FWA služby vysoko bodujú

Prvé mesiace komerčnej prevádzky siete FWA 26 GHz na Slovensku potvrdili, že pevné bezdrôtové linky sa na telekomunikačnom trhu uviedli veľmi dobre. Vítanou alternatívou sú všade tam, kde nie sú k dispozícii iné prístupové linky v požadovanej kvalite.

Sieť FWA od spoločnosti Telenor Telecom, a. s., využívajú takmer všetci významní poskytovatelia internetových služieb na Slovensku. Medzi prednosťami bezdrôtového pripojenia uvádzajú užívatelia nielen nižšie náklady na výstavbu linky v porovnaní so zakopávaním metalických káblov, ale aj rýchlosť inštalácie, vysokú flexibilitu služieb a garantované parametre linky.

Vďaka FWA sa eTelu rozširuje klientela

„Nástup operátorov FWA sme privítali predovšetkým ako chýbajúcu alternatívu k ponuke ST. Po polročných skúsenostiach môžeme potvrdiť, že sa takmer všetky naše očakávania splnili. Kvalita bezdrôtového pripojenia je plne porovnateľná s kvalitou digitálnych okruhov poskytovaných ST,“ hovorí Milan Mánik, Business Development Director v spoločnosti eTel na Slovensku.

Časť klientely spoločnosti eTel (hlasové a dátové služby poskytuje od novembra 2000) predstavujú firmy, ktoré sú s uzlom eTelu prepojené pevnou linkou. Vzhľadom na technológiu spoločnosti na takéto pripojenia neboli vhodné mikrovlnné spoje v pásme 2,4 GHz. Ponuka pre týchto klientov bola preto postavená primárne na digitálnych okruhoch Slovenských telekomunikácií. Ceny týchto okruhov, ako aj pružnosť inštalácie a prípadné zmeny parametrov však neraz pôsobili priam obmedzujúco na rozširovanie klientely eTelu.

„Využívanie FWA priamo prispelo k nárastu počtu našich klientov pripojených pevnou linkou. Pevne veríme, že s uvádzaním nových služieb, ktoré väčšinou spoločne konzultujeme s prevádzkovateľmi FWA, bude počet týchto klientov naďalej rásť,“ dodáva M. Mánik. Medzi najvýznamnejších zákazníkov eTelu, ktorí využívajú služby FWA patrí Kerametal, STV, J&T, Porsche Sovakia, Doprastav a ďalší.

Posádka vlaku Exider otestovala on-line pripojenie cez FWA

Služby FWA od Telenoru Telecomu pohotovo využila aj spoločnosť Siemens pri on-line pripojení špeciálneho vlaku Exider s centrálou v Nemecku. V apríli mala táto putovná expozícia komplexných riešení pre priemysel divízie Automation and Drives (A&D) koncernu Siemens jednu zo svojich zastávok v Bratislave. Organizátori expozície v Bratislave riešili problém, akú prístupovú linku vybrať pre on-line spojenie vlaku s centrálou vzhľadom na veľkú kapacitu dátových prenosov.

„Prvá úvaha bola využiť ISDN linky, ale vzhľadom na kapacitu dátového prenosu by ich bolo treba viac, aspoň 4 až 5,“ hovorí manažérka projektu exider v Bratislave, Jana Václavíková. „Potom však kolega navrhol rádiový prístup FWA. Na základe dobrých odoporúčaní som sa obrátila na spoločnosti Dial Telecom a Telenor Telecom, ktoré spoločne realizujú riešenia FWA.“

FWA pripojenie vlaku exider do siete internetu a na server spoločnosti Siemens v Nemecku sa nainštalovalo rýchlo. Posádka vlaku tak získala mailové spojenie pre komunikáciu ako aj dátové spojenie s centrálou a aplikácie v jednotlivých vagónoch prebiehali on-line.

„Tak ako exider crew, aj promotéri a návštevníci vlaku mali možnosť presvedčiť sa, že FWA je skutočne veľmi kvalitným riešením tak vzhľadom na kapacitu ako aj na kvalitu a rýchlosť prenosu,“ dodáva Jana Václavíková zo spoločnosti Siemens.

Do konca júna dobuduje Telenor Telecom sieť FWA vo všetkých krajských mestách na Slovensku.

Chcete vedieť viac?
Sledujte seriál informácií o FWA.

Navštívte novú stránku www.fwa.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy