Odškodnenie môže stáť štát miliardy

BRATISLAVA – Súkromné zdravotné poisťovne budú od štátu žiadať odškodnenie vo výške desiatok miliárd. Závisí to od toho, či prejde na decembrovej schôdzi v parlamente pozmeňovací návrh poslanca Smeru Petra Obrimčáka. Ten na zdravotníckom výbore navrhol, aby súkromné poisťovne povinne použili zisk „výlučne na úhradu zdravotnej starostlivosti“.

Poisťovne sú akciovými spoločnosťami, ktoré sa riadia obchodným zákonníkom. Podľa zákona sa podnikaním rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku. „Podnikanie je vždy za účelom dosiahnutia zisku. Existujú aj akciové spoločnosti založené na iný účel, no to musí byť uvedené v Obchodnom registri. Zdravotné poisťovne ako súkromné právnické osoby šli do biznisu, keď boli jasné isté pravidlá. Takýto návrh je možné prirovnať k vyvlastneniu,“ povedal advokát Tomáš Kamenec.

Ide o zásah do reformy

Podľa poslanca zdravotníckeho výboru Tibora Bastrnáka z SMK by návrh znamenal zoštátnenie súkromných poisťovní. „Toto sú prvé kroky k tomu, aby sa naplnila idea, ktorú nedávno prezentoval minister zdravotníctva o fungovaní iba jednej zdravotnej poisťovne,“ povedal.

Tomáš Szalay z Health …

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy