Automobilka Ford chce vyrábať autá v Kechneci

BRATISLAVA – Americká automobilka Ford Motor Company zvažuje postavenie závodu za niekoľko desiatok miliárd korún v priemyselnom parku v Kechneci na východnom Slovensku. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN). O investícií by sa malo rozhodnúť v septembri. Chystané rokovania s investorom potvrdil starosta obce Kechnec Jozef Konkoly, meno firmy neprezradil. V hre o investíciu sú údajne aj ďalšie európske štáty vrátane Česka.
V prípade úspechu by tak krajina popri závode Volkswagenu, PSA Peugeot Citroën a kórejskej KIA Motors prilákala štvrtú automobilku. Ford už v Kechneci zastúpenie má. Spolu s nemeckou spoločnosťou Getrag tam montuje prevodovky, poznamenal denník.

„Je to renomovaná svetová značka, ktorá plánuje na východe (Európy) vyrábať osobné autá vyššej triedy. Ide o investíciu rádovo v desiatkach miliárd korún a v stovkách pracovných miest,“ povedal Konkoly o investorovi. Rokovania s vedením automobilky sa majú uskutočniť do konca júna. „Z naše strany aj zo strany automobilky je záujem o Kechnec,“ dodal. Definitívne rozhodnutie však má padnúť až o tri mesiace.

Ford podľa HN už pred rokom potvrdil, že v regióne strednej a východnej Európy zvažuje postaviť závod. Okrem Slovenska majú byť v hre aj Česko, Rumunsko, Bulharsko a Chorvátsko. V neprospech Slovenska je údajne prítomnosť troch veľkých automobiliek v krajine, ktoré vyrábajú v Bratislave, Trnave a pri Žiline.

Obec Kechnec si predbežne zabezpečila právo na kúpu 150 hektárov pozemkov, ktoré by mohla poskytnúť automobilke. Potrebovala by však 250 miliónov korún, aby za parcely mohla zaplatiť, poznamenali HN.

Slovensko v posledných rokoch prilákalo zahraničných investorov hlavne do automobilového priemyslu. Automobilky, ktoré postavili na Slovensku závody, nasledovali ich dodávatelia komponentov, ktorí sa tiež rozhodli vyrábať v krajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy