Učte deti hospodáriť s peniazmi

Ak sa vám práve narodilo dieťa a neviete, kde začať so sporením, alebo už máte doma pubertiakov bojujúcich o vreckové, skúste vašim potomkom zriadiť účet. S ČSOB Detským účtom SLONÍK získate možnosť sporiť a poistiť dieťa už od narodenia. Navyše, ak má váš syn alebo dcéra aspoň osem rokov, dostane šancu samostatne hospodáriť s peniazmi.

Vedenie účtu zdarma

Zriadenie aj vedenie detského účtu sú bezplatné. Minimálny vklad je 100 Sk, ďalšie vklady môžu „prihadzovať“ rodičia, starí rodičia, strýkovia aj tety podľa vlastných možností. Peniaze máte kedykoľvek k dispozícii, nevzťahuje sa na ne žiadna lehota viazanosti. Až do 50 000 Sk budú prostriedky úročené zvýhodneným úrokom 1,4 % ročne. Ak vklady presiahnu 50 000 Sk, zhodnotenie bude 0,75 % ročne. Peniaze môžete na účet vkladať v hotovosti alebo prevodom z iného účtu bez poplatku.

Nebojte sa úrazu

Súčasťou balíka je aj úrazové poistenie. Rodič ho môže uzavrieť hneď pri otváraní účtu alebo neskôr. Ročné poistné je 200 Sk, mesačne si vážne úrazy malých aj väčších nezbedníkov poistíte za necelých 17 Sk. Poistné plnenie v prípade trvalých následkov pri všetkých úrazoch môže dosiahnuť výšku 600 000 Sk, pri trvalých následkoch úrazu vzniknutého pri dopravnej nehode to môže byť až 1 200 000 Sk.

Samostatné rozhodovanie

Detský účet SLONÍK však nie je určený len na sporenie pre najmenšie deti. Ak chcete vaše dieťa naučiť hospodáriť s peniazmi tak, aby malo pocit samostatnosti, no aby ste zároveň nestratili prehľad o transakciách na účte, je detský účet správnou voľbou. Deťom od ôsmich rokov ČSOB ponúka k účtu medzinárodnú platobnú kartu VISA Electron BABY. Vydanie aj obnova karty sú zdarma a deti ju môžu použiť iba na výbery z bankomatu, nie napríklad na platenie v obchodoch, cez internet alebo dobíjanie kreditu u mobilných operátorov. Päť výberov mesačne z bankomatu ČSOB je bezplatných. Váš potomok si tak sám riadi, koľko hotovosti práve potrebuje a postupne sa učí narábať s peniazmi. Samozrejme, pod dozorom rodičov.

Kontrola musí byť

Opatrnosť s peniazmi je vždy na mieste. Aj preto, hoci platobnú kartu využíva synátor alebo dcérka, pravidlá určujú rodičia. V tomto prípade stanovujú výšku mesačného limitu výberov z bankomatu. Rodičia majú aj neustály prehľad o účte – informácie o pohyboch a zostatku na účte môžu dostávať cez e-mail alebo sms. Začiatok samostatného hospodárenia s peniazmi tak môže byť pre všetky strany vzrušujúci a bezproblémový.

Jednoduché otvorenie

ČSOB Detský účet SLONÍK môžete založiť na meno dieťaťa od narodenia do 15 rokov. Stačí občiansky preukaz zákonného zástupcu (rodič, opatrovník, poručník) a originál rodného listu dieťaťa.

Ďalšie informácie o produktoch ČSOB získate v ktorejkoľvek z 84 pobočiek ČSOB na celom Slovensku, na infolinke 0850 111 777 alebo na www.csob.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy