Manažéri sa správy nemocníc vzdať nechcú

BRATISLAVA – Tri neziskové organizácie, ktoré vlani v júni podpísali s Banskobystrickým samosprávnym krajom dlhodobé zmluvy o správe nemocníc vo Zvolene, Rimavskej Sobote, Žiari nad Hronom a Lučenci nevidia dôvod, pre ktorý by mali o tieto zmluvy prísť. Je to v priamom kontraste so snahami súčasného vedenia regionálnej samosprávy. Jej predseda Milan Murgaš minulý týždeň pred novinármi povedal, že podal žaloby o neplatnosť zmlúv o správe nemocníc, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

Veria, že neprehrajú

Podľa správcov nemocníc však Murgašove vyjadrenia zavádzajú verejnosť, sú nepravdivé a poškodzujú ich dobré meno. „Sme presvedčení, že súd rozhodne, že súčasné vedenie samosprávy nemá pravdu. Je tu záujem predsedu župy za každú cenu mať moc nad nemocnicami, a potom ich predať. Pýtam sa prečo,“ povedal Erik Valovič, generálny riaditeľ neziskovej organizácie Vaše zdravie. Tá s bývalým vedením VÚC podpísala zmluvu na 20-ročnú správu nemocnice vo Zvolene.

Podobný názor má aj Rastislav Kubáň, šéf neziskovej organizácie Nemocnice a polikliniky, ktorá spravuje nemocnice v Žiari nad Hronom a v Rimavskej Sobote. Povedal, že nemá dôvod vyjadrovať sa k medializovaným informáciám, kým nie je známe rozhodnutie súdu. „Ak si splníme všetky zmluvné povinnosti, tak sa zmluvy jednoducho nebudú dať zrušiť.“

Murgaš obvinil z netransparentného prevodu správy nemocníc bývalé vedenie kraja. „Som presvedčený o tom, že neziskové organizácie v zdravotníctve sú nepodareným dieťaťom bývalého ministra zdravotníctva Petra Zajaca a v podmienkach samosprávneho kraja toto nepodarené dieťa v úvodzovkách, začalo vychovávať zoskupenie HZDS a SMK,“ povedal Murgaš.

Snahu zrušiť zmluvy so správcami nový župan podmieňuje rozhodnutím Okresného súdu v Banskej Bystrici. Ten rozhodol, že ponukové konanie, na základe ktorého prešli nemocnice pod správu neziskových organizácií, je neplatné. Keď totiž ponukové konanie vypísala bývalá samospráva, nezisková organizácia Žiarska nemocnica, ktorá sa o správu nemocnice v Žiari nad Hronom uchádzala neúspešne, napadla samosprávu za priebeh sú…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy