Euro prehovorí aj do výšky dôchodkov

Vstup Slovenska do eurozóny a prijatie novej meny by podľa centrálnej banky malo mierne zlepšiť atraktívnosť prvého piliera. Keďže v kapitálovom pilieri si ľudia sporia na dôchodok, zavedenie eura ovplyvní jeho výnosnosť podobne ako iné úspory. Reálne výnosy z investícií budú po vstupe do eurozóny skôr nižšie, ako keby sa euro nezaviedlo.

Prechod na spoločnú európsku menu sa dotkne aj dôchodkového systému. Pri priebežnom aj kapitálovom pilieri sa totiž zmení pomer výnosov. Súvisí to s rozdielnym charakterom oboch pilierov. Kým výnosnosť prvého závisí najmä od rastu miezd, produktivity práce a reálnej hodnoty pracovnej sily, výnosnosť starobného dôchodkového sporenia závisí od ceny kapitálu.

Priebežný pilier získa viac

Pri pohľade na faktory, ktoré vplývajú na výnosnosť a výšku dôchodku, by si mal po zavedení eura viac prilepšiť priebežný pilier dôchodkového systému. Úprava dôchodku v ňom sa odvíja od miery inflácie a rastu priemernej mzdy. „Po vstupe do eurozóny sa očakáva zvýšenie reálneho hospodárskeho rastu, čo by sa malo premietnuť aj do vyšších reálnych miezd,“ hovorí analytik UniBanky Ľubomír Koršňák. Národná banka Slovenska (NBS) odhaduje, že zavedenie eura môže zvýšiť rast reálnych miezd približne o 0,7 percenta ročne. Takýto vývoj by mal dodatočne zvýšiť dôchodky o 0,35 percenta ročne. „K rastu reálnych miezd dochádza však už aj dnes, preto o zatraktívňovaní prvého piliera môžeme hovoriť už teraz. Navyše vo vyspelých ekonomikách je dlhodobo možné pozorovať trend relatívne rýchlejšieho rastu reálnych miezd v porovnaní s výnosovosťou kapitálu,“ vysvetľuje Juraj Karpiš z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz.

Výšku dôchodkov okrem priemernej mzdy ovplyvňuje aj druhý faktor – inflácia. V súčasnosti spotrebiteľské ceny rastú takmer štyriapolpercentným tempom. „Na konci budúceho roka chce centrálna banka dostať infláciu na úroveň dvoch percent. Po splnení maastrichtských kritérií pre prijatie eura je však možné, že ceny budú opäť rásť,“ myslí si Koršňák. Ak by inflácia rástla rýchlejšie ako v prípade, keby kr…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy