Euro na Slovensku: Rozhodnú voľby, vláda a ropa

Ak by politické strany, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu, uskutočnili väčšinu zo svojich predvolebných sľubov v rozpočtovej politike, negatívne by to ovplyvnilo infláciu a euro by sa Slovákom vzdialilo.






Ak by politické strany, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu, uskutočnili väčšinu zo svojich predvolebných sľubov v rozpočtovej politike, negatívne by to ovplyvnilo infláciu a euro by sa Slovákom vzdialilo. FOTO – TASR


BRATISLAVA – Či sa na Slovensku bude v roku 2009 platiť eurom alebo nie, rozhodnú voľby, hospodárska politika novej vlády a ceny ropy. Ale aj to, či sa zmení politika Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý určuje, ako by mali vyzerať najvyššie ceny energií a vody pre domácnosti.


Národná banka Slovenska a súčasná vlády chcú zaviesť euro v januári 2009. Krajina však musí splniť okrem iného aj prísne inflačné kritérium. Pri raste cien energií a voľnej rozpočtovej politike to môže byť problém.


Ropa, ale aj úrad


Najväčším rizikom pre zavedenie eura je podľa hlavného ekonóma UniBanky Viliama Pätoprstého ropa a energie. „Ceny energií majú u nás najväčší vplyv na infláciu zo všetkých krajín Európskej únie,“ povedal. Je to dané tým, že ceny energií stúpajú na Slovensku veľmi rýchlo aj na pomery v únii. Rý…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy