Štát prispeje mladým na hypotéku 1,5 %

BRATISLAVA – Štátny príspevok pre mladých žiadateľov o hypotekárny úver na budúci rok dosiahne 1,5 percenta. Celková úroková sadzba pre týchto klientov bánk však klesne až o 2,5 percentuálneho bodu; okrem štátu majú totiž o percentuálny bod znížiť úroky aj samotné peňažné ústavy. Výšku štátnej podpory pre budúci rok určili poslanci v zákone o štátnom rozpočte, ktorý dnes schválil parlament.

Zvýhodnenie pre žiadateľov o hypotéku vo veku od 18 do 35 rokov od budúceho roka predpokladá novela zákona o bankách, ktorú parlament schválil minulý týždeň. Samotnú výšku štátnej podpory však každoročne stanoví štátny rozpočet.

O rovnakú sumu ako štát, maximálne však o percentuálny bod, majú znížiť úrokovú sadzbu aj banky. Na takéto zvýhodnenie, ktoré zníži mesačnú splátku hypotekárneho úveru v závislosti od jeho výšky aj o stovky korún, bude mať klient nárok na päť rokov. Dvojka na bankovom trhu, Všeobecná úverová banka, už informovala, že sa do programu dotovaných hypoték od polovice januára zapojí.

Okrem podmienky veku príjem žiadateľa nesmie prekročiť 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve, aby mal nárok na štátny príspevok. V súčasnosti by to znamenalo hrubý priemerný mesačný príjem za vlaňajší rok do 23.821 korún.

Bonifikácia sa poskytne maximálne zo sumy úveru 1,5 milióna Sk. Banka sa súčasne bude musieť zaviazať, že umožní odložiť splátky istiny hypotekárneho úveru ako aj mimoriadnu splátku bez poplatku.

Súvisiace články

Aktuálne správy