Utrácanie v obchodoch v Česku spomalilo

Praha 17. júla (TASR) – Razantný rast cien tovaru, energií či nájomného tento rok núti väčšinu Čechov, aby sa krotili pri utrácaní v obchodoch, konštatuje dnes český denník Právo.

Medziročné tempo rastu maloobchodných tržieb vrátane predaja áut spomalilo v máji na 1,2 % z aprílových 4,6 %. Najviac klesli tržby v špecializovaných obchodoch s potravinami, najrýchlejšie rástli v predajniach textilu, obuvi a domácich potrieb.

`Menšia ochota utrácať je dôsledkom vysokej inflácie, ktorá obmedzuje možnosti veľkej časti spotrebiteľov,` uviedol pre Právo analytik ČSOB Petr Dufek.

Aktuálne slabšia ochota ľudí míňať peniaze môže podľa neho tlačiť na obchodníkov, aby začali do svojich cien premietať silnú korunu.

`Na jednej strane vidíme rekordne silnú korunu a klesajúce dovozné ceny a na druhej strane imúnne ceny v obchodoch,` dodal Dufek.

Rast spotreby domácností prestáva mať vplyv trh práce. Miera nezamestnanosti už zrejme dosiahla dno v hospodárskom cykle a jej pokles už nezvyšuje kúpnu silu na trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy