Fico už chce päťpercentnú daň

Základné potraviny a zdravotnícke pomôcky by mali byť zdanené iba päťpercentnou sadzbou dane z pridanej hodnoty namiesto dnešných 19 percent, aby zlacneli.Tak znie posledný návrh šéfa víťaznej strany Smer Róberta Fica.

Základné potraviny a zdravotnícke pomôcky by mali byť zdanené iba päťpercentnou sadzbou dane z pridanej hodnoty namiesto dnešných 19 percent, aby zlacneli.

Tak znie posledný návrh šéfa víťaznej strany Smer Róberta Fica. Ekonómom ani podnikateľom sa rozdelenie jednotnej 19-percentnej sadzby nepáči, tvrdia, že by to zneprehľadnilo daňový systém. Výsledkom by bola aj diera v príjmoch štátneho rozpočtu. „Pri hrubom prepočte by každá redukcia dane o jeden precentuálny bod na potraviny pre rozpočet znamenala ročný výpadok zhruba dve miliardy korún ročne. Závisí to samozrejme od toho, na ktoré položky bude nižšia DPH vzťahovať,“ tvrdí analytik ČSOB Marek Gábriš.

Smer pôvodne presadzoval, aby sadzba dane klesla na štrnásť a neskôr na desať percent nielen na potraviny, ale aj na energie, lieky, knihy, vedu a výskum. Podľa odhadov ministerstva financií, by takýto pokles znížil s každým percentom príjmy rozpočtu približne o 1,7 miliardy korún za rok.

Chýbajúce zdroje navrhuje Fico riešiť zvýšením dane pre monopoly, banky a finančné inštitúcie. „Sme schopní zabezpečiť tieto zmeny tak, aby bol záverečný výsledok nebol pre rozpočet deficitný,“ povedal Fico. Proti zníženej sadzbe nemala podľa lídra Smeru doteraz výhrady žiadna strana, s ktorou rokoval, aj keď konktrétne číslo ešte na rokovaniach nepadlo. Pre Smer je dôležité, že partneri nemajú „nič proti druhej sadzbe a potom je to už len vecou dohody,“ hovorí ďalej Fico. Kresťanskí demokrati však jeho slová nepotvrdili. „Nikto sa nás nepýtal, či je to pre nás prijateľné a s nikým zatiaľ o našom programe nerokujeme. Stále platí to, čo je v našom volebnom programe: jednotnú sadzbu DPH považujeme pre ekonomiku za výhodnejšiu,“ povedal pre podpredseda KDH Július Brocka.

Nižšia DPH obohatí obchodníkov

Znížená sadzba DPH je jednou z priorít odborových zväzov, ktoré sa Smer zaviazal plniť ešte pred voľbami. Jej zavedenie by však podľa ekonómov nemuselo pomôcť ľuďom s nižšími príjmami. „Nižšia sadzba DPH bude platiť pre všetkých,“ tvrdí Gábriš. Podnikatelia…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy