Deň eura v meste pod Urpínom

Banská Bystrica 27. septembra (TASR) - Oboznámiť sa s tým, čo urobilo doteraz Slovensko pred zavedením eura i s tým, čo ho ešte do konca roka v tejto súvislosti čaká, mohli dnes Banskobystričania i návštevníci tohto mesta počas Dňa eura.

Banská Bystrica 27. septembra (TASR) – Oboznámiť sa s tým, čo urobilo doteraz Slovensko pred zavedením eura i s tým, čo ho ešte do konca roka v tejto súvislosti čaká, mohli dnes Banskobystričania i návštevníci tohto mesta počas Dňa eura. Tieto informácie sa dozvedeli na takzvanom náučnom chodníku a tí, ktorí ich už poznajú, si ich mohli porovnať so svojimi.

"Zavedenie eura, vstup Slovenska do eurozóny nás začlení do najstabilnejšej ekonomiky sveta, do najstabilnejšej menovej zóny sveta. Slovensku prinesie stabilitu, prinesie ľahšie cestovanie, jednoduchšie podnikanie a vďaka týmto všetkým výhodám umožní Slovensku a tak všetkým jeho obyvateľom mať sa lepšie možno skôr, než by sme sa k tomu dopracúvali pri svojej národnej mene," zdôraznil splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát.

Dodal, že do konca roka nás v súvislosti so zavedením eura čaká ešte veľa práce, teraz vrcholí informačná kampaň. V týchto dňoch sa začína veľmi intenzívne predzásobenie bánk eurovou hotovosťou, nasledovať bude sťahovanie slovenskej meny z obehu a dokončenie legislatívneho procesu. Tiež duálne zobrazovanie cien, monitoring všetkých procesov súvisiacich s ochranou spotrebiteľa a veľa ďalších technických úkonov a úloh, ktoré je treba dokončiť, aby prechod na euro bol hladký a bezproblémový.

Organizátori Dňa eura pripravili až do večera kultúrny program. Odštartovala ho tanečná škola Janett Fáberovej ukážkami spoločenských latinskoamerických tancov. Flamenco, tradičnú španielsku ľudovú hudbu a tanec z oblasti Andalúzie, predstaví flamenco tanečná skupina El Fuego a írske tance skupina Connemara. Na pódium sa dostanú aj hudobná skupina Komajota a na záver programu známa speváčka Misha.

Súvisiace články

Aktuálne správy