanie značky, pridelenie tabuľky, vydanie nového osvedčenia, zápis do technického preukazu a rad ďalších úkonov.

V Bratislave značky vymieňajú priebežne, zato v Košiciach záujem o ich výmenu nečakane vzrástol – tamojších vodičov pomýlila chybná informácia, že značky treba vymeniť už do konca tohto roka.

Výmena značiek za tabuľky by mala byť nadlho poslednou, výmenu si podľa odboru dopravnej polície Policajného prezídia nevyžiada ani vstup do Európskej únie, naše tabuľky vyhovujú jej normám. Drobnej úprave sa však nevyhnú, keď slovenské znaky nahradí logo Európskej únie.

Čo ak si vodič preukaz nevymení

  • Ak policajt po 1. apríli zastaví vodiča s neplatným vodičským preukazom, zadrží m…

    Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy